Забавлявайте се и научете нещо!

Любопитно и полезно

Клавиатурата на компютъра мръсна колкото тоалетната чиния?

Компютърната клавиатура може да бъде по-мръсна дори от тоалетната чиния. Това сочи изследване, извършено по поръчка на британското научно списание “Which? Computing “, цитирано от Франс прес и БТА. Списанието поръчало на британски биолог да разгледа с микроскоп представителна извадка от 30 клавиатури, взети от британски офиси. Изследването показало, че 4 от клавиатурите били опасни за здравето на ползвателите им. Едната от тях дори била 5 пъти по-мръсна от седалката на тоалетната чиния, установил биологът, след като я разгледал под микроскопа. Количеството на вредните бактерии по нея превишавало със 150 пъти допустимите граници. Според специализираното издание, поръчало изследването, бактериите по клавиатурите могат да станат причина за хранително отравяне. Причината за подобни големи замърсявания на клавиатурите са яденето на работно място, при което хранителни остатъци попадат между клавишите и това води до развиване на бактерии там. Лошата лична хигиена също е причина за голямото замърсяване на клавиатурите, предупреждава британското издание. Специализираното списание направило и допитване сред 4000 британци колко често се грижат за чистотата на клавиатурата и на мишката си. Един на всеки десет от тях признал, че никога не почиства клавиатурата си. Половината от анкетираните пък казали, че за мишката се грижат само веднъж в месеца./darik/

Пуканките са опасни за здравето!

 

Пуканките, които се предлагат в киносалоните, представляват сериозна заплаха за здравето на децата, тъй като съдържат големи количества сол, пише в. “Сън”.

Малък пакет пуканки съдържа повече сол от препоръчителната дневна доза за подрастващи.

Голям плик пуканки съдържа двойно повече сол от допустимия дневен лимит. Количеството не е безопасно дори за възрастен човек.

Редовната консумация на пуканки може да изложи децата на риск по-късно в живота да развият високо кръвно налягане.

Авторите на проучването са анализирали съдържанието на сол в пуканките, които се предлагат в различни кина във Великобритания. Оказало се, че голямата порция пуканки, предлагана в киносалоните от веригата Vue Cinemas, съдържа 7,22 грама сол.

Специалистите припомнят, че препоръчителното дневно количество за деца е 3 грама, а за възрастни – 6 грама.БТА

Дюнерът е най-нездравословната бърза храна

 

Два дюнера седмично могат да убият човек от инфаркт само за десет години, предупреждават британски специалисти, цитирани от в. “Сън”.

Авторите на изследването от “Портсмут хоспиталс тръст” със смайване установили, че един дюнер съдържа еквивалента на пълна винена чаша мазнина за готвене или 111 грама – два пъти над препоръчителния дневен прием.

“Ако дюнерът тежи 400 грама, това означава, че мазнината в него е една четвърт от ястието.

По-голямата част от тази мазнина е наситена, което води до повишаване на холестерола и втвърдяване на артериите”, обяснява Дениз Томас от изследователския екип.

Специалистите изследвали 150 бързи храни, сред които китайски и индийски ястия, пица, риба и пържени картофи. Оказало се, че сред тях дюнерът е най-нездравословен.

“Той е като бомба със закъснител. Ако ядете дюнер два пъти в седмицата, за десет години можете да си докарате инфаркт”, казва Томас.

Целувките са полезни

Целувката може в определена степен да разкаже за човека, твърдят английски и немски психолози. Изучавайки различните видове целувки, те установили, че 80% от мъжете и жените накланят главата си надясно, когато се целуват. Това свидетелства за тяхната по-голяма емоционалност в сравнение с останалите 20%, чиито глави се накланят наляво. Психолозите са категорични, че целуването е полезно за здравето, защото създава повишено настроение и положително отношение към живота. Тези, които се целуват всяка сутрин, живеят средно с 5 години по-дълго. Те по-рядко предизвикват автомобилни катастрофи и в по-ниска степен са изложени на риска от професионални заболявания.

Отмъщението е сладко, но вредно за здравето

 Изследване на германски и белгийски учени показа, че отмъщението е сладко, но вреди на здравето и прави отмъщаващите по-нещастни от останалите, предаде ДПА.

Специалисти от Университета на Бон и на Маастрихт, ръководени от проф. Армин Фалк, изследвали 20 000 души и установили, че склонните да си отмъщават хора имат по-малко приятели и са по-недоволни от живота.

Учените искали да открият как чертите на характера влияят върху отплащането за проявена доброта и за сторена несправедливост и върху популярността и удовлетворението от живота.

Участниците в анкетата били питани в каква степен биха се отплатили на човек, проявил добронамереност към тях, или биха си отмъстили на някой, който ги е оскърбил.

Изследването разкри също, че хората с позитивна нагласа към света в по-висока степен са готови да работят извънредно, но само ако смятат, че за труда им се заплаща справедливо.БТА

Компютърните игри са полезни за здравето

Хонконгски специалисти са установили, че компютърните игри са полезни за здравето, дори когато човек ги играе седнал, пише в. “Сън”.

Резултатите противоречат на предишни проучвания, според които компютърните игри се свързват с покачване на процента на затлъстяване сред хората.

Тестовете, направени от изследователи от Хонконгския университет, са показали, че когато човек движи ръцете си, за да управлява играта, изгаря 40 процента повече калории, отколкото ако не прави нищо.

Игрите на боулинг или свързани с бягане, които се играят на Wii Fit или PlayStation 3 в изправено положение, допринасят още повече за отслабване, тъй като при тях се изразходват почти толкова калории, колкото и при истинските спортове.

Авторите на изследването тествали влиянието на компютърните игри върху човешкото тяло, като анализирали метаболизма на доброволците. Участниците в изследването били разделени на три групи.

Част от изследваните лица не правели нищо, други играели компютърни игри в седнало положение, а останалите – в изправено. През това време специалистите отчитали изгорените калории и сърдечния ритъм на доброволците.

Изследователите установили, че дори когато човек играе седнал, изгаря 40 процента повече калории, отколкото ако не прави нищо. При игрите на боулинг се изгарят 98 процента повече калории, а при игрите, свързани с бягане – 451 процента повече. БТА

Клюките са полезни за обществото

Клюките са полезни за обществото като допринасят за по-голямо доверие между хората и повече благотворителност, съобщи в. “Дейли телеграф”. Предишни трудове, основаващи се на теорията на игрите, показаха, че хората помагат на непознати заради репутацията си.

Тя е важна за еволюцията на сътрудничеството заради процес, който се нарича “непряка реципрочност”. Най-общо той означава “помагам ти, а на мен помага някой друг”.

Проф. Манфред Милинкси, д-р Ралф Зомерфелд и Ханс Юрген Крамбек от германския Институт по еволюционна биология “Макс Планк” изследваха с експериментални игри до каква степен хората разчитат на клюките, за да изградят репутацията си.

Резултатите им показват, че колкото повече намалява възможността да се очернят другите, толкова повече клюки се разпространяват. “Многото клюки дават по-добра картина за действителното поведение на един човек. Така неточните или измислени клюки са с малка сила, стига да не са много”, твърдят те.

Учените са експериментирали с 11 групи от по 12 студенти в университетите на Кийл, Германия, и Виена, Австрия. Според анализа им клюките допринасят за реципрочност, доверие и известност.

Най-голяма полза от клюките имат хората, открили на кого може да се има доверие да предава информация и кой лъже. Тези хора по-добре намират партньори и контролират приятелските си, служебни и семейни отношения.

Социалните умения, необходими за успех в такава среда, изискват способност да се предвижда и влияе върху поведението на другите, както и интерес към личния им живот. Затова хората, проявяващи любопитство към чуждия живот, имат повече успех.

Така клюката е като спойка в обществото, или както се изразяват учените “това потвърждава хипотезата, че клюката е вектор на социално значима информация”. БТА

7 “пролетни” начина да си върнем силите и здравето

През пролетта човек често се чувства без сили и в повечето случаи може да бъде сравнен с изцеден лимон. Липсата на слънце, еднотипното хранене, стресът, предизвикан от студа, прекараните настинки оказват негативно влияние и на физиологията и на психиката ни.

В преходния период не се струва да се увличаме по строги диети – най-добре е те да бъдат отложени поне до късната пролет.
Ако искаме да помогнем на организма си най-безболезнено да се пригоди към новия сезон, можем да се възползваме от следните съвети:

1. Да укрепим имунитета си

Той е основната опора на организма срещу негативните външни влияния. Освен чисто медицинския подход, може да се избере и някой начин, известен от народната медицина. Предлагаме ви следната рецепта: смесват се 150 мл пресен сок от алое, 250 г мед, 350 мл вино. (за децата – вместо вино сок от 3 – 4 лимона). Сместа се приема по 1 с. л. 3 пъти дневно половин час преди ядене.

Хипократ е прославял овеса като целебно средство при изтощаване и отпадналост в организма и е съветват да се пие овесена отвара вместо чай. Например: 1 с. л. смлян овес се залива с 1 чаша вряла вода, накисва се в продължение на 12 часа, прецежда се и се пие.

Грижата за имунитета трябва да бъде целогодишна – така не само ще намалите риска от грип и настинки през зимата, но и ще посрещнете пролетта, радвайки се на добро здраве.

2. Подкрепа за сърцето

С настъпването на пролетта то също се нуждае от повече грижи. Отново в духа на народната медицина: настържете на ситно 250 г орехи, стафиди, 1 лимон и добавете 250 г мед. Приемайте всеки ден по 1 с. л. от сместа 3 пъти преди ядене.

Ако кръвното ви рязко спада и се чувствате замаяни, смелете 3 лимона, залейте сместа с кипната, но охладена вода, оставете да отлежи 1-2 дни в хладилника. После добавете 250 г мед и добре разбъркайте. Приемайте по 1 с. л. 3 пъти дневно половин час преди хранене.

3. Меню за мозъка

Пролетната авитаминоза не само ни прави вели и апатични, но и влияенегативно на умствената дейност.

Започнете закуската си с твърдо сварено яйце. В него се съдържа холин, който повишава нивото на “добрия” холестерол и подобрява паметта. Вместо кафе по-добре изпивайте чаша сок от цвекло и моркови в съотношение 1:4.

Изтощеният организъм особено се нуждае от правилно хранене. Магнезият, съдържащ се в какаото, фасула, ядките, макароните, рибата, млечните продукти и зелената салата, влияе благотворно на нервната система, подобрява кръвообращението и предпазва от депресия.

Витамин С (киви, шипкова отвара, цитрусови плодове, зеленчуци) защитава организма от инфекции. Витамините от групата В (месо, птици, риба) осигуряват производството на серотонин – хормона на щастието. По възможност употребявайте продуктите (плодове и зеленчуци) в суров вид. През пролетта употребявайте повече мед и зехтин.

4. “Тайната” формула на бодростта

Съчетанието на мазнини със захар помагат на организма да се справи с бързата умора и сънливостта. Прецеденото мляко или няколко пасти с маслен крем помагат за възстановяване на душевното равновесие. Привържениците на диетите не трябва да се притесняват: през пролетта тези продукти няма да добавят нито един сантиметър към талията им.

Фурмите, които съдържат много микроелементи и витамини А и В, също помагат за възстановяване на силите и повишаване на работоспособността. Те съдържат и допамин – вещество, активизиращо мисловните процеси.

Яжте и поне шепа ядки дневно. Те съдържат лецитин – вещество, което ще спомага за ефективната дейност на паметта. Диетолозите пък твърдят, че селенът, на който ядките са богати, подобрява настроението.

5. Преминаване към лятното време

Във връзка с преминаването към лятното часово време в организма се нарушават редица и психологични и физиологични функции. Това чсто води до мигрени, депресии, инфаркти, хипертонични кризи, затлъстяване и изостряне на хроничните заболявания.

Диетата, билките и лекарствените препарати помагат в борбата с десинхронозата. Ментата и дяволската уста помагат за освобождаването на организма от натрупалото се напрежение и осигуряват здрав сън. Жълтият кантарион е природен антидепресант, който е най-добре да се приема вечер.

Мазната морска риба, киселото зеле и пресните салати нормализират вътрешните биологичните ритми. Специалистите препоръчват при прехода от зимно към лятно часово време да се намали употребата на продукти и напитки, съдържащи кофеин.

6. Пролетта – време за освежаване и подмладяване

Както цялата природа се събужда за живот през пролетните месеци, така е и с човешкият организъм. Затова с малко активна помощ всеки може да се почувства по-свеж. Ето и една народна рецепта: вземете по 100 г лайка, безсмъртниче, жълт кантарион и брезови пъпки, смелете ги и ги залейте с половин литър вряла вода. Оставете ги 20 минути, след което прецедете течността. В 1 чаша от получената течност разтворете 1 ч .л. мед и приемайте сместа вечер преди лягане или 20 минути преди закуска.

Бялото зеле съдържа голямо количество витамини В, витамин С, цинк и манган. Затова той се определя като природен стимулатор на растежа на клетките, като притежава възстановяващи свойства.

7. Доброто настроение е залог за здраве

Много хора именно през пролетта се залавят със спазването на някаква диета. Особено през този сезон това не се препоръчва. Човешкият организъм е снабден с особена серотонинова система, с която той трябва да съгласува храненето си. Серотонинът известен като “хормон на щастието” регулира не само съня и апетита, но и емоциите ни. Продуктите, богати на серотонин, са житните и бобовите растения, бананите, спанакът, доматите, патладжаните, червеният пипер.

Не си заслужава да се отказвате напълно от въглехидратите – това ще доведе до дисбаланс, а като следствие – до депресия, намаляване на работоспособността и лошо настроение.

Храненето трябва да е редовно (5-6 път дневно) на малки порции. Много важно е да се изпиват достатъчно течност – за повечето хора около около 2 литра дневно.

Цветовете на храните също влияят на здравето

На учените отдавна е известно, че цветовете влияят по особен начин на психиката и здравето като цяло. Колкото и да е странно на пръв поглед, цветът на продуктите, които ядем, също може да предизвика различни реакции в организма.

Белите продукти (мляко, извара, сирене и др. млечни продукти, ориз, чесън, карфиол) успокояват, премахват раздразнителността и извеждат от организма токсините.

Сините (грозде, сливи, картофи със синьо-виолетова кора) съдържат биологично активни вещества – антоцианини, които защитават кръвоносните съдове и зрението.

Зелените (маруля, броколи, зелен грах) подхранват мозъка, повишават активността, премахват напрежението. Хлорофилът, съдържащ се в зеленчуците и плодовете със зелен цвят, стимулира изработването на еритроцити (червени кръвни телца) в кръвта и активизира имунната система.

Червените (цвекло, чушки, домати, ягоди) стимулират обменните процеси, подобряват кръвообращението и повишават работоспособността. Но ако се употребяват в големи количества, те могат да предизвикат превъзбуждане и проблеми със заспиването.

Оранжевите (праскови, кайсии, тиква, мандарини, моркови) спомагат за възстановяването на нервните клетки и обновяването на мускулните тъкани, повишават сексуалността, подобряват настроението, помагат в борбата с умората и апатията, успокояват главоболието.

Жълтите (лимони, ананаси, ябълки, банани, царевица, кашкавал, яйчен жълтък) стимулират храносмилането, подобряват апетита, снабдяват с енергия и способстват за прочистването на кръвта.

Мъжете се разхубавяват след развод

Разводът се оказва добра кауза за външния вид на мъжете. В същото време обаче раздялата може да бъде много нездравословна за нежния пол, пише женският журнал Ezine.bg.

Проучване, направено сред 9 000 мъже и жени на над 45 годишна възраст, изследвало бивши брачни партньори в продължение на осем години. Възрастните хора се подлагали на редовни тестове, отчитащи както тяхното физическо здраве и състояние на тялото, така и какви са отношенията им със заобикалящите ги.

Учените от Института в Стокхолм заявяват, че разведените мъже отслабвали и придобивали по-добра и привлекателна фитнес форма. Раздялата обаче действала по коренно противоположен начин за дамите – разведените жени губели стройната си форма и напълнявали.

Самотните мъже, робувайки на социалните стереотипи, се чувстват по-длъжни да полагат повече време и енергия за външния си вид, за да запазят и дори увеличат своята привлекателност сред жените. Омъжените мъже не изпитвали подобни чувства. А ако случайно мислят по идентичен начин, то в повечето случаи не е обвързано с постигане на видими резултати.

Според изследователите разликата в различното отношение към тялото на двата пола след развод може да се крие в това, че женската привлекателност не задължително се изчерпва с формата и силата на тялото, а на други характеристики.

Предишни проучвания пък показват, че разведените двойки в повечето случаи са по-предразположени към риск от най-различни заболявания.

Изследване от САЩ например разкрива, че възможността разведените да страдат от хронична болест е с 20 пъти по-голяма от колкото при възрастните, които никога не са се омъжвали.

Основен извод от проучванията обаче доказват тезата, че мъжете са по-способни да компенсират отрицателното въздействие на разбитата връзка чрез тренировки и грижа за външния вид.

На снимката: Райън Рейнолдс, бившият съпруг на Скарлет Йохансон

9 правила на щастливия живот

Чувствате ли се истински щастливи? Знаете ли какво в действителност означава щастието и как се постига то? Всеки, който е тръгнал да търси щастието трябва да си зададе тези важни въпроси. Ако искате да бъдете щастливи, …

вие трябва да приемете на първо място мисълта, че вие можете и трябва да бъдете. Много хора правят фаталната грешка, като си мислят, че те не заслужават да са щастливи и приемат нещастието като тяхна съдба. Истината е, че щастието както всичко в живота трябва да бъде “отгледано”. Възползвайте се от следващите съвети и направете щастието постоянен спътник на живота си.


1. Осъзнайте кое е това, което ви прави щастливи. В това отношение нещата са твърде индивидуални. Осланяйте се на вашата индивидуалност и преследвайте щастието си, независимо от това дали то съвпада с това на околните.

2. Направете си план за постигане на мечтите, които вярвате, че ще ви направят щастливи. Състоянието ви ще се подобри значително когато знаете,че преследвате цел имаща много висока за вас стойност.

3. Обграждайте се с щастливи хора. Лесно е да започнеш да мислиш негативно, когато си заобиколен от такива хора. Респективно, емоционалното състояние на щастливите хора ще ви бъде предадено и на вас, ако контактувате с тях.

4. Когато нещо се обърква или не се получава така както искате, опитайте се да разрешите проблема, вместо да се самосъжалявате. Истински щастливите хора не позволяват на проблемите да развалят тяхното настроение. Те знаят, че ако се потрудят малко могат да обърнат обстоятелствата в своя полза.

5. Отделяйте всеки ден по няколко минути размишлявайки за това, което ви прави истински щастливи. Тези няколко минути ще ви дадат възможност да фокусирате мисълта си върху положителните неща във вашия живот и ще ви накарат да продължите към щастието.

6. Друга важна стъпка е да отделяте всеки ден по малко време доставяйки си някакво удоволствие – взимането на дълга, релаксираща баня, спокойното изпиване на сутрешното кафе и т. н.

7. Търсете хумора във всяка една ситуация. Дори и там, където ви се налага да сте сериозни, опитвайте се при първа възможност да я разсеете с малко хумор.

8. Грижете се за здравето си . Свръхтеглото или отказа да приемаме храна са причини за отклоняване от щастието. Освен това допълнителните физически натоварвания стимулират притока на ендорфин, който ви кара да се чувствате щастливи.

9. Изключително важно е да разберете, че заслужавате щастие. Тези, които вярват в обратното, рискуват на подсъзнателно ниво да саботират постигането на щастие. Дори, ако се налага повтаряйте си всеки ден на глас, че вие заслужавате щастие и си припомняйте стъпките, които трябва да направите, за да го постигнете.

Трудно е да се определи какво точно представлява щастието, но повечето хора се страхуват да си признаят дали са щастливи или не. За тях е по – лесно да вярват, че всичко е съдба и на едни им е писано да са щастливи, а на други не.Тези пасивни мисли са изключително грешни и трябва да бъдат игнорирани.
Следвайте съзнателно тези съвети всеки ден и ще видите, че резултатите ще са на лице.

Сънят пази хората от неприятности

Основната причина, поради която хората спят, е за да се пазят от неприятности, твърди американски специалист, цитиран от в. “Сън”.

Д-р Джери Сийгъл, експерт по поведението на животните, е стигнал до извода, че сънят не е еволюирал по биологични причини. Ученият дори твърди, че хората могат да живеят и без да спят.

“Дълго време приемах идеята, че функцията на съня трябва да е много важна, защото когато човек спи, той не може да извършва други жизнени процеси – като например да се храни или възпроизвежда. В животинското царство нещата обаче не се случват по този начин”, казва д-р Сийгъл.

Специалистът от Калифорнийския университет твърди, че при хората, подобно на животните, главната функция на съня е да им помага да съхраняват енергията си и да се пазят от опасности.

И макар да смята, че хората могат без сън, д-р Джери Сийгъл препоръчва да се избягват дългите безсънни периоди. БТА

Лицето издава лъжците

Лъжците може и да мислят, че са способни успешно да прикрият измамата, но резултатите от изследване на канадски специалисти показват, че има едно нещо, което трудно се контролира – изблиците на емоция, изписани върху лицето, предаде Ройтерс.

Специалисти от лабораторията по съдебна психология към университета “Далхауси” в Халифакс са установили, че за разлика от езика на тялото, който по-лесно се контролира, когато човек лъже, изражението на лицето трудно може да се прикрие.

В рамките на проучването изследователите анализирали случая от 2005 г. с канадеца Майкъл Уайт, който горчиво ридаел, отправяйки публичен призив за връщането на изчезналата му бременна съпруга Лиана.

Три дни по-късно обаче тъжният мъж започнал да проявява изблици на гняв и заявил, че е толкова разочарован от полицията, че сам ще потърси жена си.

Малко по-късно той отвел група доброволци директно до тялото й, захвърлено в канавка в покрайнините на Едмънтън. Майкъл Уайт бил обвинен и осъден за убийство.

Когато специалистите от лабораторията по съдебна психология анализирали молбата на Уайт кадър по кадър, те открили изписани върху лицето му признаци на гняв и отвращение, останали незабелязани за по-голямата част от състрадателната публика.

Специалистите освен това изследвали реакции на доброволци при вида на картини, будещи чувства на щастие, гняв и отвращение. Никой от участниците в експеримента не могъл да скрие истинските си емоции.

Час сън повече помага на отслабването

Ако човек иска да задържи теглото си или да отслабне, трябва да спи един час повече, казват френски невролози, цитирани от АФП.

Д-р Карин Шпигел от Френския национален здравен институт се интересува от два ключови хормона, които се произвеждат нощем и участват в регулирането на апетита: грелин, който се секретира от стомаха, и пептин, произвеждан от мастните клетки, пише вестник “Монитор”.

Изследователката доказва, че намаляването на съня (2 нощи по 4 часа) понижава с 18% лептина, който потиска апетита и с 28% качва грелина, който пък отваря апетит.

Тези хормонални промени изострят апетита и така се отразяват и на теглото, обяснява тя.

Красивите жени имат повече изисквания към мъжете

Жените търсят мъж, който да е с добри финансови възможности, да е привлекателен и всеотдаен. Изискванията им обаче зависят от това колко самите те са красиви, твърдят американски психолози, цитирани от Сайънс дейли.

Според досегашните теории жените избират партньорите си в зависимост от това каква връзка искат – постоянна или временна.

Дейвид Бъс от Тексаския университет и Тод Шакълфорд от Атлантическия университет във Флорида твърдят, че жените искат да получат едно и също, но претенциите им зависят от собствената им привлекателност.

Жените търсят четири неща у партньора си – добри гени, отразяващи се в привлекателна външност, финансови възможности, за да осигурят семейството, желание за деца и качества на родител, както и вярност. Дамите обаче променят изискванията си в зависимост от това какво предлагат те самите.

Жените, които се смятат за привлекателни, искат да получат повече по всички показатели. Ако не могат да открият най-добрата комбинация от горните качества, обаче, те се примиряват с по-малко. Така тези, които не успяват да намерят партньор, могат да се откажат от някои търсени характеристики за сметка на други.

За разлика от жените, изискванията на мъжете не варират според собствената им привлекателност. БТА

Пицата премахва бръчките

Пицата и спагетите с доматен сос могат да станат новите средства за борба със слънчевите изгаряния и бръчките, показва британско изследване.

Учени от университетите на Манчестър и Нюкасъл установиха, че ежедневното консумиране на пет супени лъжици доматено пюре подобрява способността на кожата да се предпазва от опасните ултравиолетови лъчи.

Уврежданията от тях могат да предизвикат не само преждевременно състаряване, но и рак на кожата.

Ползата от доматените ястия се дължи на антиоксиданта ликопен. Неговата концентрация се увеличава, когато доматите са преминали през топлинна обработка.

За целите на изследването 10 доброволци са получавали 55 г. доматено пюре и 10 г зехтин дневно. Още толкова получавали само зехтин.

След три месеца кожата на участниците от доматената група била с 33 процента по-защитена от слънчеви изгаряния. Това отговаря на действието на слънцезащитен крем с много нисък фактор.

Доброволците, приемали доматено пюре, имали и много по-високо ниво проколаген – молекула, която осигурява гъвкавостта на кожата./yellow.bg/

Сбогом на пъпките!

Уж сте минали пубертета, а досадните пъпки и черни точки (комедони) продължават да ви тормозят? Причините могат да бъдат много и най – различни – хормонален дисбаланс, проблеми с черния дроб, хроничен запек, неправилно хранене (пържени храни, шоколад, сирене, газирани напитки).

Невинаги скъпият крем е заранция, че ще се отървете от неприятните пъпки. Вместо това можете да изпробвате някои прости, но ефикасни трикове в домашни условия.

Ако вече сте направили опит да изстискате черните връхчета и сте направили опит да изстискате черните връхчета и сте разранили кожата си, най – добре бързо намажете раничката с паста за зъби. Това е сигурна гаранция, че ще прегори бързо. Вместо с течен сапун заранцията, че ще прегори бързо. Вместо с течен сапун пробвайте да миете лицето си с портокалова пудра. Изсушените няколко портокалови корички и ги настържете. 2-3 пъти дневно измивайте лицето си с тях – действат много успокояващо на кожата и и придават свеж аромат. С разширените пори ще се преборите, като мажете засегнатите участъци всяка вечер с яйчен белтък, който след 20 минути отмивате с хладка вода. Една чаена лъжица мед с няколко капки лимонов сок са превъзходна маска за проблемна кожа. Белезите от акне пък преминават най-бързо, когато са третирани с бадемово масло. Към всичко това важи тройното правило – пийте много вода, яжте плодове (основно оражеви и червени) и спете достатъчно.

6 съвета за чиста кожа

Появата на акне особено когато човек е на 20 и повече години, е много досадно и изнервящо. Ако искате да изглеждате добре за следващата среща или важно събитие в офиса, изпробвайте тези съвети предложени от Менс Флеър.

1. Едно от най-добрите решения е Ретинол А, особено за хора, които живеят извън големия град, сред природата. Можете да го намерите във всяка аптека. Той ще направи кожата ви нежна и гладка, а местата с акне скоро ще се олющят, ще заздравеят и ще изглеждат отново добре.

2. Сънят е особено полезен в борбата срещу акнето. Опитайте се поне за седмица да спите поне по 6-7 часа и то през нощта и ще бъдете удивени как само след няколко дни кожата ви ще изглежда много по-свежа и чиста.

Ако дори след като приемете нужната доза сън, акнето все още ви тормози, започнете да сменяте калъфката на възглавницата си на всеки 2-3 дни. Така ще предпазите лицето си от полепналата по нея мръсотия.

3. Използвайте по-натурални продукти, не прекалявайте с тежките препарати, защото понякога те могат да влошат проблема. Например, някои от кремовете и лосионите срещу акне, изсушават кожата прекалено много и това я кара да работи допълнително, за да произвежда още повече себум.

По-добре е просто да полагате редовни грижи за почистване на лицето всяка вечер, за да може през нощта кожата да диша спокойно. На сутринта измийвайте с хладка вода. Така си осигурявате свежа и добре почистена кожа за целия ден.

4. Когато пъпката е доста забележима, бомбардирайте я още веднага. Купете си от препаратите против акне, които заличават досадното петно само за ден. Повечето подобни кремове обаче се измиват доста трудно, така че най-добре е след това да използвате хубава маска за лице. Тя ще почисти остатъците от акнето без да раздразни кожата ви.

5. Снабдете се с качествен коректор. Не го приемайте като грим, а като необходимост. Ако купите подходящия за вашата кожа коректор, ще се чувствате много по-самоуверени с него.

Можете да си вземете коректор-стик само за спешни случаи, но тогава нека той бъде от по-добрите и по-дългодействащи. Уверете се обаче, че на него има надпис “non-comedogenic” и го използвайте само в по-спешни случаи.

6. Ако само от време на време имате по една-две пъпки, избягвайте силните измиващи препарати против акне, защото е възможно те да влошат състоянието на кожата ви. По-добре забравете за силно изсушаващите препарати, и заложете на обикновена измиваща пяна.

Дори да решите да пробвате само един от горните съвети, веднага ще забележите, че кожата ви ще придобие много по-добър вид. Така че, просто опитайте.

6 мита за косата

Мислите, че боядисването уврежда косата? Или че честото подстригване ще и помогне да порасне по – бързо? Грешите. Ето кои са 6-те най – разпространени погрешни схващания, свързани с грижите за косата.

 1. Честото подстригване кара косата да расте по бързо – Косата расте по около 1 см. месечно независимо през колко време я подстригвате. Но от честото посещение при фризьора има полза – премахването на изтънелите краища ще помогне на прическата ви да изглежда много по – добре.
 2. Ако отскубнете бял косъм, на мястото му ще изникнат нови три. – Това е чиста измислица, но въпреки всичко скубенето на белите косми не е добра идея. Не го правете, защото може да увредите корените или да причините инфекция на скалпа.
 3. За да измиете добре косата, трябва да нанесете шампоан поне 2 пъти – Може да сте сигурни, че косата ще бъде чиста и след едно измиване, стига да се погрижите да втриете шампоана в корените и по дължината на косъма, а после да го изплакнете добре.
 4. Миенето на косата с леденостудена вода я прави да изглежда по – блестяща. – Ако се изкъпете с леденостудена вода, може да настинете, но не и да придадете блясък на косата си.
 5. Боядисването уврежда косата. – На пазара има преддостатъчно бои, които не увреждат косата по никакъв начин и дори съдържат балсам, който я укрепва и и помага да изглежда по – добре. Доверете се на изпитаните марки и няма да сбъркате.
 6. Цъфтенето на краищата може да се поправи чрез използване на специални продукти. – Веднъж цъфнали, краищата си остават такива. Единственото, което може да направите, е да ги отрежете.

12 съвета как да отслабнем

Натрупването на килограми е много по-лесно от отслабването. След като вече сме ги натрупали, как да се отървем от тях? Ето някои полезни съвети:

1. Консултирайте се с лекаря си

Ако имате наднормено тегло, запишете си час при лекаря си. Поговорете откровено за проблемите, които имате и за лошите навици, които по всяка вероятност са довели до излишните килограми. Той знае какви заболявания сте имали и можете да обсъдите притесненията си по отношение на здравето и рисковете, свързани с наднорменото тегло.

2. Поставете си реалистични цели

Дайте си сметка, че теглото не се увеличава за една нощ, а същото се отнася и до намаляването на килограмите. Не гледайте сериозно на поредната модна диета или на хапчетата за отслабване, които според рекламите „топят мазнините”. Ако звучи прекалено хубаво, за да бъде истина, може би наистина е така. Единственото нещо, което топят повечето от тези програми, са парите ви.

3. Движете се

Направете разумна програма за намаляване на теглото си. Ако живеете сравнително близо до магазина, започнете веднъж дневно да ходите до там пеш, а не с колата си. Отивате до мола? Преди да влезете, направете няколко обиколки около него. Ако сте с кола, паркирайте на най-далечното възможно място от това, което обичайно използвате.

4. Прекарвате деня си пред компютъра?

Купете си комплект тежести за глезени и правете упражнения с вдигане на краката, докато сте на бюрото. Използвайте времето за почивка или за обяд за разходка. Отидете на работа по-рано от обичайното и заедно с колегите си се разходете с бърза крачка. Нужно ви е поне половин час ходене с бърз ход дневно, за да подобрите състоянието на сърцето си и за да имате полза от упражнението.

5. Намалете мазнината и захарта в храната си

Опитайте се да намалите дневното количество мазнина, което използвате. Ще се изненадате, ако разберете колко захар съдържа специалното кафе, което пиете по време на работа. Изберайте малко кексче или такова, което е приготвено от трици, вместо да вземете голямо. Избягвайте десертите. Когато искате да се поглезите, насочете се към неща, от които не се напълнява. Един ден в спа център, нов чифт обувки. Всичко, което не е храна и въпреки това ви кара да се чувствате добре.

6. Създайте си навик да използвате пълнозърнести продукти

Хранете се с пълнозърнести храни и пресни плодове. Опитайте непознати за вас плодове. Няколко пъти седмично яжте вегетарианска храна. Нека зърнената ви храна за закуска бъде пълнозърнеста и не добавяйте мляко. Добавете малко стафиди, сухи плодове или ядки и си създайте свой собствен стереотип за тази популярна храна.

7. Яжте по-малко

Планирайте какво ще си приготвите за ядене и ако имате възможност гответе предварително и замразявайте порциите. Слагайте ги в малки съдове или пликове от фолио. Придържайте се към количество за една, а не за две порции.

8. Пийте вода

Откажете се от алкохола и сладките безалкохолни напитки и пийте вода. В наши дни можете дори да си купите ароматизирана вода, ако обикновената не ви е вкусна. Можете също така сами да ароматизирате водата си и да спестите известно количество пари. Добавете от 15 до 30 гр ароматизиран сироп към чаша с вода от около 450 гр или просто изстискайте в нея малко лимон. За бавно отслабване сложете 1 супена лъжица мед и две чаени лъжички чист ябълков оцет във висок буркан с вода. Покрийте го добре и го разтърсете. Съхранявайте го в хладилник, но по време на храна изсипвайте част от сместа в чаша и пийте на малки глътки.

9. Откажете се от заливките за салати, сосовете и различните добавки към храната

Когато към салатата е сервирана заливка, не я добавяйте. Вместо да слагате мазни солени бисквити в супата или салатата си, използвайте оризови кексчета или тънки китайски спагети.

10. Пърженето е много нездравословно

Вместо това варете, печете, задушавайте, използвайте грил, но се откажете от пърженето за известно време.

11. Хранете се разнообразно

Вместо да казвате, че сте на диета, казвайте, че ядете здравословна храна. Нека порциите бъдат малки, но експериментирайте с различни видове продукти, които обикновено не използвате. Опитайте нискомаслено кисело мляко върху препечена филийка и го поръсете с кокос. Заместете сметаната с кисело мляко.

12. Не използвайте хапчета за отслабване

Дори и когато ви убеждават, че са безопасни и ефективни, има голяма вероятност в крайна сметка да установите, че това да не е така. Допълнителен проблем е, че много от хапчетата за отслабване реагират на някои лекарства, които се продават без рецепта – например със сиропа за кашлица.

Много хора, които искат да намалят теглото си, се записват в програма за отслабване или правят абонамент във фитнес салон. Преди да го направите, обмислете добре дали ще можете да вместите заниманията в дневното си разписание и дали можете да си ги позволите във финансово отношение. Не забравяйте, че в такъв случай се ангажирате с писмен договор или споразумение. Съберете възможно най-голямо количество информация и изберете план, който да е изпълним. Когато постигнете целта си, не забравяйте да се възнаградите за добре свършената работа, но не и с някакъв вид храна!

Как се поддържат мъжките вежди

Вероятно всеки мъж би искал да има добре оформени вежди без това е прекалено очевидно. Ето и няколко съвете от страниците на Менс Флеър за това как бихте могли да имате хубави вежди.

1. Подгответе кожата около веждите като я затоплите с топла кърпа или като си вземете горещ душ.

2. Подсушете кожата и изберете подходящи пинсети. По-подходящи биха били такива със скосен край.

3. Преди да започнете да скубете, проверете дали дължината на космите е еднаква и приемлива. Ако са прекалено дълги и различни, вземете малко гребенче или четка, срешете веждите и подстрижете с ножица, но така че дължината на косъма да остане не по-малка от 5 милиметра.

4. След това изскубете космите от нежеланите места като междуочието и подвеждието. И не забравяйте, че формата на двете вежди трябва да е еднаква. За тази цел, би било по-лесно ако сменяте веждите докато премахвате космите.

5. Недейте да прекалявате със скубането. Няма нужда да достигате до дъговидни форми като при женските вежди. Мъжките вежди са достатъчно изразителни и без подобни прекалени извивки.

6. Нанесете успокояващ кожата крем или гел.

А ето и някои често задавани въпроси от мъже, свързани с поддръжката на веждите

1. Нужно ли е да е подстригвам веждите си?

Зависи от това дали космите ви са прекалено дълги и гъсти. Ако е така би било добре да ги скъсите малко. Изпробвайте върху само един или два косъма и ако изглежда добре значи можете да продължите.

2. Ако направя грешка докато ги оформям, ще пораснат ли отново или съм загазил?

Това зависи от какво точно сте объркали – ако сте прекалили с поорязването на веждите, не трябва да се притеснявате, защото космите ще порастат отново. Но ако сте изскубали грешните косъмчета с пинсета и то с корените, то тогава би отнело около 2 -3 седмици докато отново изникнат, а някои може би няма и да се появят отново. Това зависи и от вашите генетични заложби.

Ако се страхувате да не съсипете веждите се, най-добре се обърнете към професионален козметик.

3. Мога ли да обръсна веждите си вместо да ги скубя?

По принцип това е възможно, но не го правете. Тъй като кожата там е много нежна, а и все пак става въпрос за лицете, ако обръснете веждите си след това ще се появят твърди дебели косми, подкожни косми, може би обрив или друга неприятна кожна реакция.

4. Полезно ли е да използвам шаблон за вежди?

Ако сте несигурни за формата, която искате, бихте могли да използвате шаблон. По-добре би било обаче ако сте толкова неуверени, да отидете при професионалист, който ще ви помогни в избора на правилна форма. След това можете да поддържате вече оформените вежди вкъщи.

10 начина да “излъжем” апетита

С наближаването на лятото мнозина са загрижени за това как да се избавят от излишните килограми, натрупани през зимата. И първото, което им идва наум е някоя диета. Но тя ли е наистина най-ефективния и подходящ начин…

Според статистиката, само 20% от хората са в състояние да издържат докрай и да спазват точно изискванията на диетите. Ако не сте сред тях, това все още не означава, че проблемът е неразрешим. Всъщност има друг – по-лесен вариант – да обуздаем глада си.

Апетитът зависи от хормоналния баланс, който се променя в зависимост от физиологични и психологически фактори. От гледна точка на физиологията на жената например той може да се променя в зависимост от фазата на менструалния цикъл, в предменопаузата и да се колебае в периода на бременност.

Емоционалните и психологическите фактори също трябва да се отчитат. Често пъти усещането за потиснатост, предизвикано от стрес, депресия и безпокойство, се приемат за чувство за глад. Но какъвто и да е произходът на вашия повишен апетит, трябва да се борите с него.

Предлагаме ви 10 от най-разпространените и ефективните начини, с които можете буквално да излъжете апетита си:

1. Балансирани закуска, обяд и вечеря

Диетолозите смятат, че 80% от употребяваната през деня храна трябва да постъпва в организма със закуската и обяда. Балансираното хранене способства за насищането на организма и за избавянето от постоянното чувство за глад.

Включете в закуската си житни растения, които предотвратяват отлагането на мазнините и задържането на вода в организма. Задължително за обяд трябва да консумирате зеленчукова салата. Целулозата бързо насища организма и извежда от него излишъка от холестерол.

Най-подходящото съчетание за вечеря е месо или риба със зеленчуци. Месото е богато на аминокиселини, способстващи за изгарянето на мазнините, а в рибата с съдържа много калций, който възпрепятства отлагането на мазнините в организма. Забравете за нощните походи до хладилника! Измийте си зъбите и в организма ви ще заработи рефлексът, че току що сте приели храна.

2. Малки порции

Трябва да се яде по малко, но често. Например вместо 3 обилни хранения, приемайте храна 6 пъти, но по малко. Това ще позволи на организма винаги да се чувства сит.

За да контролирате размера на порциите, можете да използвате по-малки чинии. Психолозите съветват дори да се използват чинии със светло или тъмно син цвят, който успокоява и съответно намалява апетита.

Хранете се бавно, внимателно сдъвквайки храната. Всяко хранене трябва да продължава около 20 минути – именно толкова време е нужно на организма за да може да разбере, че вече е сит.

3. Яжте тогава, когато сте гладни

Една от най-големите и чести грешки е, че ядем не когато сме гладни, а за компания. Отучете се да ядете пред телевизора или когато четете вестник или списание, защото тогава трудно се контролира количеството приемана храна.

4. Откажете се от похапването

Похапването бързо се превръща в навик и организмът се настройва преди обяд или вечеря “да похапне” нещо. Ако не можете да победите своя апетит, между яденията яжте плодове или зеленчуци – малко целина, 1 морков, 1/4 ябълка, 3 ягоди, 1 парченце портокал или 4 малки домата. Всички те съдържат само 10 калории.

5. Продукти, намаляващи апетита

На първо място, неочаквано или не, са сладките продукти. Но в ограничено количество! За да се избавите от чувството за глад, е достатъчно да изядете един бонбон или 2 малки парченца шоколад. Същата помощ оказват обезмасленото сухо мляко, плодовете, зеленчуците, пилешкото месо и рибата, киселото мляко, зелената салата, какаото, лимоновият сок и минералната вода. Най-добрият начин за справяне с пристъпа на глад е да изпиете чаша обезмаслено мляко.

6. Народни средства

Чесънът се смята от народната традиция за един от главните врагове на апетита. 3 скилидки чесън се разтриват с 1 чаша вода и от получената смес с приема по 1 с. л. всяка вечер преди сън. Но това е подходящо само за хората, които нямат проблеми със стомашно-чревния тракт. 1 с.л. магданоз и джоджен, залети с чаша вряла вода, също ще ви избавят от чувството за глад поне за 2-2,5 часа. 500 г смокини и сливи се заливат с 3 литра вода и се варят до получаването на 2,5 литра течност, като преди всяко хранене се приема по половин чаша.

7. Подправки

Те повишават апетита и изострят чувството за глад и затова трябва да се употребяват в ограничено количество. Черният пипер, горчицата, хрянът и солта са подправките, който най-силно възбуждат апетита.

8. Пийте вода преди ядене

Изпитвайте непосредствено преди ядене 1 чаша минерална вода или доматен сок. По този начин ще намалите с около 1/3 апетита си. Подходящи за целта са и зеленият чай, ябълковият сок и обезмасленият айран. Откажете се от алкохола – той повишава апетита.

9. Ароматерапия

Според американският лекар Алън Хирш, ръководител на Фонда за изучаване и лечение на нарушенията във вкуса и обонянието, съществуват 10 аромата, които намаляват потребността от сладки продукти и понижават апетита. Това са ароматите на ванилия, грейпфрут, пипер, анасон, копър, ябълка, мента, банан, роза, лавандула.

Смята се, че апетитът намалява и ако по време на хранене върху масата се постави ароматична лампа или свещ. Според Хирш, по този начин всеки месец може да се отслабва с до 2 кг.

10. “Целебни” мисли

Ако постоянно мислите за храна, заемете се с визуализация, съветват други привърженици на алтернативните методи. Представете си как ще изглеждате, ако живеете в хармония със своя организъм. Опишете подробно тялото, което мечтаете да притежавате. По този начин ще се настройвате към това, което искате да постигнете.

10 начина как да мислим по-добре

Случва ли ви се понякога умът ви да е като не добре настроена радиостанция? Дочувате хубава музика, но сигналът се губи и нещо постоянно бръмчи и пращи. Ами ако можете да я настроите, когато вие решите и да мислите по-добре, когато искате? Използвайте някои от посочените по-долу начини и ще проясните мисълта си още сега.

1. Разходете се.

Учените може и да докажат някой ден, че това е страхотен начин за подобряване качеството на мисълта, но не е необходимо да ги чакате, докато си съберат всичките доказателства. Нямате ли достатъчно други причини за разходка?

2. Стойте далеч от захарта.

Ако искате да разберете какво е мъгла в мозъка, яжте сладко на гладен стомах и след това се опитайте да решите задача за 5-ти клас. Това, което ще установите, заедно с пониженото настроение е, че в мозъка ви е паднала мъгла. Най-малкото, което можете да направите, е да държите сладкото настрани от себе си, когато ви се налага да използвате ума си.

3. Подреденото място е равно на ясна мисъл.

Рядко срещано явление е човек да може да работи добре в хаос. Подреденото бюро означава, че няма да ви се налага да мислите: “къде беше това…” и да се разсейвате.

4. Наспивайте се.

Нуждата от сън варира, но минимумът за повечето хора е някъде около 5 часа. Някои се измъчват, ако спят по-малко от 8 часа. Проучванията, между впрочем, показват, че след определен минимум, качеството на съня е по-важно от количеството за нормалното функциониране на мозъка.

5. Опитайте медитация.

Нямате време? Просто затворете очи, отпуснете се и се съсредоточете върху дишането си за момент. Приемете, че мисълта ви ще “щъка” насам-натам, но продължавайте да връщате вниманието си върху дишането. 5 минути, прекарани така и ще почувствате прилив на умствена енергия.

6. Елиминирайте дразнителите.

Наблюдавайте ума си. Може би обаждането, което трябва да направите ви дразни на подсъзнателно ниво? Открийте дразнителите и направете нещо, за да се освободите от тях. Например, обадете се или поне запишете в задачите си, че трябва да се обадите и умът ви ще се освободи от дразнителя за момента. Или просто, след като установите проблем, да си кажете: “Нищо не мога да направя по този въпрос до петък”, често ще спре подсъзнателното напрежение.

7. Не пийте алкохол.

Или поне пийте по-малко. Докато умерените количества могат да стимулират творческото мислене, всички доказателства сочат, че в дългосрочен аспект алкохолът засяга здравето на мозъка.

8. Решавайте бързо.

Нищо не пречи на ясното мислене така, както дузина нерешени въпроси. Ако не нещо друго, то поне вземете решение кога ще ги решите.

9. Подишайте въздух.

Излезте навън и дишайте дълбоко през носа си. Ще получите добра доза кислород към мозъка, а и промяната на “пейзажа” ще допринесе за проясняване на ума.

10. Удовлетворявайте физическите си потребности.

Ясното мислене е по-лесно, когато не сте прекалено гладна, прекалено жадна или възбудена.

Може да започнете да мислите по-ясно още днес. Със сигурност има повече от посочените начини да го правите, но това, от което имате нужда, е да превърнете само няколко от тях в навик, за да имате по-добра мисъл. А защо не пробвате един или два още сега?

Шест лесни стъпки за постигане на желанията

Психолози от Испания и САЩ предлагат шест “вълшебни” стъпки за лесно постигане на желанията, пише в. “Сън”.

Съветите на експертите са плод на 10-годишно изследване, посветено на изкуството на убеждаването.

Според авторите на изследването човек лесно може да постигне желанията си, ако спазва следните препоръки:

1. Kопирайте поведението на околните – това им помага да се отпуснат.

2. Използвайте остроумни и закачливи изречения, за да привлечете вниманието им.

3. При опитите си да въздействате на хората заставайте лице в лице срещу тях, защото така ги карате да се чувстват значими.

4. Убеждавайте околните в желаното от вас към края на деня, когато са изморени и по-уязвими.

5. Никога не използвайте междуметия, защото те дават на хората достатъчно дълго време да обмислят какво искате от тях

6. Ласкайте ги – когато човек се чувства по-добре, той е открит към предизвикателните послания. БТА

Птиците виждат по-цветно от хората

Диапазонът на цветното зрение на птиците е значително по-широк, отколкото е при хората. Пернатите животни виждат повече цветове и нюанси и възприемат ултравиолетовите лъчи.

До този извод са стигнали учени от университета на шведския град Упсала, съобщи РИА “Новости”. Според биолозите яркото оперение на птиците е главно средство за привличане на противоположния пол.

Шведските изследователи се усъмнили, че птиците възприемат цветовете на себеподобните си така, както и хората. В статия, публикувана в сп. American Naturalist, учените доказват, че човешкото зрение е неподходящ инструмент за оценка на това как птиците възприемат цветовете.

“Получените резултати показват, че много изследвания, посветени на половия подбор, трябва да бъдат преразгледани”, казва Андерс Оден, извършил проучването заедно с колегата си Оле Хастад.

Учените са използвали математически модел, за да разберат как работи ретината на човека и на птиците. Те са установили, че в над 39% от случаите цветът е бил възприеман по различен начин.

Причината отчасти е, че човешкото око не вижда ултравиолетовите лъчи, които птиците улавят. Съществуват и някои разлики между човешкото и птичето възприемане на цветовете: хората не виждат някои оттенъци, които птиците ясно различават.

При това цветното зрение на човека се осигурява от три типа цветочувствителни клетки, докато при птиците те са четири, а при много от животните са само две. БТА & Yellow.bg

Как да се научим да тълкуваме сънищата си

Ако поставим един до друг сънищата на петдесетгодишен човек и изчислим времетраенето им, ще установим, че той е сънувал в продължение на пет години. Пет години! Ще рече, около 1800 дни или 45,000 часа…

Този дълъг нощен живот протича извън времето и пространството. И все пак сънуващият действа – той лети, рее се, плува, дирижира оркестри, носи се в небето напълно естествено и усеща всичко това като истинско. Пътува във времето – връща се към детството си, мъртвите възкръсват и му говорят. Около него се разнасят гласове, понякога му се явяват кошмари. Съществува следователно нещо като втори свят, паралелен на дневния.

Често обаче, когато се събудим, сънищата, колкото и да са били ярки, завинаги се изличават от паметта ни или поне така ни се струва. Къде са отишли?
Още малко статистика: ние спим през около една трета от съществуването си и една четвърт от това време е населено със съновидения.

Нищо не е по-лично от съня. Той е съкровен акт, в него сме напълно разголени. Дълбоко скритото у нас излиза на повърхността. Не можем да контролираме този процес – сънят не е наше дело. Нямаме заслуга за него и не носим никаква отговорност нито когато е прекрасен, нито когато е ужасяващ. Сънят ни увлича но своите пътища, които следваме, без да се противим.

И все пак не е ли той плод на наша тайна инициатива, не сме ли най-откровени, когато сънуваме?

Истината за нас ни се явява в сенките на нощта. А със зората възкръсват представленията, постановките, привидното, социалната игра, неискреното поведение. Тогава загърбваме простотата на битието. Затова е толкова важно да не скъсваме със сънищата и да се опитаме да открием какво означават.

Лъжа или истина?

Вярно ли е, че сънищата лъжат? Никой в наше време не споделя това мнение. Някои от тях сякаш нищо не означават, но повечето, точно обратното, трябва да бъдат приемани на сериозно поне защото ги приемаме тъкмо така, докато спим! А и защото не е зле да си кажем, че всичко, което вършим, има значение и че всичко, сторено от нас, отговаря на някаква потребност. Иначе не бихме го сторили.

Няма сън, който да не означава нещо. Сънищата изразяват (или издават) погребаните ни желания, скритите ни трудности; те обобщават преживяното и предизвестяват бъдещето на базата на сегашното ни поведение.

Сънят често има огромно значение, защото ни показва какви сме наистина и какви можем да бъдем, ако опознаем неизползваните си измерения.

Изследванията върху сънищата, опитите да им се намери обяснение, доведоха до появата на многобройни „съновници”, но и породиха психологията на дълбинното, развита от авторитетни учени, чийто списък е твърде дълъг и от които ще споменем само две възлови фигури – Фройд и Юнг.

Според Зигмунд Фройд…

Човек не избира съдбата си – животът на Фройд е бил обратно пропорционален на гения му. Физическите и душевните страдания не го отминават. Загубва двамата си синове през войната от 1914 г. Заболява от рак на гърлото. Но продължава работата си, поддържан от жаждата си за знания, от предаността си към пациентите и от огромната любов, която носи в себе си.

През целия си живот е обект на злостни атаки. Защото този човек за пръв път в историята открива и се осмелява да разбули тайните сили, движещи човешкото същество, като същевременно прилага своите открития и към себе си.

Фройд говори ясно и научно за изтласкването, за сексуалните табута при децата и възрастните. Позволява си – по онова време!? – да развее като знаме прословутия едипов комплекс, тази вечна пружина на човешкия живот…

Ученият обикновено разглежда личните и сексуалните основи на индивида. За него сънят отразява неразрешени (или зле разрешени) конфликти от детството, изкарва на бял свят различни изтласквания, разкрива непризнати и често неосъзнати желания.

С Юнг методът на тълкуване на сънищата значително се промени. Докато Фройд изисква сънувалият да “асоциира” свободно, Юнг въвежда сътрудничеството с психолога. Аналитикът вече задава въпроси. Така асоциациите се свеждат до най-основните, след което биват “разширявани”.

Ако даден образ от съня изглежда важен, сънувалият се връща на него, после преминава на друг. Аналитикът подхожда с убеждението, че не знае за съня повече от пациента си. Така че става дума за тълкуване с обединени усилия.

Фройд би казал: “Разсъждавайте свободно по тази или онази част от съня.” Юнг би попитал: “Какво буди у вас това или онова? За какво ви напомня еди-кое си?”
Така символът от съня се превръща в начало, а не във финал.

Кой тълкува най-добре?

Въпреки многото теории и концепции формирани уж в помощ на сънувашите, никой освен тях самите, не може да се справи по-точно и вярно с тази нелека и финна материя. А това е защото в сънишата винаги присъства едно правило, независимо какви са, кой и кога ги сънува или какво изразяват.СЪНЩАТА ВИНАГИ СА СИМВОЛИЧНИ!

Нашето подъзнание притежава уникалната способност да ни предава важна за нас информация, посредством значими именно за нас самите, и за никой друг неща. Неща, които са се превърнали за нас в СИМВОЛИ. Дори и най-изявения специалист в областта не е в състояние дори бегло да разкрие посланието вплетено в съня на даден човек, ако не го познава като личност и не знае нищо за него, за важните събиятия в живота му, за ценностната му система и какво му е повлияло.

Така че, ние сме тези, които най -добре можем да предугадим какво се опитва да ни подскаже нащето неосъзнато. Единсвеното което трябва да направим, когато ни се присъни някое “голямо съновидение” (под “голямо” се има предвид , когато ние самите го усещаме като такова), е да се опитаме да си споминм колкото се може повече детайли от него, и символ на какво са те за нас.

Място, на което сме били със специален за нас човек, или предмет, който се е превърнал за нас в символ на успех, или радост или духовен подем. Може би това място е безлюдяло, опустяло или разрушено в съня ни? Е тогава най-добре да обърнем внимание на взаимоотношенията ни с този човек,в чийто символ се е превърнало то.Или той има нужда от нас?Всичко е в нашите ръце.

Сънят е послание от нас за нас и най- естественото нещо е да можем да го разкодираме без усилия.

Сънищата са абсолютно необходими за душевното и психологичното равновесие. Те са не по-малко важни от храненето и спането. Представляват нещо като жироскоп, като прът за балансиране, който ни задържа върху опънатото въже на равновесието. Отсъствието на сънища може да доведе до афективни и умствени смущения, до недостиг на животински белтъчини с всичките им драматични последици.

Сънят е нещо като психологическо дишане. Той е преди всичко друго „отдушник” на много от поривите, които потискаме през деня. Помага ни да се освободим от грижите, от враждебността, от злобата, от надеждите, претенциите, желанията. И главно – изтиква на повърхността вътрешните ни трудности, като често ни сочи как да ги преодолеем. Всичко това е дело на един огромен компютър – нашето подсъзнание.

Човек доста рядко си спомня изцяло съня си, но често се събужда поразен от една или друга негова част. Истината е, че всеки от нас, дори и да не си дава сметка за това, сънува не по-малко от час или два на нощ.

Ако си дадем труд да изчислим, ще видим, че сборът от сънищата ни би изпълнил един дебел том. Нека само си представим какво огромно количество умствен материал никога не докосва съзнанието ни и какви неподозирани възможности на мозъка остават неизползваеми през дневния ни живот.

Можем все пак да си припомним голяма част от сънищата си, ако ги запишем веднага щом отворим очи (или ако ги разкажем пред магнетофон). Според Фройд забравянето на съня се дължи на изтласкването му. Това означава, че след като се събуди, човешкото същество изтласква в несъзнаваното тревожните елементи от живота, разкрити му от съня.

Едно отлично средство да запомним сънищата си е да си кажем (когато си легнем), че ще сънуваме. То е все едно, че сме вкарали щепсел в контакта и по този начин сме създали допълнителни „електрически връзки” между невроните си.
Така че, след като всеки от нас изживява няколко години от живота си в сънища, носители на важни послания, не си ли струва да се поспре на тях?

Какво казват мъжките чорапи?

Трябва доста да се постараете да намерите чорапите на отскорошния си партньор. Обикновено ни се струва,че те именно чорапите за въргалят навсякъде и никога не са подредени особено в ергенска квартира. Но се оказва че умните индивиди от мъжки пол дълго преди да се появите в леговището им са ги скрили по ъглите, под кревата, под масата, между стената и дивана, зад някоя от възглавниците в хола и т.н. В такъв случай ще ив се наложи добре да огледате къде вашият любим е скрил мръсните си чорапи.

1. Веселякът

Tой носи чорапи, които нямат обичайните тъмни тонове. често са зелени с ярки ромбове по тях, наситени и ярки тонове. Собственикът на такива чорапи е интересна личност, разкрепостена и доста общителна такава. Той може да започне разговор с който и да е било мъж, жена, дете, а дори и приятелките на майка му се чувстват добре в неговата компания. В училище е бил известен и всички учители са го обичали, а колежките в работата постоянно му правят услуги. Често такъв мъж е душата на компанията и да се общува с него е лесно. Обикновено заобиколен от около 5-6 „най-добри” приятелки, които му звънят денонощно за проблемите си. Най- вероятно техните течащи тръби винаги ще са преди вашата, а денонощното обслужване ще е постоянно. Тук е мястото да споменем, че трябва и да сте готова да приютявате най- близките му другари да преспиват у вас от време на време, но пък ще се тълкува лошо, ако забраните пушенето на марихуана без повод. Проблемът е че е трудно за такъв мъж да сте единствена и неповторима. Ще имате доста голяма конкуренция за разговорите, разходките и купоните.

2. Зоопарк върху чорапите

Определено не се срещат често такива екземпляри, които да носят чорапи на кученца, котенца, слончета или на дядо мраз. Но пък веднага можете да познаете откъде са им- от мама за Коледа, че били 5 за 1 лв. и от злонамерените бивши жени. Такива чорапи обикновено имат ужасно китайско качество на силонов чувал и доста запарват краката, но пък имат кичозни и доста крещящи цветове по тях. Ако попаднете на такъв мъж трябва да сте наясно, че той не просто е останал в детската градинка, но и 100% е мамино синче, което се отнася безразлично към външния си вид с нехайство. Никой нормален мъж няма да купи за себе си подобни чорапи с изображения на зверове или други герои, което означава,че той се доверява за визията си на някоя близка нему жена. Проблемът е че обикновено и за всякакви други решения, които го засягат ще трябва да убеждавате именно тази жена, а не него.

3. Спортни чорапи

Ако забележите преобладаването на спортни чорапи, то вашият избраник определено отделя доста време за здравето си и на спорта. Фигурата му е завидна и той полага доста усилия за това, което означава, че е дисциплиниран и не пропуска тренировки. Обикновено това означава,че и личната му хигиена е на ниво. У тях едва ли е точно подредено, но пък в неговата глава има ред за всичко. Ако е толкова дисциплиниран е възможно и вас да подреди в приоритетите си. В случай че бихте искали да прекарвате повече време с него ще се наложи да споделяте спортните му хобита. Имайки предвид неговата спортна натура, няма да имате проблеми в леглото. Такива мъже имат тенденцията да са малко деспотични и ще им хареса подчинението.

4. Черни чорапи или едноцветни

Тук става малко сложно. Такива чорапи носят не само консервативните мъже, но и тези, които искат да изглеждат елегантно. Като цяло едноцветието е свързано или с удобство или с нехайство. Обърнете внимание дали са износени черните чорапи или не. ако да- то този мъж е купил първите попаднали му пред погледа приемливи чорапи, но ако са нови, това означава, че този индивид внимава за външни си вид и набляга на имиджа си. Важно е всеки мъж да знае, че чорапи трябва да отговарят на тона на обувките. Ако забележите, че избраникът ви е обул черни чорапи с бели обувки може да сте сигурни че той е непоправим безхаберник и лентяй, никак не обича да пере (къпе) или пък циганин (тази комбинация там е знак за празник). Ако обаче сте попаднали на мъж, съчетаващ обувките с чорапите може да сте сигурни, че той е доста суетен. Не е задължително да виси пред огледалото с часове, но все пак е наясно кое с кое си подхожда и няма да се налага да го молите да се облича прилично по поводи. Такъв мъж рядко излиза от къщи без да е изгладен, интересува се от модните тенденции и професията му е свързана с представяне. Трябва да сте наясно, че ако той изглежда по такъв начин, то от вас се очаква поне малко по-вече-без грим и подходящи грижи за вас самата е трудно да задържите подобен екземпляр.

Това е най-общата класификация на цветовете. Сега ще разгледаме начина, по който се разполагат в пространството чорапите.

Чорапите са концентрирани в различните ъгли на стаята

Притежателят им води доста нетрадиционен и не по правилата начин на живот. Може да се каже,че няма представа нито къде са му ключовете, нито паспорта в момента. НЕ си прибира вещите и чистенето му е доста сложно. Да се справите с такова разхвърляне е доста трудно, защото притежателят му не го смята за проблем. Ще имате до себе си мъж, който е свикнал друг да върши неприятната работа вместо него, но пък духът му ще си остане момчешки, което е доста чаровно дори и в зряла възраст.

Купчинки от чорапи

Ако откривате по ъглите такива кули, то мъжът до вас доста потайна личност и не малко мнителна. Но такива мъже имат добри страни, защото каквото и да започнат го завършват докрай независимо колко е сложно. Никак не обича да му губят времето и да прави промени никак не му е по вкуса. Не се учудвайте, ако се окаже,че е доста злобно ревнив, но го е крил дълго време и ще ви натяква някаква стара случка 10 години. Загубата на предмети в това число и хора (вие) не му е по вкуса и става доста раздразнителен от такива поводи. Добрата новина е,че може да бъде „подреден” и накаран да спазва простите правила за домашен уют.

Изгладени чорапи

„Има и такова животно” по-често срещано, ако „то „ живее с мама, а тя няма с какво друго да се занимава. Такъв мъж обикновено е проверяван от мама на работа и вечер къде е. Трябва да сте сигурни,че такова момино синче ще изисква не по- малка всеотдайност и от вас въпреки, че най- добре го прави мама. Трудно се достигат изискванията на такива мъже-често ще бъдете критикувани от разглезения син и докато не му угодите няма да има мира. Няма да имате мира и ако мъжът вие неприятен педант (или зодия дева), който ще глади чорапите си сам, но ще ви критикува и крещи за прашинката на стола, която е била ваше задължение. Педантите да неприятна компанията за съвместен живот, защото всяко нещо ще си има място във вашата къща и ако нарушите правилата това ще означава Армагедон.

Чорапи с дупки

Такааааа явно на този мъж не му достигат женски ласки и грижи. Няма представа, че такива чорапи не се носят, не се сеща да си купи нови – доста объркан индивид. Ако му закърпите чорапите, наготвите му нещо топло за вечеря и поразтребите у тях много е възможно да ви носи на ръце. Е има и такива от тях, които биха взели грижата за тях за ваш дълг, но не биха взели вас за техен дълг-при такива обстоятелства бягайте бързо. Не че няма да ви обича, но от вас ще се изискват доста еднообразни неща без топлота в замяна.

Като епилог на дисекцията на мъжките чорапи можем да припомним – вглеждайте се в чорапите на партньора и си направете нужните изводи и не забравяйте,че чорапите на мъжа говорят много за жената до него.

Грим в стил емо - как?

Емо гримът много прилича на този в пънк и готическия стил, но се отличава най-вече с фокуса, който се поставя върху очите.

Емо гримът може да се носи както от момичета, така и от момчета, той комбинира мрачността на готиката с някои забавни детски мотиви като брокат, сърчица или звездички.

Как да нанасяте гримът в стил емо?

Един от лесните начини да го постигнете е първоначално да изсветлите кожата на лицето си с пудра, за да изглежда по-бледо. След това си сложете спиралата, за да може ако се изцапате с нея, да успеете да я изчистите без да разваляте грима.

Нанесете очна линия в долната и горната част на окото. Течните очни линии са най-лесни за употреба и са най-прецизни, и въпреки че черното е винаги подходящо, другите тъмни цветове от типа на тъмно синьо, дървесно зелено и въгленово сиво ще придадат закачлива нотка.

След като нанесете очната линия, използвайте сенки с брокат с контрастни цветове (сребристо със синя очна линия или розово със сива), нанасяйте от нивото на миглите към веждите, както и под долните мигли. След това използвайте очната линия, за да си изрисувате интересен завършек в края на очите.

Цветчета и издължени котешки очи са сред най-популярните при емо грима. Сложете достатъчно спирала.

Завършете вида си с дръзко червило, като например бордо или виолетов гланц. Това ще придаде баланс на лицето, без да се изгубват устните от фокус.

Ружът не е препоръчителен, когато става дума за емо грим, тъй като отвлича вниманието от очите.

И накрая, „фиксирайте” емо грима като използвате спрей за фиксация на водна основа, за да бъде по-траен.

Отказът от цигарите е заразен

Едва ли има по-самотно занимание от опита на човек да спре да пуши. Американски специалисти обаче са установили, че отказването от цигарите може да е заразно, защото в действителност хората се разделят с вредния навик не поединично, а на групи, предаде Ройтерс.

Изследователите от Харвардския университет съвместно със свои колети от Калифорнийския университет преди време откриха, че и затлъстяването може да е социално заразно, тъй като хората се влияят от околните, припомня агенцията.

“Данните от настоящето проучване показват, че социалните взаимоотношения въздействат върху поведението и решенията, свързани със здравето. Хората силно се влияят от околните в тяхната социална сфера”, казва д-р Ричард Хоудс от Националния институт по стареене, с финансовата подкрепа на който е направено изследването.

Учените анализирали данните за 12 067 души, участвали в проучването Фрамингам – изследване на здравето и навиците на почти цял град в Масачузетс, продължило 32 години.

Анализът на големи социални мрежи показва, че под влияние на околните хората се отказват от цигарите на големи групи и по едно и също време, дори и да не се познават помежду си, обясняват авторите на изследването.

Специалистите допълват, че семейната и приятелската среди също въздействат върху отказването от вредния навик, като най-силно влияние имат съпрузите, следвани от приятелите и братята или сестрите. БТА

Целувка за лека нощ – тайната на семейното дълголетие

Съпружеска двойка от Плимут отбеляза 80-годишнината от сватбата си, което е рекорд в съвременната британска история.

Анита и Франк Милфорд се запознали на танци в Християнската младежка асоциация през 1926 г. и след две години, на 26 май 1928 г., се оженили.

Семейството отбеляза т. нар. “дъбова сватба” с шампанско в семеен кръг в старческия дом, където живеят. Те имат две деца и четирима внуци. 73-годишният им син, който също се казва Франк, заяви, че семейството е искало да отбележи годишнината тихо, защото родителите му не обичат да се шуми около тях.

“Ще обядваме добре и ще пием чай”, каза той. “Изпратиха им доста поздравителни картички, мнозина познати дойдоха да ги поздравят лично, но тъй като пощата не работи (вчерашният понеделник бе почивен ден във Великобритания – бел. ред.), още не пристигнала телеграмата на кралицата”, добави синът на юбилярите.

По думите му родителите му са “много, много щастливи” и се чувстват прекрасно. Тайната на продължителния съвместен живот на семейство Милфорд е целувката и прегръдката преди сън.

“Родителите ни винаги казваха: никога не си лягайте с лоши мисли и чувства”, разказва Франк-младши. Преди да се пенсионира на 60-годишна възраст, главата на семейството е работил в корабостроителницата в Дейвънпорт.

Сега той е на 100 години, а съпругата му ще ги навърши през юни. В момента във Великобритания няма друга съпружеска двойка, в която и двамата да са отпразнували 100-годишен юбилей.

Учени разкриват тайната на успешния брак

Рис Айфънс е чувал много насмешливи коментари относно външния си вид, особено когато го съпоставят с бляскавата красота на годеницата му Сиена Милър.

Има голяма вероятност обаче той да се смее последен, след като резултатите от изследване на американски психолози показаха, че най-успешен е бракът между хубава жена и грозен мъж, пише в. “Дейли мейл”.

Данните от проучването на психолозите от университета на Тенеси, обхванало 82 двойки младоженци, показват, че мъжете с красиви половинки са щастливи да “се топлят” от славата за хубостта на партньорките си.

Изследователите смятат, че пример за идеален брак е този на Артър Милър и Мерилин Монро.

За сметка на това жените, които се омъжват за по-привлекателни партньори, трябва добре да си отварят очите.

Според изследователите от университета на Тенеси мъжете, които се възприемат като по-големи красавци от съпругите си, е по-вероятно по-често да са недоволни и да таят отрицателни чувства към брака си.

“Наблюдава се тенденция мъжете, които са по-привлекателни, да предлагат на партньорките си по-малко емоционална и практическа подкрепа”, обяснява професор Джим Макнълти от изследователския екип. БТА

Особености на човешкото ходило

Знаете ли, че в течение на един средно продължителен човешки живот всеки крак влиза в контакт със земята повече от 10 милиона пъти? А от общо 206 кости, изграждащи човешкия скелет, 52 са разположени само в ходилата. И въпреки тяхната изключително важна роля, приблизително 20% от населението на земята страда от плоскостъпие - деформация, която засяга и деца, и възрастни, и в известна степен затруднява движението.

В дългите и прави крака на човека, допринасящи за почти половината от общата височина на тялото, се намират най-големите кости и най-силните мускули.

От анатомична гледна точка конструкцията на долните крайници значително се различава от тази на горните, защото те са тези, които трябва да поемат цялата тежест на тялото.

За разлика от дланта, ходилото в най-голяма степен носи тежестта на тялото и структурата му отговаря напълно на тази роля. За да бъде равномерно разпределена тази тежест, костите на ходилото оформят свод, поддържащ се както от формата на костите, осигуряваща плътен контакт между тях, така и от мускулите и връзките на ходилото.

Конструкция, осигуряваща еластичност и поемаща сътресението при резки промени в натоварването, например при елементарни движения, каквито са ходенето, тичането и скачането.

Анатомията на човешкото стъпало

Човешкото ходило е съставено от 26 свързани помежду си в сложен комплекс кости. Поради по-голямата функционална натовареност, костите на ходилото са сравнително по-масивни от тези на ръката.

Обособени са в три основни групи:

 • Задноходилни кости (7): разположени са в два реда - заден (проксимален) и преден (дистален). Задният ред се състои от две сравнително големи кости: скочна кост и разположена под нея петна кост. Предният ред от своя страна се дели на медиален и латерален дял. Вътрешният дял се състои от ладиевидна и три клиновидни кости, а страничният - само от кубовидна кост.
 • Предноходилни (5): къси, тръбести кости, на които ясно различими са основа, тяло и главичка. Предходилните кости лежат една до друга, разделени помежду си чрез междукостни пространства.
 • Фаланги на пръстите (14):отличават се от костите на пръстите на ръката с по-малките си размери. Пръстите на крака имат по три фаланги - основна, средна и нокътна, с изключение на първия пръст, който има две фаланги - основна и нокътна.

Разглеждайки малко по-задълбочено устройството на ходилото, става ясно, че т. нар. скочна кост (talus) се състои от тяло, глава и свързваща главата и тялото по-тясна част, наречена шийка.

Петната кост (calcaneus) представлява най-голямата от костите на ходилото, намира се в най-големия опорен пункт на ходилото, поради което има сравнително по-големи размери и по-голяма здравина. По форма наподобява четиристенна призма и се разполага под и назад от скочната кост.

Ладиевидната кост (os naviculare) пък от своя страна е разположена пред главата на скочната кост, докато странично от нея се намира кубовидната кост. Пред ладиевидната кост се разполагат от големия към малкия пръст трите клиновидни кости.

Ходилата и пръстите на краката се движат от мускули в подбедриците, залавящи се за тях с помощта на сухожилия, както и от по-малки мускули, разположени в самите ходила. Мускулите и връзките в ходилото, които поддържат сводовете, разпределят теглото на тялото и осигуряват гъвкавост, са четири пъти повече от костите.

Ходилата на по-голяма част от хората имат издигнат свод по вътрешния ръб на стъпалото между петата и основата на палеца. Този свод обикновено се развива във възрастта между три и десет години, но какво ще се случи, ако това не стане?

Отговорът е лесен: наблюдава се състояние, познато като плоскостъпие или по-често употребявания израз - дюстабан. Плоскостъпието е сравнително често срещано явление в детството, но добрата новина е, че обикновено се израства.

Правилно поставената диагноза още в ранна детска възраст, съпроводена от подходяща терапия и двигателен режим разкрива големи възможности проблемът успешно да бъде повлиян.

Плоскостъпие при децата

Халтавото плоско стъпало е най-често срещаният вид плоскостъпие в ранна детска възраст. Характерна особеност при него е видимият свод, когато ходилото е повдигнато, но изчезва при стъпване.

Нерядко обаче ненатовареното ходило изглежда нормално, без деформации. Едва при натоварването му настъпват видими промени, а именно изчезване на надлъжния свод, отвесната ос на петата, гледана отзад, сключва различно голям ъгъл с отвесната ос на подбедрицата.

Халтавото плоско стъпало обикновено е резултат от хлабави ставни връзки, тъй като при малките деца те са по-нестабилни от възрастните. Което означава, че този вид плоскостъпие лесно отзвучава с обтягането на връзките при процеса на израстване.

В повечето случаи не е необходимо специализирано лечение, препоръчително е обаче носенето на обувки със стелки, поддържащи сводовете, до пълната корекция на деформацията.

При деца с халтави плоски стъпала не се налагат ограничения по отношение на спорт или физически занимания.

По-рядко срещано явление в ранна детска възраст е т. нар. статично плоско стъпало, при което сводът се задържа плосък независимо от положението на ходилото. Това състояние обикновено е породено от аномалии на ставите на ходилото и скъсяване на мускулите около тях.

В някои случаи може да бъде резултат от нарушение в развитието на ходилата по време на вътреутробния живот. Подходяща терапия се оказва носенето на специални обувки, които могат да коригират аномалиите, а в по-тежките случаи се прибягва и до хирургична интервенция.

Съществуват няколко сигурни превантивни мерки, които да предпазят детето от развитие на плоскостъпие. На първо място е изборът на подходящи обукви, който започва още при неговите първи стъпки.

Обувките трябва да бъдат достатъчно високи, за да обхванат глезена и да го поддържат стабилен. Подметката трябва да бъде еластична, а обувките от естествени материали, които не позволяват изпотяването на крачето и по този начин намаляват риска от развитие на гъбички.

Не е препоръчително носенето на чужди обувки, които могат да деформират детския крак, тъй като вече са приели формата на своя предшественик.

Неправилната походка също предразполага към деформация на стъпалото още от най-ранна детска възраст. Важно е детето да държи в изправено положение главата и торса и да не разтваря широко крачетата си при ходене.

Плоски стъпала при възрастните

Възможно е понякога халтавите плоски стъпала да се задържат до пълнолетие, а дори и след това, обикновено поради естествената плоска форма на ходилото.

Възрастните с халтави плоски стъпала често имат и по-хлабави връзки на други стави в тялото. Нерядко патологичното състояние се развива в по-късните години от техния жизнен цикъл, в резултат на скъсване на мускулно сухожилие или травма на ходилото.

Плоскостъпието може да се дължи и на остеоартрит, засягащ определени стави на ходилото. От медицинска гледна точка той представлява постепенно изтъняване на защитния хрущялен слой, покриващ костните краища в големите стави.

Той е болезнено и инвалидизиращо заболяване, и въпреки това съществуват много възможности за облекчаване на болките и увеличаване на гъвкавостта на ставите.

До този момент не са напълно изяснени причините, водещи до остеоартрит с последващите го патологични състояния, но се счита, че някои видове спорт, свързани с продължителни натоварвания на ставите (футбол, ръгби), определени професии, различни травми, затлъстяването, половите хормони и дори полът на индивида, както и процесите на стареене и генетичните фактори могат да потенцират заболяването.

Плоскостъпието при възрастните води до свръхпронация - прекомерно завъртане на ходилото навътре при ходене или бягане. Процес, увеличаващ натоварването на ходилата и прасците, като с времето може да доведе до множество други проблеми на опорно-двигателния апарат.

Много характерен симптом на свръхпронацията е изтриването предимно на вътрешните ръбове на подметките.

Свлечен свод на ходилото

Друг също толкова неприятен процес, свързан основно с начина на живот, който водим, е спадането на напречния свод на ходилото, което най-често се наблюдава при дамите и се свързва с носенето на обувки с висок ток. 

Обикновено води до появата на хиперкератоза в областта на кожата върху главите на определени кости, под формата на обширни мазоли. Това е реакция на кожата спрямо повишеното натоварване в този участък, поради изчезването на естественото сводообразно разположение на главите на тези кости.

Ходилото става по-широко в предната си част, което затруднява носенето на обичайните обувки. Тази деформация на ходилото при голяма част от пациентите се свързва с болки в ходилото или с такива с неясна локализация. Понякога те могат да бъдат изключително силни, с неврологичен характер.

Най-добрата превантивна мярка и съответно лечение в този случай (особено при подрастващи) са активните гимнастически упражнения, трениращи мускулите и взимащи участие е поддържането на сводовете.

Ходене бос, ходене на пръсти, ходене на пети, хватателни упражнения за пръстите на ходилата са изключително подходящи за коригиране на състоянието.

Не по-малко важна се оказва и профилактиката с ортопедични подложки и специални обувки при професии, свързани с продължителнно стоене прав (стоматолози, фризьори, продавачи и т. н.).

Важно е да откриете "своите" обувки, които да бъдат по мярка, да поддържат сводовете на ходилата ви и да поглъщат сътресението.

 "Килване" на стъпалото

Вид плоскостъпие, получено в резултат на отделяне на недостатъчно внимание от страна на пострадалия.

В този случай причината се крие в загуба на  мускулен тонус у мускулите, поддържащи свода, при което се наблюдава пренасяне на тежестта към вътрешния, вместо към правилния външен контур на ходилото.

Налице са деформации на ходилото като валгусно килване на петата, изключително характерни за този вид плоскостъпие.

Изменения в глезените

Глезенът се състои от две главни стави:

 • Истинска глезенна става - образува се, там където големият и малкият пищял контактуват с таранната кост, позволява движенията на ходилото нагоре и надолу.
 • Субталарна става - образува се между таранната кост и голямата петна мост, позволява завъртането и усукването на ходилото.

В глезена, както и в лактите, коленете и дланите се намират най-големите шарнирни синовиални стави, докато в пръстите на ръцете и на краката има същите стави, но там са по-малки.

Когато ходилото се усуче повече, отколкото позволяват ставните връзки в глезена, се получават навяхвания. Най-често засегнати са връзките по външната страна на глезена.

Измененията в глезените в повечето случаи са в резултат от ставно увреждане при травма или инфекция. Друга, не по-маловажна причина е редовното претоварване на ставата, например по време на бягане.

Основните симптоми, генерирани вследствие на изменението са:

 • силна болка;
 • скованост;
 • ограничени движения.

В заключение можем да обобщим, че най-добрата превантивна мярка и съответно лечение в подобни случаи е регулярната двигателна активност, съчетана с богат прием на витамини, минерали (витамин D, калций и магнезий) и омега-3-мастни киселини.

Защото костите, мускулите и ставите са активна, жива тъкан, която през целия жизнен цикъл непрекъснато се обновява и възстановява, за да бъде тялото ни силно и енергично.

Наръчник за по-добро седене пред компютъра

Кои са най-важните фактори за вашия комфорт?

Наясно ли сте как да направите седящата част от деня си по-ергономична? Да? С изпъчени гърди, прибран корем и натискане на клавиатурата в стил спортен масаж. Да не забравяме и изискването за една ръка разстояние от каната с кафето. Класика. Ако обаче крайният ефект е подути крака, схванати врат, рамене и тежаща глава, значи е добре да прочетете още малко по въпроса.

Ергономичност и седене - защо е важно? Какво е ергономия? 

Ергономичността във вашето ежедневие започва със събуждане и завършва пак в леглото. Причина да не забелязвате ергономичните детайли в  живота си е точно в това, че идеята е им е да са естествени и незабележими, да не предизвикват алармата на вниманието.

Ергономията е съвременна наука, изучаваща взаимодействието между човешкото тяло и други тела, системи и обекти. Задачата на ергономията е да увеличава производителността на труда чрез усещането за естественост и комфорт у хората.

Днес в развитите икономики ергономията е оценявана като важна част от превенцията на здравето и ключов фактор за увеличаване производителността на работния труд. Седенето, от друга страна, е колкото естествена и масова, толкова неразбрана и зле практикувана дейност. За хората, трудещи се в седнала позиция това не е просто каприз на сетивата.

Виновникът за сериозността се нарича "статично мускулно напрежение". Това е форма на муслкулна работа с ниска интензивност, упражнявана за дълги периоди от време. Тялото използва такъв тип стягане, за да поддържа стойката.

Когато се налага да прекарате повече от час в седнало положение, дори добре трениран атлет може да се измори да седи правилно... и се отпуска.

Проблеми със стойката при седене

Звучи абсурдно, но седенето не е пасивен процес, тъй като гръбначният стълб сам по себе си не може да стои изправен. Гръбнакът се контролира от сложен мускулен корсет, а чувството на неудобството всъщност е основният симптом за умора.

Появи ли се, трябва или да смените позата на седене, или да пренебрегнете болката и да продължите, или да се отпуснете на стола. Спортуващите хора най-често първо сменят стойката. Рано или късно обаче, всички се отпускаме - разчитаме на стола.

Нещата продължават незабележимо добре или забележимо зле. В случай че столът и работната обстановка (светлина, бюро, разположение на нещата на около и пр.) не са индивидуално съобразени и подредени, започват схващания, болки, раздразнение.

Ден след ден, по-късно и пак на същия стол идват и първите знаци за изкривяване на стойката. Тялото ви е адаптивна машина, то се приспособява към изкривената работна среда, като на свой ред се изкривява в: гръбнак, таз, рамене, раменен пояс, китки и глезени. Продуктивно и глупаво...

Възможни решения на проблема

Сблъсъкът с влошената работна стойка и последствията й изискват умни решения. Ето няколко, които можете да приложите веднага:

 • Настройка на стола: височина, облегалка, близост до бюрото.
 • Смяна на стойката на всеки петнадесет минути - пренасяне на тежестта от седалището към стъпалата и обратно или ляво-дясно.
 • Петминутни разходки на всеки час работа. 

Разбира се, това е само добро начало. Да се чувствате като в майчина утроба, докато работите, изисква нещо повече - да въведете ергономията на работното си място. Как?

Фактори, определящи комфорта и функционалността на работното бюро

Всички правилни решения започват от вашето тяло и се движат в посока към онова, с което си взаимодейства. В офиса или у дома, това неизменно значи да настроите с внимание:

 • Стол, седене и стойка;
 • Бюро и позициониране на стола и монитора;
 • Осветление - изкуствено и естествено;
 • Климатик и вентилация.
Симптоматика за влошена ергономичност при дълго седене

Първо поправяме онова, което е "счупено". След дълъг работен ден, симптомите ви са:

 • Схванати врат и рамене (вариант 1): Твърде дълбока облегалка на стола. Решението е нов стол или ръчна настройка на облегалката, ако старият стол позволява.
 • Схванати врат и рамене (вариант 2): Твърде голямо разстояние между кнамали или премахне умората.
 • Схванати врат и рамене (вариант 3): Настиване заради седене на постоянно течение. Проверява се лесно с пламък на запалка. 
 • Подути крака, подпухнали глезени: Това подсказва, че смущавате потока на кръвта и лимфата от бедрата надолу. Твърде висок стол или вдигнат стол заради високо бюро са най-вероятните причина за това. Оправя се с по-нисък стол (и бюро) или подложки за стъпалата.
 • Изтръпване на крак/крака от таза надолу, крампи: Влошено кръвоснабдяване, лоша позиция на таза и/или твърд стол, притискащ нерв. Решението е комплексно: корекция на височината на стола, възглавника за седене, промяна на ъгъла на седене.
 • Изтръпване на ръцете: Твърде високо бюро, твърде висока и/или твърде близка клавиатура, лош ъгъл на клавиатурата. Смяна на позицията на седене, вдигане на стола и/или нова клавиатура най-често поправя проблема.
 • Болки в китките при въртене на дланите или при привеждане и отвеждане навън на дланите (супинация, пронация и т.н.): вината е във височината и ъгъла, под който е поставена клавиатурата. Нужно е прецизно настройване на клавиатурата спрямо длани, предмишници и лакти, така че всичко да е поне в една линия по хоризонтала и лактите да са малко по-навън от раменните стави. Ако това е проблем, решението е в ново бюро и/или клавиатура.
 • Болки в очите при въртене (вглеждане) в една от посоките ляво-дясно: Лошо уредено осветление или зле позициониран стол/монитор. Пренареждане на осветлението, мърдане на стола и/или местене на монитора така, че вратът да не се изкривява.
 • Болки в очите, болезненост от дневна светлина: Слаба осветеност или смесване на слънчева с жълта светлина или осветяване от старо поколение монитор. Решението съответно е: увеличаване на осветлението до постигане на задоволителен минимален праг на осветеност, добавяне на осветителни тела, най-добре с "пълен светлинен спектър" на видимата светлина. Ако е от монитора, нужен е нов. LCD технологията ще премахне болката. 
 • Офис треска (схванат врат, студена пот, главоболие, студени и топли вълни, втрисане при стайна температура): Лесно е, спрете климатика. Ако тълпа разгневени колеги обаче са на друго мнение, опитайте да смените работното си място с някое закътано в ъгъла. Носете поло, шал или висока яка. Сменете посоката на духане на климатика, увеличете температурата му и намалете силата на духане.
 • Ергономичният подход е комплексен подход. Ако към дизайна на едно работно място е подходено на парче или пък подход изобщо липсва, поправянето на един проблем може да доведе до поява на друг.

  Пример: Поставят ви нов стол заради болка в раменете, но се появява подуване на краката. Причината е в лош синхрон на височините бюро-стол. Да си поискате и ново бюро може да не се приеме добре от мениджъра ви.

  Каква е правилната ергономична позиция на работа при седене? Стол - височина, ъгли, стойка на седене

  Специалистите по ергономия препоръчват няколко позиции на седене като "естествени":

  • Изправено седене: Гръбнакът е изправен естествено (като при правилен изправен стоеж) и облегнат, следва облегалката по цялата й височина. Няма свличане на таза напред, ъгълът на седящата повърхност към облегалката е 100° до 110°.
   Тазът е в естествена позиция, без предна или задна ротация (извивка). Линията длани, китки, лакти е хоризонтална или леко наклонена (+/- 5°). Коленете са малко под нивото на таза, а стъпалата са хоризонтални и изцяло стъпили върху пода. Позицията е подходяща за дълго писане на клавиатура.
  • Наклонено напред седене: Гръбнакът отново е в естествено изправена позиция и облегнат, следва облегалката по цялата й височина. Седящата плоскост е наклонена напред при прилепен в основата на облегалката гръбнак. Между седалката и облегалката е сключен ъгъл от 135°, а коленете са доста под таза. Опората е разпределена между седалката и стъпалата, които в цялата си площ са стъпили естествено на пода.
   Коленете са доста под таза. Ръцете са в същата позиция като при "изправено седене". Добре конструирана, позата не бива да води до поява на болки и напрежение в коленете. Стойката не е подходяща при носене на токчета, добре е дамите да са наясно с това. Не бива да има пързаляне назад. Отлична стойка за ръкопис и чертане. 
  • Облегнато седене: Гръбнакът е в естествена позиция, но леко наклонен назад (110° до 120°спрямо хоризонталната плоскост), но се допира до седалката по цялата й височина. Линията колене-таз е наклонена така, че коленете са над таза.
   Стъпалата са здраво стъпили върху подложки, преграда или краката на стола, така че да не се получава извивка в кръста и предна тазова ротация ("нагъзване"). Позата е подходяща за четене, гледане на филми и т.н. Не се препоръчва за писане, заради поява на умора в раменете и врата.

  Няма най-добра стойка. Ще познаете вашия стол по това, че с малки настройки ще ви позволи седене и в трите позиции. Желателно е да съобразявате позицията на стола си с дейностите, които изпълнявате на бюрото. Така ще постигнете удобно и активно седене по навик.

  Бюро, монитор и позициониране на стола
  • Организация на бюрото: дръжте всичко важно за работата си на половин пресягане разстояние, а останалото на една. Ако се нуждаете от нещо, разположено дори на един пръст по-далеч, станете и го вземете. Така ще си спестите разтежения от бързане, накланяне и тътрене със стола.
  • Монитор: правилната позиция торс-монитор е последният да е разположен срещу тялото ви. Височината на основата на дисплея следва да е над китките. Горният ръб на монитора трябва да е под нивото на очите ви, когато вратът е в естествената си позиция.
   Разстоянието между очите и четящата повърхност следва да е между 50 см и 100 см. Наклонът изберете така, че екранът да не отразява странична светлина в очите ви. Ако разстоянието затруднява разчитането на текст, увеличете шрифтовете на системите си от настройките им.
  • Два, три и повече дисплеи: това не е проблем. Просто поставете най-широкия монитор пред себе си, а останалите позиционирайте с тъп ъгъл на не по-малко от 160° спрямо четящата повърхност на основния в посока към очите ви. Основната си работа извършвайте на централния дисплей.
  Осветление

  Проблемите с осветеността пред компютъра са основно три типа: сила на светлината, постоянна осветеност и посока на светлината.

  • Посоката: Светлината в помещението не бива да се отразява в монитора, тъй като "замърсява" изображението и натоварва очите. Силно блестене зад монитора пък затруднява фокусирането на погледа и постепенно уврежда очите. Изброеното дотук автоматично изключва монитор на фона на прозореца или с гръб към прозореца. Специалистите по ергономия препоръчват използването на разсеяно осветление от няколко източника, без пряко излъчване към очите или монитора. Използването на вертикална светлина приблизително над монитора в комбинация със слаба зад компютъра и средно силна вляво или вдясно на нивото на дисплея се счита за идеална.
  • Степен на осветеност: Светлината в работното помещение следва да е не по-слаба от тази на слънчев следобед. Звучи амбициозно, но уверявам ви, е постижимо, стига да се използва добре преценена по мощност комбинация от лампи. Важно е да запомните, че най-силният източник на светлина трябва да е над вас или леко зад вас, под такъв ъгъл, че да не се отразява в очите, било то чрез монитора или в ослепително белите стени наоколо.
  • Осветеност и източници: Смесването на светлини е враг на зрението ви. Слънчевата светлина има излъчване на видима радиация в пълен спектър, но повечето обикновени осветителни тела разчитат на бяла - луминесцентна, синя - светодиоди или жълта, при нажежаемата жичка. Смесването на жълта, синя и бяла със слънчева светлина обаче води до полярно насищане на цветовия фон на изображенията. Това се превръща в проблем, когато очите ви се стараят да различат конкретни цветове на монитора.
   Ако около компютъра ви е слънчево в първата част на деня, проблемът ще дойде със светването на лампите. В случай че се налага да работите до късно, по-добре пуснете цялото осветление и дръпнете щорите. Постоянното осветление дори с ограничен спектър в бяла, жълта или синя светлина е по-важно за очите от преливаща дъга, пък била тя и отчасти слънчева. За онези, които работят в тъмни офиси, също има решение. Става дума за поставяне на лампи с пълен спектър на осветеност. Технологията имитира успешно слънчевата само когато не се смесва с жълта, бяла или синя светлина, затова трябва да се приложи на всички от препоръчаните по-горе три точки на светлинно излъчване.  
  Климатик и вентилация

  Излагането на части на тялото срещу постоянен въздушен поток с температури, по-ниски от телесната води до незабележима локална загуба на топлина. Температурата не е достатъчно ниска, за да предизвика втрисане и реакция от цялото тяло и така клетките в повърхностните тъкани са принудени да се оправят сами.

  Резултатът може да бъде: скованост, главоболие, студени крака, крампи, а в жегите, при "надут" климатик с ниска температура може да се стигне и до така наречената "офис треска". Треската си е съвсем истинска и представлява обща телесна реакция на "остра настинка", а възпалителните процеси се случват дори без излагане на опасни външни бактерии и вируси.

  За да няма подобен развой, спазвайте няколко железни правила:

  • Не стойте директно под/срещу климатика в стаята.
  • Не заставайте на течение между прозорец и врата, между два прозореца или две врати.
  • Поддържайте температура на работното помещение в рамките на 20 до 26°С в летните месеци и не по-ниска от 23°С до 26°С през студения сезон. 
  • Ако сте склонни към прегряване, свалете температурата през зимния сезон до 20°С.
  • Ако сте склонни към настиване, дръжте я на 26°С през лятото.
  • В случай че ви се налага пътуване с кола за време до 30 минути, не включвайте климатика. Така излишно обърквате температурната регулация в тялото си.
  • Избягвайте преминаването от много студена в много топла зона и обратно с повече от 20 °С разлика, особено ако в ситуацията е намесено течение.

  Надявам се да сте научили много важни и полезни за тялото си начини да превърнете седенето ако не в истински рай, то поне в незабележимо, но приятно преживяване. Прочитането на статията ви е отнело средно десет минути. Не е ли време да се поразтъпчете, да направите едно-две кръгчета из офиса, да погледнете през прозореца към света?

  Каквото и да правите, в здравословна перспектива ходенето винаги ще превъзхожда седенето в комфорт. Запомнете го. Създадени сме, за да се движим и това е най-важният извод. Упражнявайте мускулатурата си чрез разходки всеки път, когато имате възможност. Понякога това е достатъчно.

  лавиатурата и тялото ви. Дръпнете плешките си назад и намерете начин да приближите лакти към долния ръб на ребрата си. Полученото разстояние ще

Леко нестандартни, но истински факти за косата и човешките косми!

1.Космите на косата са една от любимите храни на хлебарките. Освен, че са вкусни, те помагат за ...

1.Космите на косата са една от любимите храни на хлебарките. Освен, че са вкусни, те помагат за изграждането на роговото вещество в клетките им.

2.Средният брой на косми в една коса е 100 000. Русите коси имат най-много косми- средно по 140 000, следвани от черните със 110 000 косми, а най-редки са червените коси със средно 90 000 косми.

3.Средно на година косата израства със 12 см. А най-странното е, че мъжките коси растат много по-бързо от женските, а също така мъжете са с по-гъсти коси от жените.

4.Косата расте по-бързо, когато времето е топло.

5.Хората имат косми навсякъде по тялото си с изключение на дланите, стъпалата и устните.

6.Средната продължителност на живота на един косъм е от 3 до 7 години.

7.От скалпа на средностатистическия възрастен човек всеки ден расте 35-метрово влакно от косми.

8.90% от космите на скалпа растат, а останалите 10% си почиват.

9.Средно един мъж прекарва 5 месеца от живота си в бръснене и се бръсне около 20 000 пъти.

10.Хората имат толкова фоликули, колкото и шимпанзетата.

11.Най-дългата брада в света е 5.3м. и е на Ханс Лангшет роден в Норвегия през 1846.

12.Костите и ноктите са изградени от едно и също вещество- кератин.

13.Преди 10 години едва 48% от мъжете намирали за нормално да боядисват косите си, докато днес процентът се е покачил на 66.

14.Средната продължителност на живота на една мигла е 150 дни.

15.Косата е изградена от 50.65% въглерод, 20.85% кислород, 17.14% азот, 6.36% водород и 5% сяра.

16.Косата на европейците расте малко по-бързо от тази на африканците.

17.Пиенето на много вода на ден може да помогне на косата ти да не изглежда толкова сплескана и омазнена.

18. В тъмната коса има повече въглерод, отколкото в русата.

19.Нормално е от косата ти да опадат по 50-100 косъма на ден.

20.Машата за къдрене е създадена през 1875 год. от французина Маршел Гранте.

Как да изправим косата без преса

След като модата на правите коси отново започна победоносното си шествие по улиците, много компании ...

След като модата на правите коси отново започна победоносното си шествие по улиците, много компании започваха да пускат всевъзможни уреди за изправяне на косата.
Преса, маша за изправяне – може да наричате това устройство както ви харесва, но целта му е една – да изправи косата  за сметка на нагряването.
Оказва се, че това е идеално решение, минавате с пресата през косата и тя вече е права. Но има при този метод и сериозен недостатък – много е вреден за косата.
За съжаление, при изправянето на косата с този метод, се поврежда вътрешната й структура, и тя става суха и изтощена.
Освен това, пресата, въпреки рекламните обещания, не изправя всичко коси. Ако косата е жива и твърда, трудно се задържа между приставката на пресата. Как може да се случва това?
И основното може ли да се изправи косата без да се ползва подобен уред.

Първо има много химични средства. Съществуват препарати не само за къдрене на косата, но и за изправяне. Въпреки това, много от тези средства са противопоказни за боядисана коса – но само ако знаете, че между оцветителите и изправящите средства се получава реакция.
Също така, ако косата е боядисана с къна, е безмислено да се опитвате да я третирате с химия – къната създава защитен слой върху косата, който не пропуска реактивните вещества да проникнат в косъмчетата.

Най-щадящия метод прави косата права, без да я травмира с топлина или химия -използвайте сешоар с режим за студен въздух.

Технологията е лесна – отделяте кичур коса, вземате кръгла четка и разчешете кичура от корените към краищата, като през това време сушите и със сешуара в същата посока. Това отнема достатъчно време, но в резултат на това получавате желаната прическа, без да травмирате косата.

Диета за сваляне на корем

Корема е област от нашето тяло, която се сваля изключително трудно, но за сметка на това качваме ...

Корема е област от нашето тяло, която се сваля изключително трудно, но за сметка на това качваме много бързо килограми и излишни мазнини именно в тази област както и в областта на любовните дръжки или така известните паласки. Най-добрия начин за изгаряне на излишните мазнини в тези области са безспорно аеробните упражнения, но включването на подходяща диета, която да ограничи приема на излишни мазнини и да подобри приема на белтъци е много важна. Изключително е важно да знаете, че по-време на диетата е забранено да се консумира хляб и газирани напитки.

Диета ден първи

Закуска: 100гр. Пилешка пържола + едно пакетче солети;

Обяд: Сварени картофи 150гр. + зелева салата (без олио, може оцет) + маслини и 50гр. Сирене

Вечеря: Грозде или ябълки около 200гр.

Диета ден втори

Закуска: Ниско маслено прясно мляко с мюсли

Обяд: Пилешка пържола 150гр. + картофи 100гр.

Вечеря: Риба на скара 150гр. + картофи на фурна

Диета ден трети

Закуска: Солети едно пакетче + една кофичка кисело мляко (по възможност ниско маслено)

Обяд: Пилешка пържола (варена или печена) + салата от зеле и моркови + 50гр. сирене

Вечеря: Плодова салта от ябълки, банани, мандарини и киви

Диета ден четвърти

Закуска: Нискомаслено прясно мляко с овесени ядки.

Обяд: Риба на скара 150гр. + салата картофи

Вечеря: Пилешки пържоли + салата от домати и краставици

Диета ден пети

Закуска: Два банана

Обяд: Кисело мляко с банани + едно пакетче солети

Вечеря: пилешка пържола + картофи

През следващите два дена може да наваксате и да похапнете, но не забравяйте, че не трябва да прекалявате иначе ефекта от тази диета за сваляне на корема няма да се окаже ефективна. Правете тази диета в рамките на един месец и ще видите как вашия корем постепенно започва да се свива и да придобива нормалната си стегната форма. Съчетанието на тази диета за сваляне на корем с подходящи упражнения ще ви помогне да имате мечтания плосък корем.

Мъжките трикове, които вбесяват жените

Класика в жанра

Не можем да не започнем с едно класическо изпълнение, математически изпипано и по мъжки гарнирано - чорапите винаги се оставят на средата на стаята. Да, не в някой ъгъл, под леглото, до секцията или където им е мястото – в коша за пране, а точно в средата на стаята. Сякаш мъжете притежават точно око, с което всеки път преценяват къде е идеалният център на помещението. А, и да не говорим, че никога не си взимат бележка след поредното мъмрене от ваша страна, нали ви звучи доста познато?

„Спретнати и подредени”

Един от любимите трикове на мъжете, които изкарват извън равновесие всяка жена са разхвърляните опаковки от бира, чипс, мръсни чинии и чаши по масата. А по-важното в случая е, че мъжете не показват и минимална индикация и готовност да разтребят наоколо.

Вечната битка

Точно, когато очаквате с нетърпение любимия си сериал, половинката ви съобщава, че днес ще се играе финалът на най-важното първенство по футбол. Ама, наистина най-важният финал, и този финал се случва почти всяка вечер, а всяка следваща футболна среща е още по-важна от предишната.

Израз на превъзходство или лошо възпитание

Като израз на половото си превъзходство и на доминирането в къщата, всеки мъж обича да си качва краката на холната маса – е, не може да се отрече, че това е изключително мъжка привилегия, която обаче си има определени граници – вашето търпение.

Скандалът за боклука

Силните половинки обичат да си качват краката на масата, но никога не се сещат сами да изхвърлят боклука, без да им спретнете един подобаващ скандал. Като цяло обаче, поуката трае  докато отидат до контейнера, а следващата пълна кофа с отпадъци ви идва да им я изсипете на главата.

Хаос в банята

Никога, ама никога не сте заварвали банята чиста и поредена, след като любимият си е взел душ. Сифонът е запушен, тоалетните принадлежности за бръснене са разпилени навсякъде, а подът никога не е подсушен.

Любимото място на кърпата за баня

След баня хавлията винаги е разпиляна някъде по пода у дома. Дори си нямат любимо място, където да я подхвърлят – то бива избирано на случаен принцип всеки път.

Такива са си мъжете – някои от тях правят всичко това, за да изпитат женското търпение, а други просто смятат, че това е изключително и единствено мъжка привилегия.

Страхът изкарва шестици в училище

Тъй като месец май не е само месецът на баловете, а и на зрелостните изпити, искаме да споделим с ...

Тъй като месец май не е само месецът на баловете, а и на зрелостните изпити, искаме да споделим с вас любопитна информация по темата, как вашият син или дъщеря да си вземат изпитите безпроблемно, та дори отлично.

Колкото и странно да звучи, страхът помага на учениците да изкарват шестици на изпитите. И това не е само твърдение, защото учени от университета в Бристол доказаха научно тезата, съобщава БГНЕС.

За да повярваме обаче, ни трябват и някакви доводи в подкрепа на изследването. Ето ги и тях: хормоните на стреса променят структурата на невроните в мозъка, което води до повишаване способността на човек да се учи и да помни информация.

Ако се притеснявате не само за зрелостните изпити, които предстоят на вашия син или дъщеря, а и за справянето му в университета, учените успокояват, че страхът от провал ще свърши добра работа и там. Той е сред най-ефективните методи за усвояване на уроците и в университета. Стресът кара мозъка да работи по-усилено, което подтиква човек да се вглъбява повече в четената информация.

Историята на знака @

Историята на знака @ започва още в Средновековието, когато монасите-пазители на древни знания и ръкописи преписвали и превеждали трактати... Електронното издание "Известия науки" изследва историята на знака @ и установява, че той е бил използван още в средновековните ръкописи. На латински предлогът "ad", което в съвременния английски се превежда като "at", указва принадлежност, насоченост, приближаване. Монасите са изписвали буквата "d" с неголяма опашка и така "ad" много бързо се е превърнало на @. В XV век испанските търговци използват знака @ като съкращение на мерната единица "arroba" (приблизително 11,52 кг или 25.40 фунта), с която се измервало тегло на добитък и... вино.


През Възраждането @ се използва при означаването на цени, а по време на индустриалната революция @ се среща все по-често в счетоводните баланси. Така "маймунското А", заедно с $, # и % "заживява" в клавиатурните подредби. И ако Рей Томлинсон не бе забелязал @, щеше да стои почти непотребна и досега. Като изследовател за BBN Technology, Томлинсон е търсел символ, който да не се среща в нито едно наименование и да служи като разделител на името на потребители и името на компютъра (име - знак - място). Освен цифри и букви на неговата клавиатура 33 Teletype, имало и пунктуационни знаци, сред които и "маймунското А". Както споделя по-късно самият Томлинсон, @ e най-подходящото решение на проблема.

Докато българите с усмивка назовават този символ "маймунско А", то за руснаците е "куче", за корейците @ е "охлюв", за финландците - "спяща котка", за унгарците "червей", а за китайците - "мишле".

Предимства от пиенето на вода

Водата е много разпространена в човешкото тяло и е от жизнено важно значение за живота. Има много ...

Водата е много разпространена в човешкото тяло и е от жизнено важно значение за живота. Има много ползи от пиенето на вода.

Водата представлява от 55% до 78% от човешкото тяло, в зависимост от размера на тялото.Правилно е да се каже, че около 2/3 от тялото се състои от вода. Тъканите и органите са изградени от вода. Мусколите са 75% вода, 90% от мозъка е вода. Костите съдържат 22% вода, а кръвта е 83%.Функцията на водата в тялото е от жизненоважно значение. Тя спомага за усвояването на хранителните вещества, като транспортира кислород и хранителни вещества до клетките.Тя също така защитава органите, регулира телесната температура, детоксикира и овлажнява въздуха в белите дробове, предпазва и хидратира ставите.

С всички тези функции е видно че водата е от полза. Има много ползи от пиенето на вода.

Отслабване

Пиенето на вода спомага за намаляване на теглото, като прочиства тялото от токсините и други продукти на мазнините, който се получават при разграждането и. Също така е ефективна при подтискането на апетита, съдържа 0 калории, мазнини и въглехидрати.

Облекчава главоболието и Болките в гърба

Тя спомага за намаляване на главоболието и болките в гърба, тъй като много често главоболието и болките в гърба се дължат на дехидратация.

Подмладява

Водата потдържа кожата здрава. Хората изглеждат по здрави когато кожата име е правилно хидратирана. Водата помага като овлажнява кожата, помага за нейната еластичност и възтановяване.

Увеличаване на производителноста на труда

Тъй като мозъка се състой от вода, пиенето на вода повишава мозъчната функция.

Ефективно храносмилане

Пиенето на вода повишава обмяната на вществата, и по този начин помага на храносмилането. Фибрите във водата са добра комбинация за да се регулира обмяната на веществата.

Намаляване на Крампи и напрежението

С хидратиране на тялото, мусколите и ставите се смазват. Това води до по-малко спазми и деформации.

Подобряване на имунната система

Пиенето навода помага в борбата с грипа и други заболявания, като инфаркт и образуване на камъни в бъбреците. Когато се добави лимон към водата, тя помага в борбата с респираторните заболявания, чревните проблеми, ревматизъм и артрит.

Облекчава умората

Водата премахва опадъчните продукти и токсините. Когато е налице липсата на вода в организма, сърцето по трудно изпомпва по трудно кръвта която е богата на кислород. Поради тази причина останалите органи се изморяват.

Подобрява настроението

Когато тялото се чувства добре, душата също.

Намалява риска от рак

Някой изледвания показват, че пиенето на вода може да намли риска от рак на дебелото черво и пикочния мехур. Воддата разрежда канцерогенните вещества в урината и по този начин намлява времето , в което те контактуват с лигавицата на пикочния мехур.

Тези 10 ползи от иенето на вода може да звучи като реклама на някои добри хапчета, но не е. Това са начините, по които водата помага за подобряване на живота на хората. По-щаслив и по-здравословен живот е възможен чрез пиенето на повече вода.

Заболявания според характера

Лекарите вече са убедени, че болестите на човек зависят от характера му. Характерът е резултат от ...

Лекарите вече са убедени, че болестите на човек зависят от характера му. Характерът е резултат от гените и околната среда - от тях зависи и здравето. И така, кои качества сочат потенциални заболявания?

Оптимистите най-често страдат от наднормено тегло. Позитивно настроените хора по-често задоволяват капризите си и така рискуват да натрупат някой и друг килограм в повече.

Повишената тревожност пък създава заплаха за стомашни смущения. Емоционалната нестабилност тласка към поведение, което нанася вреда на организма (неправилно хранене, нередовен сън) и при това киселинността на стомаха се повишава. В същото време тревожните хора по-често правят секс.

Чувствителните индивиди имат ниско ниво на стрес и по-рядко получават сърдечни пристъпи. А враждебните и агресивните е намират в групата с повишен риск от развитие на рак на гърдата. Злобата повишава с 50% риска от сърдечни болести. Стеснителните хора два пъти по-често получават инсулт или сърдечен пристъп.

Отворените към света личности са по-защитени от болести на сърцето и по правило оздравяват по-бързо, предава The Daily Mail.

Най-полезните ядки

Изследователи от Пенсилвания откриха кои са най-полезните ядки - критерият е най-високо количество ...

Изследователи от Пенсилвания откриха кои са най-полезните ядки - критерият е най-високо количество антиоксиданти.

Първенството печелят орехите, които водят по полезни свойства пред бадемите, кашуто и лешниците.

Специалистите отбелязват, че количеството антиоксиданти в орехите е два пъти по-високо отколкото при всички останали ядки. Антиоксидантите оказват 15 пъти по-силен положителен ефект от витамин Е. В орехите се съдържат също белтъчини, витамини и минерали.

Единственият минус е, че има вероятност от предизвикване на алергия при някои личности.

11-те тайни, които всяка жена пази

Всичко, което си купуваме за себе си – обувки, дрехи, даже и неща от дрогерията в действителност струват с 20% повече от колкото ви казваме

Просто мъжете не могат да разберат, че 20лв. за червило е сносна цена ако е марково.

И затова им спестяваме главоблъсканиците.

 

Ние всъщност мислим как да си прекараме времето с тях
Понякога си мислим за любовни преживявания през целия ден. Истината е, че в края на деня сме доста уморени за тези неща. Така, че трябва да ни хванете на обяд!
Ние също сме притеснени от едно по – сериозно обвързване, точно колкото и вие
Да, ние сме романтичния пол, но сме човешки същества, като вас и когато трябва да сме с един човек постоянно се плашим, докато свикнем и с мисълта и с вас.
Може да сме модерни и независими жени, но все още искаме вие да сте “мъжът”
 
Жената иска да е закриляна от своя мъж във всякакъв смисъл, това е в природата й … Жената трябва да се чувства жена независимо колко независима и можеща е.
Нашите бивши гаджета не са толкова зле в леглото
Като ви казваме: “Страхотен си, как го правиш това?!”,не значи, че бившите ни гаджета са били лоши любовници. Просто не сме ви казвали или разказвали за личния си живот с тях и какво екс – фиаско сме си правили. Защото сега сме с вас и искаме вас.
Неща, които не бива да казваме
Страх ни е да не се превърнем в нашите майки
 
Ние ги обичаме, възхищаваме им се, уважаваме ги, но просто не искаме да станем тях.
Искаме да ревнувате – но малко
Искаме да забелязвате и да ви е грижа, когато някой ни заглежда или флиртува с нас. Така показвате, че ви е грижа за нас. Но, моля ви само не прекалявайте с ревността!
Да, фантазираме за горещи, мускулести момчета, но това не значи, че искаме да сте като тях
 
Крисчън Бейл е секси, но представяте ли си да чисти гаража от вехтории.
Казваме на приятелките си за вас повече отколкото трябва
Женска природа, не можеш да вървиш срещу нея!
Ние наистина забелязваме и оценяваме всяка домакинска работа, която вършите

 

Защо не ви го казваме? Защото не можем да забравим онези неща, които не сте направили или свършили.

Обичаме ви с цялото си сърце, но сме тъжни от факта, че никога вече няма да изпитаме онова ВЛЮБВАНЕ с целият му блясък и искри

Повечето жени са любовно пристрастени. Да, оценяваме дълбочината и богатството на дългосрочна любов, но няма нищо по – сладко и оставящо хубави спомени от едно влюбване (колко просто звучи “от едно влюбване”, а какви неща предизвиква).

10 комплимента, които разтапят мъжете

10. “Раменете ти определено изглеждат по – големи”

Мъжете са направо параноици що се отнася до това, как изглеждат телата им за жените.

Затова с такъв комплимент ще са ваши.

 

9. „Ха – ха – ха”

За мъжете е важно да разсмиват хората. Те искат да са забавни и център на внимание. Считат чувството си за хумор за едно от най – ценните си качества. Ако оценявате шегите им и се смеете на тях, значи сте ги спечелили за начало.

8. „Уааау„

Няма значение кога ще възкликнете „Уааау“, важното е да го кажете, така ще “погъделичкате” егото му в много положителна посока.

 

7. „Ти си супер”

Мъжете го чуват постоянно – от приятелите си на бира, от колегите си в работата и т.н. Но ако се изрече от жена . . . звучи за тях доста секси и се чувстват оценени като мъже.

6. „Децата те обожават„

Когато го каже жена на мъж, това за него е равнозначно на това, че е герой, защото децата са доста трудна част за спечелване.

 5. „Какво мислиш?“

Когато зададете този въпрос на мъж, го карате да се чувства важен и така показвате, че цените мнението му, което пък от своя страна е точка за вас.

4. „Хубави крака„

По – принцип краката са най – грубата част от тялото на мъжа, затова когато им направите комплимент, че имат хубави крака те го приемат като двоен – голям комплимент – харесваш неговата генетика и оценяваш грижите, които е положил за тялото си.

 

3. „Не знаех тази част от мен„

61% от мъжете смятат, че техните партньорки нямат достатъчно любовни приключения. Като им кажете „Не знаех тази част от мен“ ги карате да се чувстват като богове, за които всичко е възможно.

2. „Впечатляващо„

Мъжете обичат изящността, галантността и елегантността. Те обичат да потвърждават тяхната сила, мощ и мъжественост. Затова обичат да държат нещата под контрол, да поправят мивката без да викат водопроводчик – да са семейният защитник.

1. „Искам те„

 

Всичко, което иска да чуе един мъж от една жена. Това за тях е повече от комплимент.

Ябълките правят чудеса

Откъдето и да ги погледне човек, ябълките са чудодейно средство! Те са не само пълни с витамини, но и помагат срещу бръчки, стимулират слабеенето и водят до подмладяване.

 

Ето по-важните факти за този чудотворен плод: Нито един друг плод не съдържа толкова много витамини /А, B, C, E/, микроелементи /желязо, мед, манган/ и минерални вещества /калий, натрий/. Не случайно поговорката гласи: „Който яде по ябълка на ден, няма нужда да ходи на доктор“.

Древните германи вярвали, че този плод запазва хубостта и вечната младост. Витамин Е намалява целулита. Високият дял на Витамин Е в ябълките отстранява увреждане на тъканите, действа срещу целулит и стяга структурата на кожата. На практика ябълките са природно средство срещу бръчките.

Пектинът стимулира слабеенето. Съдържащите се в ябълките баластни вещества целулоза и пектин действат благотворно на обмяната на веществата, а оттам и на храносмилането.

В стомаха те набъбват и го изпълват, предизвиквайки чувство на засищане, а това помага да се отървем от някое и друго килограмче, пише БГНЕС. Витамин C витализира клетките. Дори в сладките сортове ябълки на 100 грама се крият до 30 милиграма витамин C.

Аскорбиновата киселина помага на организма да разгражда отровните вещества, а тази „пречистваща функция“ води до подмладяване. Като положителен страничен ефект може да се отбележи засилването на имунната защита на организма.

Плодовите киселини – например салициловата – имат избелващо въздействие, затова е полезно да се ядат ябълки, дори и след като зъбите са били почистени с паста. Освен това ябълките масажират венците.

Калият помага за мисловните процеси. До 180 милиграма от този елемент се съдържат във всяка ябълка. Калият е важен за функционирането на клетките и предаването на нервните импулси.

Затова е добре в условия на стрес или трудности в концентрирането да се ядат ябълки. Полифенолите са полезни за сърдечната дейност. Те се крият в кората на ябълките и намаляват нивото на холестерина.

По този начин пък предпазват от заболявания на сърдечно-съдовата система и от инфаркт. Флавоноидите пък предпазват от рак.

Те имат антиоксидативно действие в организма, като възпрепятстват образуването на свободни радикали. По този начин ябълките намаляват опасността от ракови заболявания.

Образованието удължава младостта

Хората, които напускат училище с по-ниска квалификация, са предразположени да остаряват по-бързо, разкриха учени.

Изследователи от Великобритания и САЩ са изследвали дължината на части от ДНК, наречени теломери (окончанията на хромозомите, които имат защитна функция) на около 450 души. Хората, които са се справяли по-зле в училище, имат по-къси теломери, което според научните данни означава, че вероятно ще остаряват по-бързо.

„Ключовото в това изследване е подкрепата на едно от главните послания на дългосрочните проучвания, че това, което ви се случва в ранна възраст може да има значително влияние върху здравето ви“, подчертава Стивън Холгейт, от Британския съвет по медицински изследвания.

Той подчертава, че засега е трудно да се посочат причините, но изследването показва, че „да бъдете по-образовани може да ви е от полза не само на пазара на труда“. Изследването е публикувано в списание Brain, Behavior and Immunity.

Според професорът по психология Андрю Степто, причината за това явление е в ефектите от по-ниския социален статус, на които по-ниско образованите са изложени от по-рано.

10 от най-лошите реплики за свалка

Бар. Приятна музика. Много хора и сред тях – невероятно привлекателно момиче. Погледите ви се ...

Бар. Приятна музика. Много хора и сред тях – невероятно привлекателно момиче. Погледите ви се срещат, в очите ви се чете желание. Ти изглеждаш чудесно, ухаеш на любимия си парфюм и се приближаваш към нея уверено и смело. И й казваш нещо, от което й се приисква да избяга:

 

1. Не съм от тук, така че дали би могла да ме упътиш… към твоята спалня?

2. Знаеш ли, правя едно изследване за това колко жени имат пиърсинг на зърната на гърдите. Може ли да ти ги пипна?

3. Гласовете в главата ми ми казаха да дойда и да се запозная с теб…

4. Може и да не съм най-големия красавец тук, но пък съм единственият, който си говори с теб!

5. Наблюдавам те от известно време и забелязах, че имаш същата блуза като майка ми…


Свалячи

6. Мога ли да те почерпя или да минем направо на етапа, в който ти искаш да ти купя апартамент?

7. Тъкмо се чудех… Гърдите ти силиконови ли са или просто сутиенът ти е с подплънки?

8. Искаш ли да отидем някъде да хапнем? Имам талон за 5% отстъпка в една близка закусвалня.

9. Казват, че кожата била най-големият орган в човешкото тяло. Е, при мен не е така…

10. Да не забравяме и светлите примери от киното. В„Психаротерапия” (Anger Management) Адам Сандлър произнася великата реплика за запознанство тип свалка: „Съжалявам, че бях груб преди малко… но… ми е трудно…да се изразя добре… когато съм на път… да експлодирам в гащите си.”

Заболяване ли е мързелът?

Няма човек, който да не обича от време на време да мързелува. Когато лентяйството е с мярка, то не ...

Няма човек, който да не обича от време на време да мързелува. Когато лентяйството е с мярка, то не се смята за прегрешение, но при някои хора мързелът достига и до болестно състояние.

Преди години широко разпространено е било твърдението, че мързелът е един от смъртните грехове. Той бил тълкуван като отчаяние, апатия и нежелание за по-добър живот. По-късно добило популярност схващането, че само богатите можели да си позволят да му се отдават. Което в някаква степен важи и днес.

Най-голямата слабост, на която се поддават хората, се свързва с това, че колкото повече мързелуват, толкова повече им им се прави нищо.

Умората е едно от най-честите оправдания, което се използва, за да се отложи дадена задача за след време, като в действителност става дума за мързел.

Същият този мързел обаче стои в основата на някои от най-често срещаните днес заболявания. Затлъстяването в най-голяма степен се дължи на нежеланието да се води активен начин на живот, да се движим, и на истинско чревоугодничество. Мързелът, от своя страна, е водеща причина и за редица други болести, сред които хипертонията, диабетът и сърдечно-съдовите смущения.

Ако се разглежда мързелът като симптом, то неговата поява най-често е показател за хронична умора, безсъние, депресия. В такива ситуации е добре човек да отдъхне и за кратко да помързелува. Добре е да сме наясно обаче, че мързелът може да е предизвикан и от преяждане, за което сме си виновни единствено и само ние, както и от системно недохранване и последващата от него липса на енергия и ясно отчетлива слабост.

За да не съжаляваме по-късно за пропиляното в мързелуване време, специалистите съветват да му се противопоставим с всички сили. Като за начало от значение е приемът на витамини и консумацията на богата на тях храна, достатъчното сън през нощта, разнообразие в работата и в ежедневието, както и доставяща ни удоволствие физическа активност.

Така мързелът ще си тръгне сам.

Луничките - чаровни или досадни?

Лунички и младост са почти синоними. Чаровните петънца се появяват интензивно по лицата на малчуганите, но с напредване на възрастта могат и да изчезнат. За колкото и симпатично да намират околните едно луничаво лице, хората с лунички обикновено не са на това мнение. Те не харесват "различното" си лице и опитват много начини, за да премахнат луничките.
Пигментът, който ги образува, се намира дълбоко под кожата. Важно е лицето да бъде  предпазвано, за да се предотвари появата на тези петънца. Пазете се от слънцето и не излагайте лицето си на лъчите му, ако кожата ви не е защитена. Приемайте витамин C, яжте плодове и зеленчуци, а също така - мед.
Предлагаме ви няколко маски, с които луничките дори да не изчезнат съвсем, със сигурност ще избледнеят.

Бадемово мляко

Поставете една шепа бадеми в кипяща вода за десетина минути. Люспите им ще омекнат и ще можете лесно да ги обелите. Пасирайте ядките и добавете 1 с. л. сварено прясно мляко и 1 с. л мед. Намжете лицето и оставете да изсъхне за около 15 минути. След това измийте с хладка вода. Ако прилагате тази маска ежедневно, ще видите резултат до една седмица.

Магданозен лосион

Изцедете сока от една връзка магданоз. Към него прибавете прясно мляко в съотношение 1:1. Намазвайте лицето всекидневно, оставяйте да престои около 10 минути и отмивайте с хладка вода.

С хума

Към 1 с. л хума на прах добавете 2 ч. л. лимонов сок. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес. Намажете лицето и оставете, докато усетите, че сместа се е втвърдила и силно опъва кожата ви. След това измийте с хладка вода.

Ябълка, банан или круша е тялото ти?

Ябълка, банан или круша предпочитате за хапване? Е, каквото и да ви допада повече, няма значение, защото днес плодове няма да ядем, а ще разгадаваме формите на женското тяло, които много често са оприличавани именно на плодове.

В зависимост от индивидуалната структура, всяка жена е склонна да натрупва повече мазнини в определена част от тялото – бедрата, дупето, ръцете. Именно поради тази причина съществуват и различни типове структури и форми. Ето и кои са основните четири:

Ябълка (триъгълна форма – широката част от триъгълника е обърната нагоре)
Жените тип „ябълка” притежават широки рамене за сметка на по-тънките си бедра. Характерни за тях са тънките крака, докато корема и гърдите изглеждат големи и извън всякакви пропорции сравнени с останалата част на тялото. Мазнините са по-склонни да се натрупват в зоната на корема, гърдите и лицето.

Круша (отново триъгълна форма - широката част от триъгълника обаче е обърната надолу)
Женските форми на тялото тип „круша” са наричани още лъжица или звънец. Формата отново е триъгълна, но широката част от триъгълника е обърната надолу. Характерно за жените – круши са по-големите бедра сравнени с гърдите и горната част на тялото. Натрупването на мазнини варира на различни места, но най-напред те се „наместват” в зоната на бедрата, ханша и дупето.

Банан (правоъгълна форма)
Обиколката на талията е с 23 сантиметра по-малка от тази на ханша и гръдната обиколка. Това е характерно за жените с „бананова”  или продълговата форма на тялото. По-често мазнини се натрупват около корема, бедрата, гърдите и  лицето.

 

Пясъчен часовник
Характерно за тази форма на тялото са големите гръдна обиколка и ханш, за сметка на талията, която почти винаги е тънка. Натрупването на мазнини става винаги в областта на гърдите, ханша и дупето. Пропорциите на тялото изглеждат несъразмерни тъй като ръцете, ханша и гръдния кош изглеждат доста по-големи от талията и горната част на корема.

Призоваваме ви сами да определите какъв плод е вашето тяло. Това ще е полезна информация, тъй като много стилисти и модни дизайнери препоръчват определени модели дрехи на жени, според това каква е тяхната „плодова” форма на тялото. Някои треньори и фитнес инструктори препоръчват определени упражнения за натоварване и стягане на тези зони от тялото, които са проблемни. Преди това обаче са определили каква е структурата на тялото на конкретната клиентка.

Колко здрава е косата ви

Здравата и красива коса се нуждае от ежедневни грижи. Преди да пристъпим към тях обаче, трябва да разберем колко здрава е тя всъщност. Експертите правят професионални тестове с машини, химикали и специализирана техника, но ние ще ви кажем как да тествате сами косъма си у дома.

Тест с гребен
Най-лесният тест, който можете да направите сами в домашни условия е да пробвате колко лесно се разресва тя. След измиване и традиционната употреба на шампоан и балсам, подсушете косата с кърпа. Вземете гребен със средна гъстота на зъбите. Пробвайте да разрешете. Вижте докъде може да стигне гребена по продължение на дължината на косата ви, преди да заседне. Ако разресването е безпроблемно, значи косата ви е направо глезена. Ако още с прокарването на гребена усетите съпротивление, е добре да се замислите колко подходящи са продуктите за коса, които използвате.

Тест с балон
Надуйте предварително балон. Върху измитата и подсушена коса започнете да втривате балона. Знакът, че косата ви е здрава, е колкото се може по-малко косми да се наелектризират и да полепнат по повърхността на балона. Стискаме палци да са по-малко.

Тест с панделка
Тестът с панделка ще покаже колко гладка е косата ви. Изберете произволен кичур от косата. Завържете в основата му копринена панделка (може и на възел). Започнете да плетете плитка от кичура, като вплитате в нея и панделката. Не завързвайте накрая. Влезте под душа и пуснете струя вода. Ако косата ви е кристално гладка, копринената панделка би трябвало лесно да се разплете и дори да падне на пода в банята.

Тест с чаша
За него ще ви трябват няколко косъма от косата ви. За да не си причинявате болка, най-добре вземете няколко от четката си за коса. Поставете ги в чаша с вода. Ако косъмчетата потъват на дъното на съда за по-малко от 1-2 минути, това означава, че косата ви е порьозна, или казано с други думи – увредена е структурата на косъма. Ако само горната или само долната част на косъма потъва, това е знак, че там именно са увредените области.  

Влезте във форма през лятото

Често отлагаме „влизането във форма" с дежурните извинения, че не разполагаме с време, че навън е ...

Често отлагаме „влизането във форма" с дежурните извинения, че не разполагаме с време, че навън е много студено или че нямаме настроение да започнем програма за освежаване на духа и тялото си. Но приз новият сезон трябва да се хванем в ръце.

Хубаво е да се започне от проверката на хранителния режим и навиците ви на хранене.
Ободряващият ефект от консумацията на пресни плодове и зеленчуци е два пъти по- силен, тъй като те са важните доставчици на витамини и минерали. Зеленчуците съдържат между 78 - 90% вода, богати са на растителни влакнини, с чиято помощ ще решите проблема със стегнатия стомах. Една вкусна салата, приготвена от моркови, домати, целина и краставици, е най-добрата рецепта за поддържане на косата в блестяща форма.

Пък и за борбата с бръчките и целулита. Пресните плодове са със същите характеристики като зеленчуците. Кайсиите и прасковите са чудесно средство за „вътрешно" омекотяване на кожата. Лимонът ще ви предпази от стареене, а портокалите (заради високото съдържание на витамин С) ще стимулират защитните сили на организма (особено ако сте пушачка). Ягодите и ябълките пък ще заздравят косата ви и ще й придадат блясък, благодарение на голямото количество витамин В в тях. Пийте повече вода или натурални сокове. Водата е ефикасна за здравословното сваляне на килограми – никакви калории, отстранява чувството на глад и е диуретик в чист вид. Разтваря насъбралите се вредни вещества в кръвта и регулира артериалното налягане.

Ако не обичате да пиете вода, заменете я с натурални сокове. Хранете се редовно. Пет или три пъти на ден – изборът е ваш. Но ако изберете варианта с петте хранения (закуска, обяд и вечеря с две леки междинни прехапвания сутрин и следобед), това ще ви помогне да притъпите чувството си на глад и да обуздаете лакомията си.

Освен всичко друго редовното хранене спомага за правилно кръвообращение. Спортувайте! Плуването е най-пълноценни “летен” спорт, защото раздвижва всички мускули на тялото, а водата прави успокояващ и отпускащ масаж. Ходенето пеша и джогингът са другите добри алтернативи за поддържане на чудесна форма.

Сладкото: все пак повече ползи отколкото вреди.

Последните научни изследвания показват, че сладкото носи по-голяма полза на нашия организъм, ...

Последните научни изследвания показват, че сладкото носи по-голяма полза на нашия организъм, отколкото вреда. Дори само от аромата на шоколада, ванилията и канелата в нашия организъм се произвежда имуноглобулин А, който засилва имунната ни система. А медът, шоколадът и сушените плодове притежават повишена антиоксидантна активност и се борят ефективно със свободните радикали, които са отговорни за процеса на стареенето.

Особено полезни са сладките неща преди “червените дни в женския календар”, защото те помагат на тялото да се справи с неприятните симптоми на предменструалния цикъл, като повишават нивото на серотонин в организма. Именно от това вещество зависи подобряването на нашето настроение.

Кафявата захар съдържа цяла група полезни вещества и минерали, а благодарение на по-грубата обработка в нея се съхраняват и редица микроелементи: калий, мед, калций, желязо и хром.

Само не трябва да забравяме, че и със сладкото, както с всичко в живота, не трябва да се злоупотребява!

Полезни съвети за абитурентския маникюр

Ноктопластика или лак?Зависи от предпочитанията. Но за красиви ръце на бала е препоръчително да се ...

Ноктопластика или лак?

Зависи от предпочитанията. Но за красиви ръце на бала е препоръчително да се посети предварително маникюрист, който ще се погрижи за кожичките и кожата на ръцете, ще уеднакви формата и дължината на ноктите, ще препоръча подходящи продукти за продължаваща грижа вкъщи.

Лакът за нокти позволява да се сложи в последния момент и е ценово най-достъпният вариант (между 20-30 лв). Но изисква добре поддържани и изглеждащи нокти.

Ноктопластиката (гел или акрил) издържа доста време и е добър вариант за момичета, които искат да имат дълги нокти за бала, а принципно нямат такива. Или харесват маникюри със сложни декорации и форми. Ценово е най-скъпият вариант (40-100 лв), но позволява момичетата да се гордеят с нокти, каквито никога не са имали.

Добър вариант е Shellac: може да се сложи по-рано, издържа като гел (14 дни) и няма да се развали за вечерта. Позволява всякакви декорации и рисунки. Изисква добре поддържани и изглеждащи нокти. Средна цена (25-35 лв).

Има ли процедури, с които можем да направим маникюра си перфектен за бала?

За да имаме винаги красиви ръце е добре редовно да се посещава маникюрист, който професионално да се грижи за кожата на ръцете и ноктите, да дава съвети и да препоръчва подходящи продукти за продължаваща грижа вкъщи.

Все пак преди бала е добре да подхраним кожата на ръцете си с крем за ръце. Той трябва да съдържа витамини и хранителни вещества, които да предпазват и хидратират кожата на ръцете.

Можем да се погрижим и за кожичките със крем, който предотвратява образуването на странични кожички в нокътния канал. А самите нокти можем да подхранваме ежедневно с масло, което има уникална проникваща формула за ефективно подхранване на ноктите и кожата около тях.

Маникюрът трябва ли да е един и същи цвят и вид като педикюра?

Не е задължително, но трябва да бъдат умело съчетани както с цветовете на тоалета и грима, така и между себе си. Добро съчетание е с лек, светъл маникюр и ярък педикюр. Много актуален този сезон е маникюр-бижу. Кристали, перли, камъчета на 1 или 2 нокътя ще създаде изумителен ефект.

Освен порцелановия цвят другият акцент на сезона е урбанистичният маникюр в къса рязка форма и модерна шикозност. Цветовете са интерпретация на града - дълбоки, бисерни нюанси, преливащи към черно; лъскави, почти графични нюанси. Тези нокти допълват перфектно модерната елегантност в колекциите на световни дизайнери като Phillip Lim, L.A.M.B, The Blonds и др.

Кога да си направим маникюра и педикюра - в същия ден на бала или не?

В последния момент не е препоръчително, защото може да се развали или да размислим за цвета и трябва да имаме време за реакция.

Британка роди благодарение на кокоше яйце

38-годишната Лиан Блекуел и съпругът й, 48-годишният Анди, правели безуспешни опити да се сдобият с ...

38-годишната Лиан Блекуел и съпругът й, 48-годишният Анди, правели безуспешни опити да се сдобият с дете от 2003 г. насам, като похарчили 15 000 паунда за инвитро, но без успех. Лекарите открили, че тялото на жената произвежда клетки, засилващи имунната система, които атакуват оплодените яйцеклетки. Поради това те й инжектирали протеин, взет от кокоше яйце, за да отслабят имунната й система. В резултат на това тя успяла да роди здрав син на име Мартин през февруари. "Беше удивително, когато взех Мартин в ръцете си за първи път и фактът, че чакахме толкова дълго време направи усещането още по-силно. Не осъзнавах колко депресирана започвах да се чувствам", разказа Лиан от град Грантъм, графство Линкълншир. Д-р Джордж Ндъкве от болница в Нотингам установил, че двойката има несъвместими имунни системи. Лиан помолила да й направят имунологичен тест, след като прочела за възможните ефекти от имунната й система върху бременността. Лекарите решили да й инжектират комбинация от екстракт от яйца и соево масло, след което отново й били поставени оплодени яйцеклетки. Този път Лиан най-сетне открила, че е бременна с Мартин, роден преди 14 седмици.

Пролетни маски с ягоди

Ягодите вече се появяват по пазарите, а съвсем скоро ще настъпи и пълното им изобилие.Хапвайки от ...

Ягодите вече се появяват по пазарите, а съвсем скоро ще настъпи и пълното им изобилие.

Хапвайки от този любим и ароматен плод не бива да пропускаме и случая, да освежим и кожата си. Ягодите са един от най-ефективните съставки за приготвяне на домашна козметика.

Те съдържат три важни за красотата витамина – С, бетакаротин (провитамин А) и фолиева киселина (В9), които заедно стимулират производството на колаген и регенерацията на клетките. Богати са и на минералите желязо, магнезий, калции, фосфор, калий, селен, които подобряват тена на кожата и я предпазват от неблагоприятни въздействия. Но може би май-ефективните вещества в ягодите са органичните киселини – ябълкова, лимонова, салицилова, хининова и други. Именно те повишават еластичността на кожата премахват луничките и пигментните петна, свиват порите и почистват замърсената от акне и комедони кожа.

Домашните процедури с ягоди се правят на добре почистено лице и винаги вечер, защото органичните киселини правят кожата по-чувствителна към слънцето. Ето и няколко конкретни рецепти за красива кожа:

Ягодов лосион – изсветлява пигментни петна и лунички, почиства порите в дълбочина и ги стяга. Няколко ягоди се намачкват и се прецеждат през марля, за да се извлече само сока. С него се напоява памучен тампон и се обтрива цялото лице. Другият вариант е да го замразите във формичка за лед – ефектът е още по-освежаващ. За да постигнете максимални резултати правете процедурата ежедневно в продължение на един месец.

Ексфолираща маска – както органичните киселини, така и семчиците на ягодите имат много добро ексфолиращо действие, а медът извлича токсините от кожата. Затова тази маска избистря тена на кожата и я прави по-еластична. Намачкайте 4-5 ягоди и ги смесете с 1 с. л. мед (най-добре захаросан). Нанесете сместта равномерно върху лицето и останете така 10 мин. Преди да измиете маската, в продължение на няколко минути масажирайте кожата с кръгообразни движения.

Дълбоко почистваща и стягаща маска – идеална за смесена, мазна и акнеична кожа. 2 с. л. хума (най-добре зелена), белтъка на едно яйце и ягодов сок се смесват до получаване на гъста каша. Сместта се на лицето за около 10 мин.

Освежаваща маска – тонизира и изглажда кожата. Няколко пасирани ягоди се смесват с гъсто кисело мляко за мазна и нормална кожа или със заквасена сметана за суха кожа. С тази маска се стои 15-20 мин.

Маратонките нанасят повече вреди от токчетата

Носенето на маратонки нанасят по-голяма вреда, отколкото токчетата, предупреждават ...Носенето на маратонки нанасят по-голяма вреда, отколкото токчетата, предупреждават специалисти.
Най-често болките в краката и ходилата на жените са причинени от високите обувки. Последните проучвания на учените показват, че носенето на маратонки нанася по-голяма вреда, отколкото обувките на ток. Ако носите маратонки или гуменки, докато тренирате, това може да доведе до здравословни проблеми. Много от жените започват да носят високи обувки, след като постигнат някакъв успех в кариерата. Педикюристите твърдят, че повече мазоли и проблеми с ноктите имат клиентите, които носят спортни обувки. Статистиката показва, че маратонките нанасят 60% повече вреди на краката, отбелязват специалисти.

Мед предпазва очите от монитора

Експерти установиха, че ежедневната консумация на мед е способна да защити очите от вредното въздействие при работа на компютър.

Ако в края на работния ден прекаран зад монитора, очите са силно преуморени, изглеждат подпухнали и с разширени кръвоносни съдове, значи им е нужна незабавна помощ.

Според лекарите, медът се явява отличен помощник и защитник на зрението, тъй като в състава му влизат комплекс от вещества, необходими за нормалното функциониране на ретината на окото.

Полезен е

Специалисти препоръчват, веднага след събуждане и 10-15 минути преди миенето на зъбите да се взема по 1 супена лъжица мед. Но не трябва да се гълта веднага, а да се задържи по-продължително в устата и бавно да се смуче, до пълното му разтапяне. За предпочитане е медът да е липов. Още по-голям ефект има, ако процедурата се повтаря и вечер преди лягане.

Освен това, при лечение на катаракта и болки в очите може да помогнат и медни капки. Офталмолозите отбелязват, че тези капки облекчават възпалителните процеси и предпазват очите от неблагоприяното въздействие на околната среда. Но подчертават, че преди да се приложи подобно лечение е задължителна консултация със специалист.

Вредите ли на косата си ?

Ако използвате ежедневно някои от изброените уреди, значи косата ви не ви обича много.Сешоарът, ...

Ако използвате ежедневно някои от изброените уреди, значи косата ви не ви обича много.

Сешоарът, машата, пресата за коса са едни от най-големите врагове на вашата коса. Особено през зимата и в най-горещите летни дни, тяхната употреба съсипва косата ви. Ако имате тънка коса със сухи краища по-добре ограничете използването им. Ако все пак решите да направите сешоар или да накъдрите косата си, ето някои съвети:

Сушете косата си на по-слаба степен. Добре е да имате поне две степени за сушене. Сушете косата си от поне 20 см разстояние.

Машата и пресата е добре да имат регулатор на температурата. Ако косата ви е по-слаба и изтощена, нагласете регулатора на по-ниска степен. Използвайте ги само за специален случай, а не ежедневно.

Не прекалявайте с пяната, лака и гела за коса. Използвайте качествени продукти. След употреба на стилизиращи продукти, добре е да измиете косата си с подхранващ шампоан и да и направите маска. Използвайте продукти за разресване, за да не накъсате връхчетата.

Семействата притежаващи куче са по-задружни

Неотдавна проведени изследвания показаха, че хората, които имат куче, имат по-трайни връзки с децата си, спрямо онези, които нямат домашен любимец, отбелязва „Ла Стампа“.

Присъствието на куче в семейството спомага за решаването на голяма част от проблемите по положителен начин и създава неоспорима близост между родителите и техните деца. Кучетата може да заемат ролята на

Обичам си го много

син или брат в семейството. Компанията им е идеална в борбата срещу самотата или като заместител на приятелите, които са ни напуснали.

Присъствието на домашен любимец е много по-симпатично от психотерапевта, много често се оказва по-ефективно, струва по-малко и е източник на безусловна любов. Екип от италиански учени в рамките на компанията Tips направи проучване за телевизия DeaKids, подчертавайки факта, че приемането на куче в семейното огнище е един вид малка революция.

Въпреки че отговорностите, полагани за един домашен любимец не са за пренебрегване, специалистите ни уверяват, че си струват усилията и „най-добрият приятел на човека“ заслужава това свое прозвище. Кучетата украсяват живота на човека и донасят хармония в семейството, подчертава цитираният източник.

10 причини да сме сънливи през деня

Желанието за сън през деня невинаги е причинено от недоспиване предишната нощ.

Дневната сънливост се проявява с невъзможност за задържане на вниманието през деня, липса на енергия, постоянно прозяване и несъзнателно поведение.

Това че сме сънливи през деня може да бъде опасно не само за самите нас, но и за околните – например когато сме зад волана.

Сънливостта намалява работоспособността и води по-бързо до психическа и физическа умора, придружена от болежки. Състоянието влошава способността ни да разговаряме и увеличава риско от грешки.

10 причини за прекомерна сънливост през деня:

1. С масовото навлизане на новите технологии в бита и на работното място човек все по-често не успява да си набави необходимото време за почивка, прекарвайки целия ден пред компютъра или телевизора.

2. Нарколепсията е друга водеща причина за дневната сънливост. Експертите напомнят, че тя е неврологичен проблем и често остава неразпозната. Отличава се с появата на неконтролируеми епизоди на силна нужда от сън. Тези внезапни атаки могат да се появят по всяко време на деня и при всякакво занимание.

3. Определени медикаменти – най-вече някои болкоуспокояващи, мускулни релаксанти и противоалергични лекарства могат да предизвикат също прекомерна сънливост в течение на деня. Ако имате съмнения, че това е причината, ревизирайте списъка от приеманите медикаменти и най-добре се консултирайте със своя личен лекар.

4. Хората, които наскоро са преживели физическа травма, често се оплакват от признаци на недоспиване и липса на концентрация. Хроничната депресия и умора също се свързват с това състояние. Резките промени във времето, преходните сезони са предпоставка за изостряне на проблема.

5. Хората, които се хранят недостатъчно (т.нар. недоимъчно хранене), често също стават жертва на дневната сънливост. Това, разбира се, важи и за онези, които продължително време спазват диета за отслабване, която силно ограничава някой или всички типове храни.

6. Преяждането от друга страна също може да отключи епизоди на прекомерна сънливост по време на активната...

Дневната сънливост се проявява с невъзможност за задържане на вниманието през деня, липса на енергия, постоянно прозяване и несъзнателно поведение.

Това че сме сънливи през деня може да бъде опасно не само за самите нас, но и за околните – например когато сме зад волана.

Сънливостта намалява работоспособността и води по-бързо до психическа и физическа умора, придружена от болежки. Състоянието влошава способността ни да разговаряме и увеличава риско от грешки.

10 причини за прекомерна сънливост през деня:

1. С масовото навлизане на новите технологии в бита и на работното място човек все по-често не успява да си набави необходимото време за почивка, прекарвайки целия ден пред компютъра или телевизора.

2. Нарколепсията е друга водеща причина за дневната сънливост. Експертите напомнят, че тя е неврологичен проблем и често остава неразпозната. Отличава се с появата на неконтролируеми епизоди на силна нужда от сън. Тези внезапни атаки могат да се появят по всяко време на деня и при всякакво занимание.

3. Определени медикаменти – най-вече някои болкоуспокояващи, мускулни релаксанти и противоалергични лекарства могат да предизвикат също прекомерна сънливост в течение на деня. Ако имате съмнения, че това е причината, ревизирайте списъка от приеманите медикаменти и най-добре се консултирайте със своя личен лекар.

4. Хората, които наскоро са преживели физическа травма, често се оплакват от признаци на недоспиване и липса на концентрация. Хроничната депресия и умора също се свързват с това състояние. Резките промени във времето, преходните сезони са предпоставка за изостряне на проблема.

5. Хората, които се хранят недостатъчно (т.нар. недоимъчно хранене), често също стават жертва на дневната сънливост. Това, разбира се, важи и за онези, които продължително време спазват диета за отслабване, която силно ограничава някой или всички типове храни.

6. Преяждането от друга страна също може да отключи епизоди на прекомерна сънливост по време на активната част от денонощието - тялото получава задачи за изпълнение, които са нетипични при нормален хранителен режим, и сред тях мозъкът остава на втори план.

7. Злоупотребата с алкохол и дрога води до напрегнатост в ежедневието и в резултат на това се отключва нуждата за сън през деня.

8. Хората, които страдат от синдрома на неспокойните крака, също са склонни да се чувстват недоспали и изморени по време на работния ден. Този синдром, изглеждащ съвсем невинен, е добре да бъде лекуван след консултация със специалист.

9. В по-редки случаи и определени видове злокачествени и доброкачествени тумори могат да бъдат отговорни за дневната сънливост.

10. Умствената и физическа преумора и стрес също играят важна роля в развитието на това състояние. Затова наспиването след напрегнат ден е толкова важно за възстановяването на организма.

Мъжете имат четири форми

От дълго време формите на женското тяло са разделени в четири категории - круша, ябълка, банан и ...

От дълго време формите на женското тяло са разделени в четири категории - круша, ябълка, банан и пясъчен часовник.

Британски учени обаче успяха да определят и формите на мъжете. Като взели предвид естествената липса на извивки при мъжете, изследователите използвали геометрични форми и определили мъжкото тяло като триъгълник, правоъгълник, овал и линейно.

Ако мъжът е с триъгълна форма - широки рамене и тънка талия подобно на футболиста Дейвид Бекъм, фигурата му не внушава никакъв страх. Обикновено тези мъже стоят доста дълго пред огледалото.

Повечето представители на силния пол попадат в категория правоъгълник подобно на съдията от телевизионното шоу "Великобритания има талант" Майкъл Макинтайър. Тези мъже са податливи на напълняване, предупреждават експертите.

Мъжете с овална форма, които приличат на жените с ябълкова форма, са по-пълни в средната част на тялото. Типичен представител е комикът Джони Вегас.

Ленейният тип мъж се въплъщава от писателя Стивън Мърчант. Той е слаб, с тесни рамене, талия и бедра.

Съществува ли такъв остров?

Представяте ли си остров, на който има езеро, в което има остров, на който също има езеро, а и в ...

Представяте ли си остров, на който има езеро, в което има остров, на който също има езеро, а и в него има малко островче?И така, на остров Лусон, Филипините, се намира езерото Таал. В него вулкана Таал е образувал остров. Кратера на вулкана е пълен с вода и се образува езеро, в което има малко островче.

Интересни факти

Интересни факти за човека:

1. Научното название на пъпа е "умбиликус".

2. Човек, който изпушва 1 кутия цигари на ден, изпива половин чаша катранена смола на година.

3. Човекът е единствения представител на животинския свят, способен да нарисува права линия.

4. Общата дължина коса, която израства от главата на средностатистическия човек за цял живот, е 725 километра.

5. При блондините брадата расте по-бързо, в сравнение с брадата на брюнетите...

6. Когато човек се усмихва "работят" 17 мускула.

7. Повърхността на белия дроб при човека е от порядъка на 100 кв.м.

8. Човешката ДHК съдържа около 80 000 гени.

9. Мъжете се считат за джуджета при ръст по-малък от 130 см., а жените - по-малък от 120 см.

10. Левкоцитите в организма на човек живеят от 2 до 4 дни, а еритроцитите - от 3 до 4 месеца.

11. Названията на пръстите на ръката при французите са: пус, индекс, мажор, анюлер, орикюлер.

12. В живота на човек всеки пръст на ръката се сгъва около 25 000 000 пъти.

13. Размерът на човешкото сърце е приблизително равен на размера на юмрука, а теглото му е между 220 и 260 грама.

14. В състава на човешкия организъм влизат общо 4 минерала: апатит, арагонит, калцит и кристобалит.

15. Човешкият мозък за 1 ден генерира повече електрически импулси от всички телефони по света, взети заедно.

16. Явлението, при което в следствие на силна светлина човек губи способността си да вижда, се нарича "снежна слепота".

17. Общото тегло на бактериите, обитаващи човешкия организъм, е около 2 килограма.

18. В главния мозък на човека за 1 секунда протичат около 100 000 химически реакции.

19. Децата се раждат без капачки на колената. Те се оформят по-късно, на възраст от 2 до 6 години.

20. Площта на повърхността на човешките бели дробове примерно е равна на площта на един тенис корт.

21. В момента на раждането в мозъка на новороденото вече съществуват 14 000 000 000 нервни клетки и броят им до самата смърт на човек не се увеличава. Hапротив, след 25-годишна възраст броят им намалява със 100 000 всеки ден. За 1 минута, отделена за прочитането на 1 страница от книга, умират около 70 клетки. След 40-годишна възраст деградацията на мозъка се ускорява рязко, а след 50 - невроните (нервните клетки) започват да изсъхват и намаляват обема на мозъка.

22. В психиатрията синдромът, съпровождащ деперсонализация, нарушени възприятия за време и пространство, собственото тяло и обкръжаващата среда, официално се нарича "Алиса в страната на чудесата".

23. Тънкото черво на човек е с дължина около 2.5 метра. След смъртта мускулатурата на стените на червото се отпуска и дължината му достига до 6 метра.

24. Човек има около 2 000 000 потни жлези. Средностатистическият възрастен човек губи 540 калории с всеки литър пот. Мъжете губят 40% повече от жените.

25. Десният дроб на човек вмества повече въздух от левия.

26. Възрастният човек прави 23 000 вдишвания (и издишвания) на ден.

27. В живота женския организъм произвежда около 7 000 000 яйцеклетки, от които узряват едва около 600 000.

28. Човешкото око различава около 10 000 000 нюанса на цветовете.

29. В човешката устата се намират около 40 000 бактерии.

30. "Папафобия" е страх от Римския Папа.

31. Кихането с отворени очи е невъзможно.

32. Гръбначният стълб на човек се състои от 33 или 34 прешлена.

33. Жените умират близо 2 пъти по-често от мъжете.

34. Най-малките клетки в организма на мъжа са сперматозоидите.

35. Най-силния мускул в тялото на човека е езика.

36. В организма на човека има около 2000 вкусови рецептора.

37. В Месопотамия за смърт на пациент лекуващия лекар е наказван със смърт, а за ослепен пациент е наказван с ослепяване.

38. При раждането в тялото на детето има около 300 кости, а при възрастните остават около 206.

39. Човешкото тяло съдържа мазнини, нужни за направата на 7 сапуна.

40. Нервните импулси в човешкото тяло се движат със скорост около 90 метра в секунда.

41. Човешкият косъм е по-дебел от сапунена ципа около 5 000 пъти.

42. 36 800 000 - това са ударите на сърцето на човек за 1 година.

43. Мъжете страдат от далтонизмът около 10 пъти по-често отколкото жените.

44. Стомашният сок на човек съдържа 0.4% солна киселина (HCl).

45. Почти половината от всички кости на човек се намират в китките на ръцете и стъпалата на краката.

46. Средновековните лекари при съмнение в диагнозата на боледуващия поставяли диагноза "сифилис".

47. Хората със сини очи са по-чувствителни на болка от останалите хора.

48. Ноктите на пръстите на ръцете растат около 4 пъти по-бързо от ноктите на пръстите на краката.

49. В своя живот човек сменя кожата си около 1000 пъти.

50. Съществуват повече от 100 различни вируса, предизвикващи хрема.

51. Удряйки главата си в стена, човек може да изразходва около 150 калории за 1 час.

52. В тялото на възрастен човек има около 75 километра нерви.

53. Костите на човека са съставени 50% от вода.

54. "Партенофобия" е страх от девственици.

55. Грипната епидемия от 1918-1919 година е взела повече от 20 000 000 човешки жертви в Европа и Северна Америка.
Интересни факти за съня
 • Рекорда за най-дълъг период от време без сън е 18 дни, 21 часа, 40 минути по време на маратон на люлеещ се стол. Състоянието на рекордьора е лошо, има халюцинации, параноя, замъглено зрение, неясна реч и загуба на памет и концентрация.
 • Трудо е да се каже дали някой наистина е буден без строг медицински контрол. Хората могат да имат т. нар. котешка дрямка, заспиват с отворени очи и дори не разбират за това.
 • Ако заспите за по – малко от 5 минути, това означава, че сте много нуждаещи се от сън. Хора, които не са крайно нуждаещи се заспиват межди 10 и 15мин. След като са си легнали.
 • Бебе в къщата обикновено води до 400 - 750 часа загуба на сън при родителите в първите години.
 • Един от най – добрите предиктори на безсънието по – късно в живота са лошите навици на спане при децата.
 • Състоянието на мозъка по времена сън довело до откриването на REM съня и не е било направено преди 1953г., защото учените са били загрижени в това да не пилеят хартия, за изследването си.
 • REM сън имаме общо за нощ около 2 часа, като той е на периоди и се мени с другите етапи на съня, обикновено той възниква след 90 – та минута от както сме заспали.
 • Сънищата не се появяват само в REM съня, те могат да се появят (но малка част) и в не – REM фазите.
 • REM сънищата се характеризират с нереални и абсурди неща, докато не - REM сънищата се повтарят и са замислени и реални – например, къде сте си оставили мобилният телефон – това е вашият сън.
 • Някои видове движения на очите по време на бързият сън – REM - отговарят на специфични движения в сънищата, което предполага, че поне малка част от сънища е процес аналогичен на гледането на филм.
 • Слоновете спят изправени на крака по време на не - REM сън, но лягат за бързият - REM сън.
 • Някои учени смятат, че ние сънуваме, за да оправим някои преживявания в дългосрочната си памет, затова ние сънуваме неща, които си струва да бъдат запомнени. Други смятат, че ние сънуваме неща, които си струва да забравим, за да премахнем припокриването на спомени, които иначе биха „запушили” нашия мозък.
 • REM съня може да помогне за доразвиването на мозъка. Недоносените бебета имат 75% REM сън в денонощието от целият цикъл на съня, с 10% повече от доносените. Подобно на новороденото коте, кученце или плъх, които имат само REM сън, в сравнение с липсата на такъв при новороденото морско свинче, което е много по – развито при раждането си.
 • 17 часа безсъние се равняват на 0,05 промила алкохол в кръвта, вие ще сте в същото състояние все едно сте пили алкохол.
 • Излагането на шум през нощта може да потискане имунната функция, дори и ако не се събудите. Шум по време на първите и последните два часа от съня има най-разрушителното въздействие върху цикъла на съня.
 • Някои хапчета за сън като барбитуратите потискат REM сън, което вреди за дълъг период от време, ако се взимат.
 • След пет нощувки на частично лишаване от сън, три напитки ще имат същия ефект върху тялото ви, както биха имали шест, когато сте се наспали добре.
 • Хората спят средно около три часа по-малко в сравнение с другите примати, като шимпанзетата, резус маймуни, саймирите и бабуините, всички те спят по 10 часа.
 • Патици, изложени на риск от нападение на хищници са в състояние да намерят баланс между нуждата от сън и оцеляването, едната половина на мозъка им е будна, докато другата е в постоянен режим на заспиване.
 • Десет на сто от хъркащите имат сънна апнея, състояние, при което спящият спра дишането си до 300 пъти на нощ и това значително увеличава риска от инфаркт или инсулт.
 • Хъркането се случва само през не – REM фазата на съня, освен ако няма медицински причини за това.
 • Необходими количества сън по възрастови групи: юноши и малки деца – 10 часа, от 65г. и нагоре - 6 часа, 25 г.-55г. – 8 часа. Това са оптималните, здравословни количества сън за нощ.
 • Има проучвания, които показват, че жените трябва да спят с един час повече от мъжете, ако това не се случва в дългосрочен план те са по – податливи към депресии от колкото мъжете.
 • Повече от това, което ние знаем за съня си сме научили в последните 25 години, през този период са най – засилените проучвания и наблюдения.
 • Експерти твърдят, че един от най-примамливите начини да не мислиш за сън е 24-часов достъп до интернет.
В Канада е направено проучване, когато стрелките на часовниците се местят с един час назад и така хората спят с един час повече. Какво се случва тогава? Проучването показва, че пътно – транспортните произшествия спадат драстично.

Интересни факти за животните
1.Само една крава излъчва достатъчно вреден газ метан в един ден ,за да запълни 400 литра бутилки.
2.Домашната котка може така да изплаши мечка, че да се покатери по дърво.
3.В борбата между полярна мечка и лъв ,полярната мечка ще спечели.
4.Специално обучените кучета на Щатските тайни служби се пускат в пет звездни хотели по време на посещения в чужбина.
5.Делфините спят с едно око отворено.
6.Комарите имат 47 зъба.
7.Отровната жаба “Arrow” има достатъчно отрова да убие 2 200 души.
8.Ему не може да върви назад.
9.Някои бълхи имат пенис във формата на буква Y.
10.Бременността при слоновете може да продължи до 2 години.
11.Пилетата не могат да преглъщат ,докато са с главата надолу.
12.Гъсеницата има 248 мускула на главата.
13.Муле няма да потъне в плаващи пясъци,но магаре ако попадне ще потъне.
14.Повечето хора ,на година,са убити от магарета ,отколкото в самолетни катастрофи.
15.В Индия има над 50 милиона маймуни.
16.Черупката представлява 12% от теглото на едно яйце.
17.Репродуктивните органи на охлюва са в главата му.
18.Лебеда е единствената птица с пенис.
19.Левият крак на пилето е по-крехък от десния.
20.Кучетата и хората са единствените с простата.
21.Жирафа има най-високото кръвно налягане от всички животни.
22.Зебрите не могат да видят оранжев цвят.
23.Има повече насекоми в 10 кв.м. в тропическите гори ,отколкото има хора в Манхатън.
24.Една крава може да изкачи стълби нагоре ,но не може да слезе по тях надолу.
25.Най-умните кучета са Джак Ръсел Териер и Шотландското гранично коли.
26.Един плъх може да издържи без вода повече време ,отколкото една камила.
27.Най-голямата птица в света е щрауса,може да достигне 9 м. височина.
28.Пчелите имат коса на очите си.
29.Родината на далматинеца е област Далмация в Хърватия.
30.Някои червеи ,ако не намерят храна започват да се ядат сами себе си.
31.Далматинеца е единственото куче ,което може да получи подагра,
32.Първото шоу с кучета е проведено в Англия през 1859 год.
33.Хипопотам може да бяга по-бързо от човек.

Какво да правим, когато детето си гризе ноктите

30% от децата на възраст между 7 и 10 години си гризат ноктите. Сред тийнейджърите вредният навик е дори още по-разпространен – 45 на сто от всички тях обичат да си похапват от собствените нокти.

Като цяло гризането на ноктите се характеризира като поведенческо и емоционално разстройство, което се среща най-често в детската и юношеска възраст.

Основни симптоми
• Къси нокти• Кожата около ноктите е наранена и олющена• В някои случаи на по-упорито гризане се стига и до кръв и рани

Най-лошо е, че когато вашето дете системно гризе ноктите си, кожата му е изложена на микробни и вирусни инфекции. В определени случаи това е свързано и с проблеми със зъбите и венците. Погълнатите нокти (има и такива случаи) пък пораждат проблеми със стомаха.

Какво да правим?

1. На първо място трябва да обясните на детето си, че хората гризат ноктите си, когато са изплашени, стресирани или разстроени. Малчуганите трябва да разберат, че това, което правят не е правилно, а още по-малко красиво. Проследете в какви моменти детето ви си гризе ноктите – когато учи нови неща или се запознава с нови хора. Говорете с него и разберете какво го тревожи.
2. Стимулирайте малчугана да се занимава с други приятни за него неща, с които да замени вредния навик.3. Възнаграждавайте усилията на детето да не си гризе ноктите – водете го на разходка в парка, купувайте му лакомства.4. Изрязвайте детските нокти периодично и ги поддържайте къси.5. Ако тези съвети не помогнат, можете да пробвате със средства, които се продават най-често в аптеките – специални лакове за нокти, които на вкус са горчиви.6. За по-малките, които все още не разбират кое е добро и кое лошо, можете да обличате пижами и дрешки, завършващи с ръкавички накрая.

Поспаливите бебета растат по-бързо

Децата растат най-бързо, докато спят. Досега твърдението се разпространяваше единствено като мит ...

Децата растат най-бързо, докато спят. Досега твърдението се разпространяваше единствено като мит между родителите. Екип от учени от Университета на Вирджиния доказа с научни факти твърдението, съобщава БГНЕС.

Като част от експеримента учените помолили 23 родители да следят растежа на децата си, кога заспиват и колко дълго спят. Резултатите показват, че темповете на растеж по време на сън при децата нарастват средно с 43% в сравнение с периода, когато са будни.

Всеки допълнителен час сън също ускорява растежа средно с 20%. Освен това, както отбелязва един от ръководителите на изследването, професор Майкъл Лемпъл, тази тенденция е по-изразена при момичетата.

Продължителният сън има и друго благотворно влияние върху малчуганите – увеличава теглото им.

Да се почерпим за здраве с… царевица

Е, може и да не е точно със „зърната на Памела Андерсън”, но царевицата се оказва изключително ...

Е, може и да не е точно със „зърната на Памела Андерсън”, но царевицата се оказва изключително полезна и пълна с витамини.

Според изследване, проведено в Центъра за човешко здраве (САЩ), в което взели участие 15 000 души царевицата е нещо повече от вкусен десерт или залъгалка на плажа. За да достигнат до своите изводи, специалистите анализирали хранителните предпочитания на доброволците и общото им здравословно състояние.

Резултатите показали, че хората, които ядат царевица всеки ден си набавят с 22% повече от полезните за организма влакна, които са задължителни при правилна и здравословна диета.

Царевицата е богата на въглехидрати, магнезий, фолиева киселина, протеини и други много важни хранителни вещества и намалява риска от сърдечни заболявания. Оказва се, че редовното похапване на царевица снабдява човешкия организъм с всички необходими витамини. Освен това защитава сърцето от различни болести на сърцето, включително предпазва и от диабет.

Най-добре се спи в хамак

За добрата сиеста няма нищо по-хубаво от люлеенето в хамак, защото то позволява да заспиш по-бързо и по-дълбоко, отколкото в леглото, сочат резултатите от швейцарско изследване.

"Отдавна е известно, че люлеенето улеснява заспиването, независимо дали става въпрос за възрастен човек в люлеещ се стол или за бебе в скута на майка му", заяви съавторката на изследването Софи Шварц от университета в Женева.

"Целта бе двойна - да разберем дали люлеенето действително улеснява спокойния сън и как този механизъм функционира на мозъчно ниво."

Учените поискали от 12 възрастни доброволци да поспят в експериментален хамак, който може да остане неподвижен, или в друг, който леко се люлее. Участниците направили по една 45-минутна следобедна сиеста в неподвижен и в люлеещ се хамак.

Мозъчната им дейност била изследвана с помощта на електроенцефалограма.

"Както очаквахме, наблюдавахме по-бързо заспиване у участниците, които ползваха люлеещ се хамак, отбеляза Михаел Мюлеталер от университета. Още по-изненадващо е, че регистрирахме увеличаване на някои видове мозъчни вълни, свързани със съня."

Люлеенето увеличило продължителността на втория стадий на съня, при който се наблюдават бързи очни движения, и имало траен ефект върху мозъчната дейност.

Следващата цел на учените ще е да установят дали люлеенето увеличава продължителността на съня и дали може да бъде използвано при лечение срещу безсъние.

"Цветна психология”

Знаехте ли, че съществува терминът „цветна психология”? И освен, че съществува такъв израз, това ...

Знаехте ли, че съществува терминът „цветна психология”? И освен, че съществува такъв израз, това може да е новата терапия, с която ще се почувствате още по-добре. Това е така, защото различните цветове притежават различни лечебни свойства.

В зависимост от ситуацията различните цветове могат да ви въздействатположително или отрицателно. За да не сме голословни веднага даваме пример: когато влезете в стая, която е боядисана в червено, вашият пулс се ускорява, а когато попаднете в синя обстановка сърцето ви ще нормализира своя ритъм.

Разбира се, че е доста наивно да мислим, че багрите ще ни излекуват. Но много психоаналитици и психолози вярват в терапията с цветове и нейните ефекти върху тялото на човек, който е болен от нещо.

Предлагаме ви няколко цвята и въздействието, което те ще окажат върху ума и тялото ви.

Червен
Физически ефект: Стимулира тялото и ума чрез ускоряване на циркулацията на кръв. Стимулира и производството на ензими от надбъбречните жлези. Цветът разсейва негативните мисли, но има случаи, в които действа и раздразнително.
Червеното е цветът на хората, които: са енергични, амбициозни и оптимисти. Обичат да са център на вниманието.

Оранжев
Физически ефект: Оранжевото стимулира храносмилателната система и е много полезен при пациенти, които са загубили апетит. Възможни са и ефекти, като въздействие върху половите органи. Засилва имунната система. Може да е в помощ и при проблеми с белите дробове.
Оранжевото е цветът на хората, които: приключенски натури, социални, очарователни, но много често трудно прощават.

Жълт
Физически ефект: Стимулира и изостря дейността на мозъка. Помага на хора, които имат проблеми с нервите, както и за пречистване на организма от лоши мисли. 
Жълтото е цветът на хората, които: са интелектуалци по природа, идеалисти, проявяват голямо любопитство и са големи индивидуалисти.

Зелен
Физически ефект: „Охлажда” и релаксира окото. Зеленото е подходящо за хора с наследствени болести на сърцето. Спомага за успокояване на емоциите, за постигане на равновесие и спокойствие.
Зеленото е цветът на хората, които: са стабилни психически, респектиращи, добри по душа.

Син
Физически ефект: Намалява кръвното налагане. Има охлаждащ и успокояващ ефект, стимулирайки хипофизната жлеза, която се грижи за добрия ни сън. 
Синьото е цветът на хората, които: обичат да са спокойни, хармонични, но и също консервативни и много способни.

Лилав 
Физически ефект: Засилва метаболизма и води до намаляване на апетита. Също има успокояващо действие.
Лилавото е цветът на хората, които: са креативни, чувствителни, артистични и винаги правят някакво впечатление.

Цветът може да ви подейства по много различни начини, защото всички хора имат индивидуални възприятия. Но много учени са доказали, че те имат силно влияние върху всеки човек и спомагат за лекуването на множество заболявания. 

Забавни факти за храната

1.Лукът е кръстен на латинска дума,която означава голям бисер.
2.Лимоните съдържат повече захар ,отколкото ягодите.
3.Средно ,през своя живот ,човек изяжда около 35 тона храна.
4.Картофеният чипс е изобретен от северно американеца Джордж Крам през 1853 год..
5.Родината на сладоледа е Китай.През 1295 год.Марко Поло е пренесъл рецептата в Италия,Европа.
6.Основателят на Макдоналдс има бакалавърска степен по „хамбургерология”.
7.Французите изяждат приблизително 500 000 000 охлюви годишно.
8.Морковите помагат на нашето зрение в тъмното.
9.В един литър питейна вода има 100 000 микроорганизми.
10.Английската дума “salary”(заплата) идва от английската дума “salt”(готварска сол).В миналото готварската сол е била изключително рядка и за няколко работни дни са плащали няколко супени лъжици сол.
11.Понякога замразените плодове и зеленчуци са по-хранителни от пресните.
12.Температурата на въздуха влияе върху апетита.Колкото по-студено ,толкова по-гладни.
13.Ако прясното мляко престои 2 часа на дневна светлина ,то губи половината от съдържанието на витамин В.
14.Необходими са 3500 калории ,за да натрупате половин килограм мазнини.Така че ако сте активни и спортувате калориите се изгарят и по този начин не се превръщат в мазнини.
15.Още от Средновековието рибата се е сервирала с резенче лимон.Хората са вярвали ,че лимоновият сок разтваря костите.
16.По принцип суровите зеленчуци са по-хранителни от сготвените,въпреки че има някои изключения като варените домати и варените ябълки ,които са много силен антиоксидант.
17.Препеченото месо съдържа по-високи нива на канцерогени.
18.Аромата на дъвка идва от сливането на ванилия,голтерия и касия-форма на канела.
19.Медът е единствената храна ,която не се разваля.
20.Пуканките съществуват от около 6000 год.
21.Има 1200 разновидности на динята.
22.Колкото по-близо е една храна до естественото си ,натурално състояние ,толкова по- здравословна е тя.
23.Спанакът е един от най-силните антиоксиданти.

Идеалният - 30 качества, които искаме да притежава

1. Да уважава всичко и всички, и най-вече жената до себе си и нейното мнение.
2. Да не лъже.
3. Да е загрижен за хората около себе си и да го показва с думи и дела.
4. Да е позитивна личност и умерен оптимист.
5. Да знае какво е романтика и смело да експериментира.
6. Да е мотивиран.
7. Да кара жената до себе си да се чувства защитена.
8. Да обича жената до себе си с всичките й несъвършенства.
9. Да мисли и прави планове за общото бъдеще.


10. Да е финансово стабилен.
11. Да умее да изслушва.
12. Да е трудолюбив, активен и да се стреми към постоянно развитие и добри резултати.
13. Да може да общува с приятелите на половинката си и те да го харесват.
14. Да умее да понася критика.
15. Да няма предубеждения и да не съди за хората предварително.
16. Да е чистоплътен.
17. Да разбира, че „Не”, значи „Не” (същото е и с „Да”).
18. Да може да простира, пържи яйца, чисти и глади (поне).
19. Да може да се извинява.


20. Да е изобретателен на тема подаръци и изненади.
21. Да харесва тъщата/тъста.
22. Да може спокойно да говори за нещата, които го притесняват и да не се страхува от слабостите си.
23. Да уважава и разбира явленията „Женска вечер” и „Шопинг терапия”.
24. Да има чувство за хумор, но когато трябва, да е сериозен.
25. Да бъде добър и грижовен баща.
26. Да е забавен.
27. Да се грижи за здравето си, без да изпада в крайности.
28. Да разбира, че не винаги всичко е идеално, но разговорите помагат да се изгладят недоразуменията.
29. Да е търпелив.
30. Да не прекалява... с алакохол, цигари, следобедни мачове с приятели и др.

Пиърсингът е опасен!

   Учени от Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина проведоха мащабно изследване и установиха, че около 30% от хората с пиърсинг в бъдеще имат различни по сложност проблеми със здравето, включително и заразяване на кръвта. На 15% от любителите на този вид украса им се наложило малко след процедурата да се обърнат към лекар. Една от причините е, че 10% от тях са си правили пиърсинг при аматьори.

   Сериозни проблеми е предизвикало пробиването на езика,гърдите и други важни органи. В крайна сметка учените стигнали до извода, че вероятността да умреш от пиърсинг е по–голяма, отколкото от рак.

Домашните любимци пазят от алергии?

     Домашните любимци в семействата, където има малко дете, влияят положителнона възпитанието му и понижават риска от появата на алергии, твърдят американски експерти от Детройт. Те провели изследване и установили, че контактът на детето с домашното животно намалява риска от възникване на алергии с 50%. Наблюденията върху група деца то рождението им до навършване на пълнолетие установили, че тези от тях, в чието семейство имало котка или куче, по–рядко страдали от алергии.
    Експертите смятат обаче, че са необходими по–задълбочени изследвания, за да може да се препоръчват домашните любимци като средство срещу алергии.

    Преди време учени доказаха, че при пациенти в следоперативен период се намалява два пъти необходимостта да ползват обезболяващи, ако имат възможноста да галят куче или котка.

Лятна диета с диня

Динята е нискокалоричен продукт. В 100 гр от нея се съдържат едва 30 ккал. Затова лятото е чудесна възможност за динена диета. Тя прочиства организма от токсините, от излишните течности и, разбира се, от ненужните килограми. 


Едри, сочни, сладкиСпециалистите съветват да бъдете умерени с тази диета и да не я правите повече от пет дни. За да подсилите резултата, през следващите 10 дни обезателно включвайте и диня към менюто си, независимо от това какво консумирате.

Първите 5 дни

Ядете само диня. Колко точно може да изчислите според собственото си тегло. За всеки 10 кг от теглото си трябва да изяждате по 1 кг диня. Така ако тежите 70 кг например, на ден трябва да изяждате по 7 кг диня. Количествата може да ви се виждат солидни, но да не забравяме, че динята е плод с високо съдържание на вода. Следващите 10 дниЗа да не се върнат изгубените килограми, трябва да спирате диетата постепенно. През следващите дни хапвайте половината от количеството диня. Правете го преди основното ядене, това ще намали апетита ви. Ако досега сте яли по 7 кг диня на ден, преди обяд и вечеря хапвахте по 3,5-3 кг. За основното хранене спазвайте следното меню:Закуска: купичка овесени ядки без подсладител, парче сирене, чай без захарОбяд: 150 г риба на пара или пилешко месо, 200 г плодовеВечеря: 100 г нискомаслено сирене, чай без захар
Тази диета не е подходяща за хора с камъни в бъбреците, диабет или заболявания на панкреаса. Ако след първия ден се почувствате зле или отпаднали, може би тази диета не е за вас.

Срещу стреса със сладолед

Учени от САЩ твърдят, че сладоледът освобождава от напрежението и помага срещу безсънието

Ако се чудите каква ли може да е причината, освен очевидната – разхлажда в горещините и е такова пиршество за езика (!), ето я и нея – веществото триптофан, което се съдържа в сметаната и млякото.

Според химиците, цитирани от БГНЕС, триптофанът е природно успокоително, което влияе добре на нервите и подобрява настроението.Шоколадовият сладолед пък (подобно на кафето) е естествен стимулант, който ободрява и повишава кръвното налягане.

В случай, че се чувствате изнервени, добавете към леденото удоволствие и други антистрес храни, като бадеми, горски плодове, овесени ядки и банани. Морските дарове и броколите също вършат добра работа в тази посока.

Дали това е така или не, не знаем, но в горещите дни никога не отказваме един вкусен сладолед.

Детето повръща по време на път. Ами, сега?

Най-после идва най-щастливият за вас ден, в който трябва да се отправите заедно с цялото семейство на път. Приготовленията са минали успешно, а вълнението е огромно – всички дружно тръгвате на море или планина. Въпреки, че проверихте списъка с багажа поне няколко пъти и сте напълно сигурни, че нищо не сте забравили, ви е малко нервно. Защо ли? Ами, защото ви предстои дълъг път с децата. Притеснявате се за тях и тяхното здраве, а най-много ви тревожи фактът, че на малчуганите им прилошава, когато се возят в автомобил.

Най-често, за да решим даден проблем, първо трябва да знаем на какво точно се дължи той.

Прилошаването при пътуване се изразява в общо неразположение, световъртеж, гадене, повръщане, повишено отделяне на слюнка и побледняване на кожата на лицето. То се появява, когато движението въздейства върху органа на равновесието. Това състояние се среща по-често при децата, чийто орган на равновесието е по-чувствителен в сравнение с този на възрастните.

С годините проблемът с прилошаването отшумява при малчуганите, но въпросът сега е какво да правите, за да предотвратите евентуалните прилошавания, гадения, световъртеж и т.н.?

Като за начало е добре пътната аптечка да е подготвена с медикаменти, подходящи за всяка ситуация. Какво да правим, ако все пак децата са малки за лекарства, а и не е нужно да ги тъпкаме предварително, след като можем да направим няколко лесно изпълними неща за тяхната безопасност и здраве?

Ето ги и нашите съвети за безпроблемно пътуване с малчуганите:

 • Планувайте тръгването рано сутринта. Тогава децата са все още сънени и е по-вероятно да заспят отново. Така ще избегнете повръщането поне докато те се събудят.
 • Избягвайте тежките храни преди път и особено пържените. По-добре е да нахраните децата с нещо лекo като плодове и зеленчуци, вместо да си патите след това и да спирате на всеки няколко километра.
 • Дръжте прозорците леко отворени, така че да прониква свеж въздух, който да циркулира в цялата кола.
 • Обонянието по време на път е много чувствително, особено за хората, на които лесно им прилошава. Преди да потеглите не си слагайте парфюм, афтършейв или друг козметичен продукт, който може лесно да се долови от рецепторите на децата. Не пушете вътре.
 • Когато децата се събудят, не ги оставяйте да скучаят – поддържайте вниманието им ангажирано – разказвайте им истории и приказки, пейте песнички заедно, или играйте на игри подходящи за път.
 • Ако все пак на малчуганите им прилошее, но връхната точка не е настъпила, накарайте ги да гледат напред в една точка. Това ще им помогне да преодолеят неразположението.
 • Ако децата ви се возят в столчета за кола, то разположете ги така че да не могат да виждат пътя.
 • Ако децата са по-големи не им давайте да четат книжки в колата – това е една от най-честите причини за прилошаване по време на път.

Повечето съвети са приложими не само за малчуганите, но и за възрастните. Като например яденето на лека храна (или никаква) преди път, тръгването рано сутрин (ако не сте вие шофьорът), отворените прозорци и чистият въздух, избягването на впръскване на ароматна козметика и гледането в една точка напред.

Остава само да ви пожелаем лек и безавариен път!

Учени установиха, че врабчетата се псуват като каруцари

Мнозина се умиляват от чуруликането на врабчетата, но зад безгрижните трели на мъжките се крият долнопробни обиди спрямо конкурентните самци, установиха канадски учени, цитирани от в. "Метро".

Чирикането на врабците и попържането на съперника имат за главна цел силно да впечатлят пернатите дами.

Според авторката на откритието Жанет Лапиер от университета в Западно Онтарио песните на врабците издават агресивно поведение, изразяващо се в обиди на себеподобните самци. Птичетата имат доста богат репертоар от шлагери, но когато искат да склонят някоя самка по свой вкус към съешаване, изстрелват своя авторска хитова компилация, съобщава БТА.

Рибата – избери, почисти и хапни

Рибата е изключително вкусна и полезна храна. Богата е на аминокиселини, като метионин и цистин, които не се произвеждат от човешкия организъм. Месото от риба е нежно, крехко и лесносмилаемо и почти не съдържа мазнини. Именно това е причината рибата винаги да е част от диети за редуциране на теглото или за справяне със здравословни проблеми. С риба се приготвят не само основни ястия, но също салати, мусове, супи, студени предястия и хапки. Предпочитано ястие за лятото, особено в комбинация със студена бира, бяло вино и весела компания.

Как да познаем дали рибата е прясна?Когато сте в магазинаПрясната риба е се познава по яркочервените хриле и бистрите очи. Ако очите са мътни и хлътнали – не купувайте тази риба. Коремната й част трябва да е плоска. Подутият корем издава заболяване или хранене с неподходяща храна. Когато сте си у домаПуснете рибата във вода. Ако тя веднага потъне, значи е прясна. Натиснете рибата върху месестата част. Ако остава леко вдлъбнат отпечатък върху мястото – гответе смело. Ако рибата е прекалено мека и месото е кашкаво и се отделя само от костта, най-вероятно е размразявана и размразявана неколкократно. Месото на прясната риба е бяло и еластично. Люспите са плътно прилепнали към тялото, твърди са и за огромно съжаление на домакините – се чистят трудно.Риба, риба, ама цаца. Цаца, цаца, ама някой друг да я чисти.За да отстраните по-лесно люспите, използвайте остър, дълъг нож, като го движите от опашката към главата. Ако този процес ви затрудни изключително, потопете за няколко секунди рибата в гореща вода. Не я оставяйте дълго, защото температурата ще промени вкусовите качества на месото. Целта е само люспите леко да омекнат и да се отделят по-лесно. Ако не искате да рискувате с горещата вода, смело полейте рибата в оцет или я оставете да  покисне за 20 минути. Отстраняването на люспите след това става много лесно.Ако рибата се хлъзга, докато я чистите, наръсете ръцете си обилно със сол. Това ще ги направи грапави и ще улесни чистенето. Хлъзгавината от самата риба също може да премахнете като я измиете с малко вода с разтворена сол в нея.В магазинната мрежа се продават и специални стъргала, с които се премахват люспите на рибата. Представляват метална шпатула със заоблена форма, по повърхността на която има дупчици с остри краища. Когато почиствате вътрешността, внимавайте ножът да не засегне жлъчката. Тя може да се разлее и месото впоследствие ще горчи.След като се почистят вътрешностите, с нож или ножица се отстраняват хрилете, шиповете и опашката. Миризмата на риба от дъска за рязане, тиган или ножове може да отстраните като ги накиснете за кратко в оцет, в който сте натрошили няколко листа дафинов лист.

Осем раждания, които потресоха света

1. 4 бебета за 4 минути
Жена от Калининградска област в Русия роди четирите си деца – две момичета и две момчета, за 4 минути. Това е първият случай в историята за този регион. Многодетната майка поставила рекорд с това бързо раждане. Сергей и Юлия са родителите на голямото и бързо семейство. Освен четирите си бебета те имат и дъщеря - Надя. За да не бъде сама, когато станала на 8 годинки, те решили, че трябва да имат и второ дете. На третия месец от бременността на Юлия, прегледът с ултразвук показал, че всъщност очакват не едно, а цели 4 бебета. 

2. Африканка ражда разноцветни деца
35-годишната африканка Флорънс родила две деца с различен цвят на кожата. Нейният съпруг е германец с изключително бяла кожа. Според експертите такива случаи се срещат едно на милион. Това е първото раждане на жената. Едното момченце – Лео, е с тъмна кожа и тъмни очи. Другото – Райън, е със светла кожа, тъмна коса и сини очи.  

3. Дядо има 103 внуци
В град Кузбас живее дядото рекордьор Алексей Шаповал, който има 103 внуци. Последната от тях е момиченце, която е петнайстото дете на един от шестте му сина. Общо, дядото има 117 наследници - 13 деца, 103 внуци - 51 внучки и 52 внуци, и един правнук. Дядото знае имената на всичките си внуци, помни кой от кой син или дъщеря е. Не помни обаче рождените дни на всички. Именно затова си ги записва в специален тефтер. Ако случайно в някой ден няма рожденник, то задължително има по двама-трима, които празнуват имен ден. 

4. Спортистка от Чили ражда, без да знае, че е бременна 
Спортиската по вдигане на тежести от олимпийския отбор на Чили – Елизабет Поблет, родила детето си по време на тренировки. По-късно 22-годишната чилийка разказала, че наистина е имала период, в който се чувствала отпаднала, но изобщо не е предполагала, че причината може да е бременност. Бебето се родило с 3 месеца по-рано, с тегло  1,2 кг и ръст 34 см. Майката и бебето били закарани в болница директно от спортната зала. На олимпиадата в Пекин Елизабет взема 12 място.

5. Жена ражда две двойки близнаци за една година
Това е особено рядък случай – но, факт!. Преди 6 години, няколко дни преди сватбата си, Хейзъл Боудън разбира, че е бременна. Лекарите й съобщават щастливата новина, че ще има близнаци. След раждането им британката приема хормонални контрацептиви, но въпреки тях се случила и втората й бременност – 4 месеца след раждането на първите близнаци. Новината от лекарите – отново близнаци!  

6. Еднояйчни тризнаци
Еднояйчни тризнаци се родили в семейството на Том и Елисън Пен от Ню Йорк. Тройката е само от мъже – Логан, Ели и Колин. Теглото им било от 1,81 до 2,14 кг.  Случай с еднояйчни тризнаци се среща веднъж на 200 милиона. Семейството се опитвало да се сдобие с рожби в продължение на 4 години. След събитието бащата пресметнал, че ще има нужда от 10 000 памперса годишно. 

7. Египтянка ражда 7 деца едновременно
Раждането било преждевременно, със секцио, а децата – четири момчета и три момичета. В процеса на раждане майката имала нужда от преливане на кръв. В света има регистрирани още 3 подобни случая. Единият от тях е в Алжир, когато обаче нито едно от децата не оцелява.  

8. Британка ражда в Twiter 
34-годишната Фиона Старстоун устроила онлайн проследяване на раждането за своите приятели и семейство чрез социалната мрежа. 11-часовият процес бил проследен от хиляди хора в мрежата. Защо го е направила? Британката искала да развенчае митовете около раждането – за болката, страха и т.н. Оставяйки съобщения в Twiter, тя показала, че се чувства добре и е в кондиция. Жената родила не в болница, а в дома си. Бебето е момченце, казва се Оскар и още с първия си дъх е станал световноизвестен. 

Да се храним здравословно по време на път

Сезонът на отпуските, почивките и пътуванията е тук. Един от многото въпроси, които ни интересуват, когато тръгнем на път, е как да се храним здравословно, след като условията не ни позволяват това. С малко идеи и предварителни приготовления сме сигурни, че ще се чувствате толкова здравословно нахранени, колкото и у дома.

 

Ако единствената ви опция е бензиностанция или крайпътен магазин•    Подминете рафтовете и лавиците с чипсове и всякакъв тип хрупанки и се запътете към хладилниците, от които можете да изберете богати на калций храни като киселото мляко например. Вземете си вода, ако още не сте го направили, портокалов сок, обезмаслено мляко или студен чай.

•    Ако останете разочаровани от съдържанието на хладилните витрини, ви остава опцията да закупите сушени плодове и ядки, които са ценен източник на фибри.

 

Ако единствената ви опция е Fast Food•    Не се отчайвайте, тъй като в повечето известни вериги от този тип се предлагат и здравословни храни – салата „Цезар” или пилешка салата, съдържанието на калориите, в които е не повече от 200. Не забравяйте да си попитате за нискокалоричен дресинг за салатата.

•    Знаем, че колкото и да ни се иска да се храним здравословно, понякога просто не можем да устоим пред  порция пържени картофки, с бургер и напитка. Не се притеснявайте, тъй като това се случва на почти всички жени. Въпросът е да бъдете внимателни с количествата – вместо да си поръчате от най-голямото меню, изберете най-малкото.

 

Ако единствената ви опция е ресторант в средата на нищото•    Перфектно. Най-после ще можете да си поръчате каквото искате – здравословно и топличко. Изберете зеленчуков омлет с препечена филийка черен хляб или супа на деня.

•    Пилешка пържола или печена пуйка също е добър избор. Помолете за гарнитура да ви сервират зеленчуци вместо задушени или пържени картофи. Ако порциите са прекалено големи, поискайте да ви опаковат остатъците за из път, вместо да се натъпквате на място.

 

Ако единствената ви опция е пицария или италиански ресторант•    Поръчайте си малка порция паста със сос маринара и малка порция зелена салата. Сосът маринара има ниско съдържание на мазнини, тъй като се прави предимно с домати и подправки, което ще ви даде допълнителна доза витамини. Паста с други видове зеленчукови сосове също е добър избор. Никога не си поръчвайте сос, в който има сметана.

•    Същото се отнася и ако хапвате в пицария. Избягвайте сосовете с майонеза и топингите. Вместо това помолете да ви сложат свежи зеленчуци.

 

Ако единствената ви опция е домашни сандвичи•    Чудесно. Всички съставки в домашните сандвичи, които сте направили преди да тръгнете на път, са закупени саморъчно от вас. Знаете какво обичате и сте сложили точно от него. И най-важното – приготвили сте ги в съответствие с диетата, която спазвате в момента – всичко е здравословно и с доказан произход.

•    Преди да отпътувате купете разнообразни плодове – те никога не са излишни.

Малки тайни за красиви вежди

След като вече сте определили точната форма на веждите, която приляга най-добре на лицето ви, то следват редовните грижи за това те да изглеждат перфектни и винаги добре поддържани.
 • Скубането трябва да става вечер, за да може зачервяванията (ако има такива) да изчезнат до сутринта.
 • Премахвайте косъмчетата под веждата, така че да се оформи мека линия. Никога не скубете косми над нея.
 • Избягвайте прекаленото скубане – тънките вежди вече не са на мода. По-добре е да останат няколко непочистени косъмчета, отколкото да развалите цялостната линия.
 • За да боли по-малко – леко повдигнете кожата и винаги отскубвайте в посока на растежа на косъма. Отпускайте кожата периодично, за да проверявате какъв е резултатът.
 • Ако след операцията кожата е зачервена, намажете с крем за лице или специален за околоочния контур.
 • Ако сте от дамите, на които въпреки грижите и усилията, веждите са рехави, то спокойно можете да ги подсилите с молив, предназначен за вежди.
 • Буйните и дълги косъмчета можете да скъсите с ножичка, но внимателно, като предварително ги срешете нагоре, с помощта на четка, която обикновена присъства на капачетата на моливите за вежди. Така ще получите по-добра представа колко точно трябва да отрежете.
 • Трик за буйни и непослушни вежди: срешете с четката, след което фиксирайте с лак за коса. Така те ще останат във формата, която желаете.
 • Трик за меки вежди: за да ви е по-лесно да режете косъмчетата и те да бъдат по-меки и покорни, намокрете хавлиена кърпа с топла вода. Поставете я на веждите за около 5 минути.
Грижите и поддръжката на веждите трябва да стават регулярно – поне веднъж в седмицата или на 4-5 дена. 

Нямате време за тренировки? Ходете!

За огромно съжаление на повечето жени, времето за тренировки става все по-ограничено с годините. ...

За огромно съжаление на повечето жени, времето за тренировки става все по-ограничено с годините. Създаването на семейство и професионалното издигане натоварват ежедневието ни с все повече ангажименти и ни оставят все по-малко възможности да се грижим за фигурата си.

Интензивното ходене е сред малкото спортове, които можете да си позволите дори на път за работа. Възползвайте се от разстоянията и използвайте всяка възможност да вървите.

Прическа според формата на лицето

Колко често се чудим каква прическа да си направим? Почти винаги, когато застанем пред огледалото и фризьорът ни зададе въпроса "Този път какво ще правим?". Преди да отговорим трябва да сме наясно какво отива на формата на лицето ни.
Овално лицеАко лицето ви е овално, значи сте щастливка. Почти няма прическа, която да не отива на ...

Овално лице

Ако лицето ви е овално, значи сте щастливка. Почти няма прическа, която да не отива на тази благодатна форма. Спокойно можете да експериментирате с прическите – къси, дълги, с букли, бретони, плитки, напластени и прави. Джесика Алба е решила да заложи на дискретна дължина и преметнат бретон. Виждали сме актрисата и с други прически и дължини, така че смеем да кажем, че на овалното лице приляга всичко.

Стилистите съветват: никога не разделяйте косата си на път по средата, това създава усещане за прекалено издължена форма.

Сърцевидно лицеХарактерните черти на сърцевидното лице са широки скули и чело, за сметка на ...

Сърцевидно лице

Характерните черти на сърцевидното лице са широки скули и чело, за сметка на по-тясната брадичка. Въпреки това, формата е привлекателна и също създава възможности за импровизация. Прическите, които ще подчертаят красивите извивки са небрежно падащи букли и лек бретон преметнат на една страна. Точно на такъв вариант се е спряла Рийз Уидърспун. Това подчертава хубавите й очи и скули за сметка на тясната брадичка.

Стилистите съветват: избягвайте средните дължини, за да скъсите дългото си лице, пуснете косата по-дълга.

Квадратно лицеАко сте от дамите притежаващи квадратна форма на лицето, то най-вероятно тя е ...

Квадратно лице

Ако сте от дамите притежаващи квадратна форма на лицето, то най-вероятно тя е подсилена от ъгловатата ви челюст. Ако тя ви създава дискомфорт, направете всичко възможно да не акцентирате на нея. Най-доброто решение за това са прическите с обем, къдрици и напластени краища. По-дългите коси са добър вариант, за оптическо удължаване на лицето - точно като Деми Мур.

Стилистите съветват: избягвайте равно подстригани бретони и дължини до брадичката, които допълнително ще засилят усещането за квадратна форма на лицето.

Кръгло лицеПонякога такава форма на лицето е трудно да бъде съчетана с определена прическа. ...

Кръгло лице

Понякога такава форма на лицето е трудно да бъде съчетана с определена прическа. Основната цел, която трябва да постигнете с прическата е омекотяване на кръглата форма чрез оптическо удължаване на лицето. Дължина около раменете и омекотен скосен завършек накрая са идеалният вариант. Можете да добавите и лек бретон, преметнат на една страна, но в никакъв случай къс и равен. За нагледен пример използвахме актрисата Катрин Хейгъл.

Стилистите съветват: не създавайте прекалено много обем около лицето си, избягвайте тупираните прически.

Продълговато лицеЗа да омекотите формите на дългото лице и да не му придавате допълнителна дължина ...

Продълговато лице

За да омекотите формите на дългото лице и да не му придавате допълнителна дължина е нужно да създадете повече обем около очите,  ушите и устата – с букли или тупиране. Най-подходящ за прикриване на дългото чело, е бретонът. Дължината му трябва да се движи около веждите – нито по-нагоре, нито по-надолу. Дължините около челюстта и малко по-надолу от нея са изключително подходящи за тази форма на лицето. На снимката Сара Джесика Паркър.

Стилистите съветват: избягвайте прекалено късите прически, защото така лицето ви ще бъде почти изцяло на показ.

4 годишно момиче на конкурс с изкуствени гърди и дупе

Мади Джаксън е само на 4, но вече се прослави като първата участничка в конкурс за красота с фалшив ...

Мади Джаксън е само на 4, но вече се прослави като първата участничка в конкурс за красота с фалшив бюст. Дали това не е най-новият моден писък? И не е ли малко странно как такова малко момиченце си слага сутиен с подплънки, които да имитират бюст. Та то току-що е свалило памерса и вече се гласи да бъде жена, негодуват световните медии.

С фалшив сутиен с чашка С и подплънки около дупето, за да изглежда секси, Мади е поредната участничка в американското шоу Toddlers and Tiaras, която хвърли в шок аудиторията.

Момиченцето всъщност пресъздава образа на кънтри иконата Доли Партън, която се слави с голямата си гръдна обиколка. Заради това и Мади, преди да се качи на сцената и да изпълни песен, се е дегизирала с подплънки около гърдите и ханша. Като добавим русата перука и розовата барби рокля върху крехкото детско телце, визията става вулгарна и пошла, съвсем неподходяща за хлапе. Но майката на Мади, Линди Мадън не мисли така. Пред NBC тя заяви, че нейната дъщеричка се е явявала на конкурс за красота за пръв път, когато е била само на 9 месеца. „За някои хора изглежда странно. Но за нас това е нормално. Когато тя носи изкуствен бюст и подплънки около ханша, това е екстра бонус. Така има шанс да й обърнат повече внимание”, обясни Линдзи. Според нея дъщеря й не е никак наясно защо й слагат тези неща и на кадрите, в които е записан бекстейджа на събитието, си личи колко е сконфузена, докато я кипрят с тази бутафория. Майката твърди още, че ходенето по състезания много харесвало на Мади.

Дали обаче едно четиригодишно дете осъзнава реално защо и как го кипрят като лека жена?

Американското риалити, в което малки момиченца се състезават като кралици на красотата, предизвика грандиозен скандал в Щатите. Във Фейсбук дори се появи група, която поиска шоуто да бъде спряно, защото в стремежа си децата им да блеснат, родителите явно отиват твърде далеч. Да имат силен грим, прически може би е донякъде приемливо, но изкуствените гърди минават границите на разумното.

Режим срещу детското затлъстяване

Все по-често много родители се сблъскват с проблема със затлъстяването на децата. Това действително е сериозен проблем, защото носи със себе си не само проблеми с физиката, но и психологически стрес, а е причина и за различни заболявания. 

Децата, които страдат от затлъстяване, боледуват по-често от децата в добра физическа форма. Затова не игнорирайте проблема с излишните килограми на вашето дете. Много родители (най-вече баби) са на мнение, че щом яде и трупа килограми, значи детето е здраво. Радват се на дебелите му бузи и поощряват апетита му, уверени, че колкото повече се храни, толкова по-добре за него, пък с времето всичко ще си дойде на мястото. Но с времето нещата могат да се влошат.В основата на проблема често са самите родители. Все им се струва, че детето не яде достатъчно и гледат благосклонно на всяка допълнителна хапка, дори когато то вече е обядвало или вечеряло. Всъщност детето има нужда от много по-малко калории, отколкото един възрастен човек. Затова, когато сипвате в същите панички или чинийки като вашите, намалете количеството.
Порцията на седемгодишно дете е 1/3 от тази на възрастен човек. 

Позволете на детето само да определя колко да изяде, като, разбира се, го наблюдавате. Ако карате детето да яде повече от необходимото, организмът му се обърква и не може правилно да разчита сигналите за глад и ситост.  Хранителната зависимост у детето се развива и когато се опитваме да го изкушаваме, успокояваме или награждаваме с някакви сладости. Често се случва, за да не плаче детето или за да остави на спокойствие родителите, да му се дават бонбони, шоколад или сладолед – само и само да седи мирно и да не притеснява мама и татко, докато гледат филма, например. Груба грешка! Детето се нуждае от цялото внимание на родителите си и една кутия с ледена сладост не може да го замени.Приучете детето към добра хранителна култура. Разбира се това трудно би се случило, ако вие самите нямате такива. Ако водите здравословен начин на живот, детето със сигурност ще вземе пример от вас. Децата копират първо от своите родители. Вместо да лежите вечер пред телевизора, играйте на нещо, като включвате всички членове на семейството. Между основните хранения хапвайте плодове и зеленчуци, а не чипсове и шоколад.
В борбата с детското затлъстяване ще помогне и режим с намаляване на количеството храна. Започнете с поне 100-200 калории по-малко на ден. Като за начало изключите или поне драстично намалете шоколадите, пуканките, чипса и тестените продукти.

Организмът, който сега расте и се развива, има нужда от много витамини, затова е трудно да се избере правилната диета за подрастващите. Ето няколко примерни варианта.Първи вариантЗакуска – зърнена каша (грис, гречка или друго) с обезмаслено млякоОбяд – супа с пилешко (месото не трябва да се задушава предварително), плод, ръжен хлябВечеря – зеленчукова салата, чайВтори вариантЗакуска – омлет, морков и купичка с компотОбяд – супа с месо, хляб, плодов кремВечеря – варени картофи, чайТрети вариантЗакуска – плодово пюре, чай или прясно млякоОбяд – зеленчукова супа, какаоВечеря – котлети на пара, картофи, кисела ябълкаАко детето усеща силен глад, към диетата може да включите и втора закуска. И запомнете – нито една диета няма да даде търсените резултати без активно движение или спорт. Предложете на детето да се запише на спортно занимание по негово избор – плуване, карате, волейбол, художествена гимнастика, танци, футбол, детска йога. Важното е това освен да го раздвижва, да поддържа тялото му и да му носи и радост. 

Почина създателят на Apple Стив Джобс

Съоснователя и доскорошен изпълнителен директор на Apple, Стив Джобс (Steve Jobs) почина на 56-годишна възраст дългогодишна битка с рядка форма на панкреаса.
Новината бе съобщена в кратка декларация от компанията, в която колегите му не скриха тъгата си от загубата.
"Блясъкът, страстта и енергията на Стив бяха източник на неизброими иновации, които обогатяват и подобряват живота ни. Светът стана неизмеримо по–добър благодарение на него," се казва в нея.
Припомняме, че след като беше диагностициран с рак на панкреаса, през 2009 г. Джобс претърпя успешна операция по трансплантация на черен дроб с отлични прогнози. През януяри 2011 г. обаче от Apple обявиха, че той е представил медицински документ за отсъствие по болест и е уведомил служителите си, че иска да се фокусира върху здравето си, като по време на престоя му в болницата с вземането на ежедневни решения и оперативната дейност на Apple се нагърби новият CEO на компанията, Тим Кук.
През август Джобс официално подаде оставката си като изпълнителен директор (CEO) на най–високо признатата компания за потребителска електроника и компютърен хардуер и софтуер след 14 години на този пост. Той бе заменен именно от Тим Кук, който  сам препоръча като свой заместник.
Основната причина за решението му бе именно влошаването на здравословното състояние, което не му позволяваше повече да изпълнява професионалните си задължения. Още от този момент нататък прогнозите за състоянието на Джобс бяха изключително песимистични, сякаш прогнозирайки, че след месеци човечеството ще изгуби един от хората, дали своя значителен принос за света, в който живеем. Поклон!

Най-младата баба в света е на.... 23 години

Най-младата баба в света е едва на 23 години.Румънката Рифка Станеску се омъжила още като дете – на ...
Най-младата баба в света е едва на 23 години.

Румънката Рифка Станеску се омъжила още като дете – на 11 години. Съпругът й по онова време също навлизал в юношеската възраст и бил едва на 13. Въпреки годините си обаче, малко след сватбата си двамата се сдобили с дете – дъщеря на име Мария. Само след една година младата двойка вече можела да се похвали и със син.

Въпреки че Рифка силно се надявала нейната дъщеря да не последва примера й, това все пак се случило. Още на 10-годишна възраст Мария напуснала училище и забременяла. Девет месеца по-късно тя станала майка.

„Радвам се, че съм толкова млада баба, но се надявах Мария да получи повече неща от живота”, заяви в свое интервю Рифка Станеску, пояснявайки, че е възлагала надежди дъщеря й поне да завърши образованието си преди да създаде семейство.

Пещерните хора - по-добри родители от съвременните

Резултатите от американско изследване показват, че пещерните хора са били много по-опитни и ...
Резултатите от американско изследване показват, че пещерните хора са били много по-опитни и по-добри родители от много съвременни двойки, пише вестник Daily Express.
 
 
Психоложката Дарсия Нарваес  и колегите и от университета Нот Дам, щата Индиана   изследвали поведението на съвременните родители с деца до 3- годишна възраст и го съпоставили с това на праисторическите хора от  Ледниковата епоха.
 
 
"Моралното функциониране се формира още в най-ранна детска възраст. Чрез днешните техники обаче отглеждаме дисфункционално поколение", заявява професор Нарваес.
 
 
Резултатите от изследването показват, че голям процент от съвременните родители често оставят децата си да плачат, не им обръщат достатъчно внимание и ги кърмят само няколко месеца.
 
 
За разлика от тях, пещерните родители били много по-грижовни, контактували са повече с малките си, прегръщали са ги по-често и са ги кърмили до пет годишна възраст. Освен това, децата им са  прекарвали много време на открито и са общували с повече свои връстници.
 
 
"Топлото и грижовно отношение осигурява спокойствие на мозъка в периода, когато детето се развива и се научава да общува със заобикалящия го свят.“ обясняват психолозите.
 
 
Специалистите предупреждават, че липсата на достатъчно ласки и внимание, които са характерни за съвременния свят се отразяват върху психическото и емоционалното развитие на децата, коти израстват самовглъбени, склонни към депресия и неспособни да изпитват състрадание и дълбока привързаност.

Осъзнато сънуване

Питали ли сте се какъв е смисълът на живота? Предполагам, че да. Това вълнува всяко човешко ...
Питали ли сте се какъв е смисълът на живота? Предполагам, че да. Това вълнува всяко човешко същество от хилядолетия. Изписали са се редица книги, но до сега никой не дава ясен отговор. Причината е че никой не се е върнал от "оня свят". А дали е така?

Чували ли сте за осъзнатото сънуване? Това е вид сънуване, в който вие целенасочено осъзнавате, че се намирате в сън, или по-скоро, че това, което се случва около вас не е реално. За целта са измислени редица техники и да ви кажа от опит знам, че те действат безотказно.

Осъзнавайки, че сънувате пред вас има два избора - да се събудите (което понякога е неизбежно) или да продължите напред, опознавайки, че се намирате в различен свят. Там можете да летите, да променяте местата на планини, цвета на небето, да знаете езици, можете да правите всичко - вие сте Бог в този свят.

Звучи смешно, глупаво, налудничаво на всеки, който не е опитал това. За много хора по света това обаче е начин да живеят и търсят отговори на въпроси дори докато спят. Най-опитните осъзнават ВСЕКИ свой сън и използват времето докато организма им си почива да участ редица неща, да създават неща, да експериментират. Така един млад тромпетист преживя сценичната треска, която го спирала да се качи на сцена. Той изнесъл редица концерти в препълнени салони в сънищата си. Това му дало смелост и опит да направи същото и в реалния живот. А какво всъщност е реалния живот?

Ние отчитаме времето и реалността по това, което си спомняме за нас. За всичко, което се е случило ние се бъркаме назад в спомените си. Ако не бяха те ние нямаше да знаем кои сме, следователно нямаше да ни има. Но след като ние си спомняме всичко, което ни се е случило и след като можем със същата сила и въздействие да си представим различни неща и случки, които са измислени чрез нашия разум, то тогава къде е разликата между това, което ни се е случило и това което си представяме? Няма разлика!

Всеки, който иска да научи техниките нека да напише един коментар. Когато се съберат достатъчно желаещи ще споделя с вас урок номер едно.

А до тогава - приятни сънища 

Свикнали сме да мислим, че котките обичат повече този, който ги храни най-често. Да, ама не. Изследване показва, че мъркащите любимци проявяват по-голям афинитет към нежната половинка.

Нещо повече: котките не обичат мъжете и не могат да се привържат към човек, който е стопанин на куче. От друга страна така е по-добре, защото добре знаем и че мъжете не си падат по пухкавите животинки.

Експерти, цитирани от БГНЕС, се чудели как котките решават към кого да бъдат лоялни и към кого не. Оказало се, че любимците в повечето от случаите предпочитат да стоят в скута на жена. Проучванията в тази насока продължават.

Задължително пишете на кирилица!!! В противен случай коментарите ще бъдат трити!

Анонимен8 март 11
bre bre
Anito6217 март 11
Здравей!
admin18 март 11
Здравей,Anito62.
Анонимен30 март 11
здрасти аз съм Станислав от Зоомумба (papagalaTropcho)
admin30 март 11
znam 4e se kazva6 stanislav
stra6nazoomania4ka 8-)
КоментирайКоментирай
Уебсайт в alle.bg